Features + Fashion
Interview|| Janneke Gaanderse

Interview
Janneke Gaanderse

19 juli 2010
Tijdens de meest recente editie van de AIFW was de show van Individuals by Amfi (Amsterdam Fashion Insitute) wederom een succes. Hier was Dance.nl natuurlijk ook bij!

De dag na de show ontmoetten wij Janneke Gaanderse, weliswaar dit jaar niet betrokken bij dit concept van Individuals, maar is wel bij een heleboel andere van het AMFI. Zo is zij de initiator en manager van By Amfi, de statement store aan het Spui van het Amsterdam Fashion Institute. Zij ondersteunt de studenten bij hun conceptontwikkeling en legt Dance.nl, onder het genot van een koffie verkeerd, het volgende uit:Zij ondersteunt de studenten bij hun conceptontwikkeling en legt Dance.nl, onder het genot van een koffie verkeerd, het volgende uit:

Conceptontwikkeling
“In het vak conceptontwikkeling staan onbevangenheid, verbinden en openheid centraal, de vaardigheid om kritisch naar je ideeën te blijven kijken. In het eerste jaar leren de studenten wat onbevangenheid is en waar je inspiratie uit kan halen, dus ook uit de kleine dagelijkse dingen. Een van mijn oefeningen is om aan mij een brief te schrijven wat ze die week zien of tegenkomen, zodat de eerstejaars hun dagelijkse omgeving op een andere manier gaan waarnemen.”

“Daarbij moeten ze op zoek naar het ‘waarom’ achter wat ze zien, wat gebeurt er in de maatschappij? Op deze manier creëer je bewustwording van jouw wereld met jouw unieke visie om, in een later stadium, dit te kunnen ontwikkelen als een persoonlijke stijl.”

Extracurricular activity
Als voormalig afgestudeerde aan het Amfi, weet Janneke hoe deze ontwikkeling aanvoelt en welke oefeningen daaraan bijdragen. Speciaal voor de 10 high potential studenten bedacht zij een extracurricular activity, een extra training bovenop het lesprogramma. Iedere 12 weken bedenkt deze selecte groep een nieuw (mini-)concept aan de hand van thema’s op school voor Amfi’s eigen statement store By Amfi.

Janneke, initiator van dit project en tevens verantwoordelijk voor de conceptuele invulling van deze store in Amsterdam weet welke elementen belangrijk zijn in dit programma. “In een miniconcept krijgt ieder aspect van dit proces aandacht en zo leren de studenten wat er bij komt kijken: het verdedigen van je concept, leren omgaan met de commerciële kant, marketing, sourcing en om met meerdere projecten tegelijk bezig te zijn. Het gaat heel ver en de studenten moeten echt alles zelf doen; vanaf het interieur van de winkel restylen tot aan de juiste verkoopprijzen. Als docente is het mijn taak om de studenten het gevoel te geven dat zij alles kunnen en dat alles mogelijk is. Om te leren vertrouwen op hun eigen keuzes”.

Droombaan
Dit laatste maakt dat Janneke, met een achtergrond als arbeidspsycholoog, nauw betrokken is bij haar studenten en dit haar droombaan is. “Het leuke van een concept is dat je iedere keer met iets nieuws begint, net zoals je studenten iedere keer anders zijn”.

Deze ambitieuze docente heeft genoeg ideeën voor verdere ontwikkeling van het lesprogramma; verschillende masterclasses, meer aandacht voor pr en samenwerken met verschillende merken. “Bovenaan staat altijd de motivatie en stimulatie van de student om zich zeker en veilig te voelen in zijn/haar ontwikkeling”.

Voor meer info, neem een kijkje op IndividualsAtAMFI.nl of ByAmfi.nl. Voor info over het Amfi zelf kun je een bezoekje brengen aan de site van de HVA.

Txt Lucienne Suykerbuyk
Imgs Sam Colak
Advertentie
Party Tips