Features + Interviews
Dave Clarke || Nog altijd onverzettelijk

Dave Clarke
Nog altijd onverzettelijk

24 oktober 2012
De gehele dancescene streek afgelopen week weer neer in Amsterdam om het Amsterdam Dance Event (ADE) bij te wonen, in welke rol en hoedanigheid dan ook. Voor Dave Clarke, nog steeds één van de meest gezaghebbende techno-dj’s, waren dit ook weer belangrijke dagen om zijn eigen muziek en visie over muziek te promoten en uit te dragen. Dance.nl wilde wel weer eens weten hoe het met ‘The Baron of Techno’ gaat en sprak hem even snel tijdens zijn ADE-diner in een Japans restaurant vlak voor het begin van zijn eigen nacht. En ondanks de drukte, het lawaai en de tijdsdruk had mister Clarke nog zeer zeker wat interessante dingen te melden.

Crisis
Het scheelde niet veel of Dave Clarke had niet veel kunnen uitrichten tijdens het ADE. Een paar maanden voor zijn thuisevenement werd hij nog geveld door een carpaal tunnelsyndroom, een zenuwbeknelling in de hand, waardoor Clarke de hele maand augustus uit de running was. Dat was gelukkig op tijd hersteld, maar tijdens het ADE liep hij met een salmonellavergiftiging rond die hem er echter niet van weerhield om toch overal bij te zijn.

"Het gaat wel ok. Wat betreft het carpale tunnelsyndroom, daar wil ik verder niet echt meer over praten. Ik kan in ieder geval gelukkig weer dj-en en alles doen, ook scratchen enzo."

Clarke staat altijd bekend om zijn eigenzinnigheid en zijn onafhankelijke opstelling ten aanzien van het maken van muziek. En dat is nog steeds niet veranderd. "Ten aanzien van de ontwikkeling en de status van technomuziek volg ik nog steeds m’n eigen ding", zegt hij. "Aan de toekomst denk ik niet, ik ben met het nu bezig. Er valt toch niks over te zeggen. Aan het begin van de 21e eeuw zei men dat techno dood was en dat minimal de toekomst was, maar minimal heeft ook geen lang leven gehad en techno is weer terug en populairder dan ooit."

Het Amsterdam Dance Event is op dit moment het grootste internationale clubfestival ter wereld en ‘s werelds belangrijkste muziekconferentie voor dance en elektronische muziek. Er lijken geen grenzen aan het evenement te zitten, alle records zijn afgelopen week weer gebroken en bijna alle evenementen waren uitverkocht. En dat allemaal terwijl we toch met een crisis te maken hebben. Of valt het dan wel mee met die crisis?
"Die crisis is er zeker. Het is een vreemde situatie waar ik bezorgd over ben. Ik merk ook zeker dat er een crisis is. Ik heb minder gigs en in Griekenland en Portugal word ik bijvoorbeeld niet meer geboekt."

Nieuw talent
Parallel aan en verbonden met de crisis zijn de kansen van nieuw talent om door te breken ook een veelbesproken thema deze dagen. Er was tijdens het ADE een panel met mensen uit de business als Vato Gonzalez, Clark Warner (Beatport) en Parminder Basran (Twenty Ten Capital) aan gewijd om dit onderwerp te bespreken dat naar verluidt helaas voornamelijk uitmondde in een hoop ouwe jongens krentenbrood en verhalen dat het vroeger allemaal veel gemakkelijker was om jezelf te ‘verhandelen’.

Weinig soelaas dus voor die nieuwe talenten die hun muziek steeds moeilijker aan de man krijgen (ondanks de in bepaalde mate toegenomen mogelijkheden die men tot zijn of haar beschikking heeft in de vorm van onder andere Youtube, Soundcloud en alle verschillende social media).

<iframe width="100%" height="166" scrolling="no" frameborder="no" src="http://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Ftracks%2F62809243&show_artwork=true"></iframe>

"Het is inderdaad jammer dat er zoveel concurrentie is en het er daardoor niet makkelijker op is geworden om door te breken. Maar ik denk dat je met het geven van de juiste interviews en met de juiste credits van de juiste mensen de ‘awareness’ kan creëren die nodig is. Ik geef bij mijn radioshow White Noise sowieso altijd veel ruimte aan nieuw talent om zich te etaleren. Een netwerk om je te profileren heb je naar mijn mening niet echt nodig, ik heb mijn hele carrière altijd alleen en onafhankelijk gewerkt."

Dat het dj-leven een grote aantrekkingskracht heeft blijkt wel uit het feit dat zelfs celebrities als Paris Hilton en Carla Bruni (beter bekend als de vrouw van Nicolas Sarkozy) zich tegenwoordig ook wel eens achter een draaitafel vertonen en een dj acteren, vaak tot aan het genante toe. Dave Clarke is er echter van overtuigd dat zij de scene niet verpesten en het daardoor voor écht talent moeilijker maken om hun muziek voor het voetlicht te brengen.

"Nee, dat is totaal niet vergelijkbaar. Wat zij doen heeft niets met muziek te maken. Ik hoop juist echt dat Paris Hilton de nummer één van de DJ Mag Awards wordt, want dan is mijn werk van al die jaren niet voor niets geweest, sterker nog, het zou zelfs de kroon op mijn werk zijn haha!"

Amerika
Dave Clarke is om het zacht uit te drukken nooit een grote fan van Amerika geweest. De hele dancescene aan de andere kant van de oceaan bevalt hem niet en van de Winter Music Conference (WMC) in Miami, de tegenhanger van het ADE, is hij ook niet erg gecharmeerd. De laatste tijd lijkt techno er echter populairder te worden en lijkt er zelfs iets van een underground scene te ontstaan en/of te zijn. Het openbreken van de scene aldaar geeft Clarke echter geen andere kijk op de situatie.

"Ik geloof er niet in, in dat openbreken van de scene daar. Het is allemaal nog steeds veel te commercieel. Techno is in de States ontstaan in Chicago en Detroit enzo, maar al die Amerikaanse dj’s komen hier in Europa draaien. Dat was zo en dat is nog steeds zo en dat is niet voor niets. Ze willen het je gewoon doen geloven. En of er daar een underground scene is of iets dergelijks weet ik niet, dat kun je beter aan een Amerikaan daar vragen. Ik kom er in ieder geval weinig, soms draai ik wel eens in New York of Chicago en dat is dan wel oké, maar ook niet meer dan dat."

"En als je de WMC vergelijkt met het ADE is de laatste veel beter. In Miami is er geen centrum voor meer focus zoals ADE Next hier. De WMC is gewoon de DJ-hel en ik ben er dan ook niet al te enthousiast over."

Album
Tot slot blijft er nog altijd die ene vraag hangen. Of Dave Clarke nog met dat langverwachte nieuwe album komt, iets dat iedereen in de scene zou toejuichen. Want Clarke bracht jarenlang niets uit maar produceert onder de alias Unsubscribe samen met het Nederlandse technotalent Mr. Jones sinds kort weer muziek, hoewel het tot nog toe alleen bij remixes is gebleven.
"Ik denk niet dat er nog een nieuw album komt. Albums zijn niet echt meer relevant. Marketingtechnisch heeft een album geen toegevoegde waarde meer in vergelijking met tien jaar geleden. Wel heb ik het Unsubscribe-project met Mr. Jones uitgebreid, we werken aan een remix voor Octave One en er wordt gewerkt aan een nieuw project met Bryan Black."

txt Colin Kraan
imgs daveclarke.com
Advertentie
Party Tips