Features + Evenementen
Nature One - Mainstream en underground komen samen op oude raketbasis

Nature One - Mainstream en underground komen samen op oude raketbasis

01 juli 2008
Nature One kan tegenwoordig worden gezien als hét dancefestival van Duitsland. Ging voorheen de grootste internationale aandacht naar de Love Parade, nu zijn het de bunkers van de Pydna-raketbasis die het meest tot de verbeelding lijken te spreken. Bij party-organisatie I-Motion weten ze ook precies waar de kracht ligt van Nature One: een vette locatie en een brede programmering die bolstaat van wereldwijde headliners. “De ideale mix van mainstream en underground.”

Aan het woord is Oliver Vordemvenne van I-Motion. Hij erkent dat Nature One vooral groot is geworden door het perfectioneren van de vaste ingrediënten. Na een eerste editie in 1995 op de Amerikaanse luchtbasis Hahn, verhuisde het feest een jaar later naar de huidige locatie: raketbasis Pydna, vlakbij het dorpje Kastellaun. “Er waren in die tijd nog helemaal geen outdoor dancefestivals”, zegt hij. “Terwijl er wel veel rockevenementen waren; wij wilden zoiets ook voor de dancescene doen. Dat is vervolgens steeds meer uitgebreid.”
Na de eerste Nature One op Pydna, onder het motto ‘Open Air 96’, groeide het feest door. Van 15.000 bezoekers op deze editie tot de 50.000 die er de laatste jaren komen. Grote kracht vanaf het begin, de brede lineups. “We wilden de complete dancescene bij elkaar brengen”, zegt Vordemvenne. “Zo hadden we al snel grote namen uit de house, trance en techno, maar lieten we ook externe organisaties een area hosten. De bunkers op het terrein waren daar natuurlijk ideaal voor, iedereen zal de Tresor-area kennen, of de bunker waar Thunderdome zat. Naast hoofdpodia als Open Air Floor en Century Circus zijn dat toch de dingen waar Nature One berucht om is geworden.”
“Ondertussen is de dancescene opgegroeid”, vervolgt hij. “Er zijn meer genres bijgekomen, die we allemaal een plek proberen te geven op het festival. En omdat we er plek voor hebben, (ons maximum aantal bezoekers ligt boven de 50.000, we hebben het echter zo gelaten voor de sfeer op het feest), kon Nature One een groot, toonaangevend festival worden. We zijn het derde muziekevenement in Duitsland, na rockfestivals Rock am Ring en Hurricane. En dat terwijl we niet alleen grote namen programmeren –het festival is nog altijd de ideale mix van mainstream en underground.”
“Wel grappig hoor, Nature One is nu een begrip in Europa, terwijl de plek in de jaren 80 vooral aversie opriep. Er hebben hier felle demonstraties plaatsgevonden tegen de nucleaire wapens die de Amerikanen hier hadden opgeslagen, nu staan mensen hier te feesten. Alhoewel, de rest van het jaar wordt de basis gewoon gebruikt als trainingsplek voor het Duitse leger, er gebeurt hier eigenlijk van alles. Maar zelfs zij weten dat ze één keer per jaar plaats moeten maken voor een invasie van partyvolk –Pydna is toch vooral het thuis van Nature One.”

Nature One: 1,2 en 3 augustus 2008 op raketbasis Pydna (Kastellaun) met oa. dj’s Armin van Buuren, Tiësto, Paul van Dyk, Ferry Corsten, Sven Väth, Carl Cox, Dave Clarke en vele meer. Meer info op www.nature-one.de.

txt Nico van der Plas
Advertentie
Party Tips