Features + Interviews
Interview Musclefarm || 200 procent Musclefarm

Interview Musclefarm
200 procent Musclefarm

28 juni 2013

Het lijkt een voor de hand liggende formule: je neemt een dj van het kaliber Aron Friedman, je voegt daar een dj van het kaliber Eric de Man aan toe en hopla, er staat een super-dj-duo achter de draaitafels. Maar bij Aron en Eric ontstaat niets zomaar. Want onthoud: Musclefarm is geen gelegenheidsduo en zéker geen formule. Dit jaar geven ze acte de présence op Welcome To The Future Festival.

Tijd voor een conference call met de beide heren. Dat blijkt geen sinecure, want ze hebben veel te vertellen, niet alleen als Musclefarm, maar ook als solo-dj. Voor wie het zich niet realiseerde: beiden gaan ze al bijna net zo lang mee als Welcome To The Future (maar daarover zo meer). Even wat wapenfeiten op een rij.

Aron begon met draaien in 1999 en is de drijvende kracht geweest achter geliefde Amsterdamse clubnachten als Mono en Traffic. Met Noah Pepper en de Amsterdamse Parijzenaar Julien Chaptal vormde hij Le Clic, een live-act die goed ontvangen werd. Van meer recente datum is zijn samenwerking met collega’s Carlos Valdes en Brent Rozendaal, bij het publiek bekend als Crackhouse ABC (Aron, Brent, Carlos). Maar in welke samenstelling of hoedanigheid Aron Friedman zich tot nu toe ook heeft gemanifesteerd, zijn eigenzinnigheid is altijd een leidraad geweest bij de keuzes die hij als dj of producer maakt. Met zijn hang naar intensiteit en verdieping, pakt hij je in en tilt hij je op. Funky en warm. Een dansvloer hoort te stomen.

KaterHolzig
Met dat laatste in het achterhoofd, is het niet gek dat Aron Friedman en Eric de Man op elkaars golflengte terecht kwamen. Eric: de man van de dampende, groovy sets tijdens legendarische edities van Club Risk, Now & Wow en, jawel, Welcome To The Future, toen nog in Paradiso. Het was tijdens de editie van 2000 dat Aron Eric voor het eerst echt ‘hoorde’. “Eric zat in de line-up vóór Orlando Voorn. Ik weet nog dat hij David Morales’ World Mix van Photek’s Mine To Give opzette. Die kwam binnen. En met die track Eric dus ook. Ik bewonderde hem toen al.”

Maar zoals dat gaat in het leven van artiesten, zijn er altijd zijpaden te bewandelen. Wat niet wegnam dat de twee elkaar ‘in de gaten’ hielden. Het duurde echter tot 2012 voor Aron en Eric hun gezamenlijke project Musclefarm konden presenteren. In de tussenliggende jaren was hun muzikale verwantschap uitgemond in een warme vriendschap. De menselijke klik was er, net als diezelfde diepe behoefte aan muzikale authenticiteit. Een hechte samenwerking kon niet langer uitblijven. Verrassend: niet Nederland, maar de roemruchte Berlijnse club KaterHolzig kreeg de primeur, op een zomerse zaterdag in juli om acht uur ‘s ochtends. Het aanwezige publiek had de smaak rap te pakken en Musclefarm was born.

Go go girl
Eric haalt een bijzondere herinnering op aan die ochtend in Kreuzberg. ‘We hadden één doel: dat houten gebouwtje van KaterHolzig even flink in vuur en vlam zetten. Natuurlijk waren we nerveus, maar ik denk dat we die dansvloer heel goed bij de les hebben kunnen houden door te laten horen wat Musclefarm is: vriendelijk en af en toe foeilelijk, haha. Voor ons gaat het erom ons publiek, maakt niet uit waar, een te gekke muzikale ervaring te bezorgen. No bullshit, gewoon diepe tracks."

"Er was daar een meisje dat tijdens Time van de Pachanga Boys uitzinnig stond te dansen, bijna als een go go girl. Ze reageerde om de een of andere reden heel emotioneel op die track. Uiteindelijk is ze oververhit met een ambulance opgehaald – da’s even een ander verhaal – maar later kwamen we haar ergens in Berlijn stomtoevallig weer tegen. Het ging gelukkig weer goed met ‘r en ze legde uit dat ze als debuterend actrice ergens in Frankrijk een film had gedraaid, met Time als een soort van soundtrack. Behalve actrice was Eva-Maria – zo heet ze – ook zangeres, en we denken er nu over om samen met haar iets op te nemen. Prachtig, hoe muziek mensen verbindt. Precies wat we met Musclefarm willen bereiken.”

Future Stage
Aron benadrukt dat je niet alleen grote tracks nodig hebt om een dansvloer in vervoering te brengen. “Het gaat om de juiste balans tussen wat mensen kennen en wat nieuw is. Als Eric en ik samen zijn, of dat nu achter de draaitafels is of in de studio, willen we altijd dat er iets goeds uit komt. We voelen en vullen elkaar aan."

"Natuurlijk blijven we ons ook los van elkaar ontwikkelen, maar Musclefarm is geen gelegenheidsduo. 100 procent plus 100 procent moet echt 200 procent worden. We willen iets neerzetten wat duurzaam is en er nog een tijdje zal zijn. En samen is het gewoon leuker. Laatst draaide ik solo ergens in Breda. Eric was erbij en stond te luisteren, maar voor we het wisten, stonden we toch weer samen te draaien. Dat gebeurt dus gewoon.”

Met Musclefarm willen Aron en Eric ook een kweekvijver zijn voor talent. Aron waardeert de creatieve inbreng van ‘goede’ mensen om hen heen enorm. “Talent werkt altijd versterkend. Daarom vinden we het ook zo tof om tijdens Welcome To The Future Festival op de Future Stage te staan. De line-up is ontzettend scherp, met zowel gevestigde namen als veelbelovende nieuwe acts. Dat kan alleen maar stimulerend zijn.”

Eric vult aan: “Welcome To The Future is voor mij, als één van de residents van het eerste uur, altijd een thuishaven geweest. Gert van Veen (oprichter, red.) en ik kennen elkaar sinds 1994. Het is voor Musclefarm een compliment om op die Future Stage te staan, echt. En ik blijf het geweldig vinden dat een groot bedrijf als ID&T zich sterk blijft maken voor dit festival. Met dank aan Gert natuurlijk! En we hebben een scoop voor je: onze track Into The Future wordt het anthem voor WTTF 2013!”

Laatste vraag aan Aron: er bestaat zoiets als musclepharm en musselfarm… hoe zit het eigenlijk met die naam van jullie? “Haha! Laten we het er maar op houden dat een beetje verwarring geen kwaad kan!”

Zaterdag 27 juli: Welcome To The Future Festival. Er zijn tickets te winnen voor dit festival! Check hiervoor de winactie.

txt Bonita van Lier
imgs Musclefarm archief en APE archief 


Advertentie
Party Tips