Features + Interviews
Judge Jules|| Niet te stoppen wereldster

Judge Jules
Niet te stoppen wereldster

01 oktober 2008
Hij behoort tot de eredivisie van de Britse dj-scene. Altijd hoog geplaatst op de prestigieuze DJ Mag top 100 (waarvan de stembus overigens weer geopend is), in de zomer doorgaans op Ibiza te vinden en de rest van het jaar tourend langs dansvloeren over de hele wereld. Kortom, Judge Jules leeft de droom, al blijft hij ondertussen onafgebroken doorwerken aan zijn wekelijkse blog, radioshow en binnenkort uit te brengen album –nee, het leven van een internationaal geprezen dj gaat niet over rozen.

Net terug van zijn immens populaire Ibiza-avond Judgement Sundays in club Eden, blikt Judge Jules voorzichtig al vooruit naar volgend seizoen. “Dan beleven we onze tiende jaargang, een behoorlijke prestatie. Vooral omdat de sfeer nog steeds zo geweldig is; ik kan het niet omschrijven, je zult de foto’s op mijn site maar moeten checken. Het is in ieder geval elke keer afgeladen.”
Met een carrière die teruggaat tot 1987, heeft de karakteristiek bebrilde Brit genoeg om op terug te kijken. De feesten op Ibiza beschouwt hij echter als iets bijzonders. “Ik was er niet vanaf het begin bij, maar heb toch een groot deel van de clubscene hier zien ontwikkelen. Eerst als dj op verschillende feesten, daarna met mijn eigen avond –erg leuk om daar bij te zijn geweest. En, ik heb er zelfs Spaans geleerd, dat is toch ook wel bijzonder, zeker voor een Engelsman –die zijn meestal erg lui wat dat betreft, haha!”
Het kenmerkt Judge Jules, die eigenlijk nauwelijks op luiheid te betrappen valt. Kijk bijvoorbeeld naar zijn internetpagina, waarschijnlijk de meest uitgebreide artiesten-website die er is (inclusief wekelijkse blog van Jules zelf), zijn uitgebreide tourschema of de wekelijkse radioshow op BBC Radio 1 –vrije dagen zitten er nauwelijks in.
“Ik heb onlangs een ander tijdstip gekregen voor mijn radioshow”, vertelt hij. “Hierdoor kan ik voortaan alles live doen, zoals ik dat vroeger ook deed. Erg plezierig, dan kan ik tenminste wat interactie met de luisteraars maken. En, ook een bijkomend voordeel, ik heb hierdoor tijd om wat meer internationale gigs te doen. Ja, dat wordt helemaal volgepland, wat dat betreft moet ik echt aan effectief tijdmanagement doen om alles in goede banen te leiden.”
Want ondertussen moet er ook muziek worden geproduceerd. Eerder bracht Judge Jules al platen uit onder pseudoniem Hi-Gate, in oktober volgt zijn tweede album onder eigen naam getiteld Bring the Noise. “Een redelijk underground album”, zegt hij hierover. “Er staan minder vocalen op en de grooves zijn wat dieper dan normaal. Ik wilde ditmaal niet denken aan het scoren van een radiohit, maar iets meer de dansvloer opzoeken. Daarbij, ik heb al een goed beluisterde radioshow waar ik moeilijk eigen tracks kan gaan draaien -ik hoefde er dus niet teveel over na te denken.”
Wat de muziek betreft blijft Judge Jules echter iemand die van trancey chords en stevige grooves blijft houden. Al spreekt hij niet van pure trance. “Ik wil geen purist zijn die constant aan hetzelfde geluid vasthoudt. Trance is altijd goed geweest in het steeds opnieuw uitvinden van bepaalde sounds, de laatste jaren hoor je bijvoorbeeld duidelijke techno- en electro-invloeden, ik probeer dat allemaal te integreren in mijn muziek. Toch blijf ik voor vele mensen nog steeds een echte trance-dj, misschien dat ik daardoor ook wat minder in Nederland draai.”
“Volgens mij zijn er bij jullie namelijk steeds minder trancefeesten. Het is hardstyle of house, nietwaar? In Engeland is er nog genoeg op dat gebied, een duidelijk verschil. Waarom dat zo is? Ik heb geen idee. Misschien omdat het Nederlandse publiek houdt van mooie outfits enzo, dat past niet echt bij trance. Nee echt, in Engeland kleden ze zich juist simpel, ‘they dress down’, daar draait het om het zweten tijdens het dansen. Al denk ik dat Nederlandse partygangers net zo hard los kunnen gaan, het blijft een mysterie waar jullie trancefeesten zijn gebleven.”

Meer info op www.judgejules.net.

txt Nico van der Plas
Advertentie
Party Tips