Features + Interviews
Polder || Compromis van stijlen

Polder
Compromis van stijlen

01 juli 2008

Hoewel het de dj’s David Labeij en Lauhaus behoorlijk voor de wind gaat, zagen zij buiten hun bestaande activiteiten tijd voor een nieuw project: Polder. En dat terwijl Labeij Berlin Underground organiseert en bij de Lofar Media crew zit en Lauhaus de co-host is van de Mono- en Traffic-avonden. Dit sloeg aan en optredens op Awakenings festival, Lowlands en Voltt loves Summer waren vorig jaar het resultaat. Dit jaar was 5 Days Off aan de beurt en dat was een mooie gelegenheid de Amsterdammers aan de tand te voelen.
Jullie hebben gekozen voor een typisch Nederlandse naam. Wat is het verhaal hierachter? David: ”We zochten een goede naam met eventueel een verwijzing naar waar we vandaan komen en iets wat internationaal ook niet te moeilijk was. Na een tijdje kwam Lauhaus met Polder en de eerste keer dat we het uitspraken wisten we het meteen. Polder it was!” Ook de recente plaat ‘Poldermodel’ heeft een Nederlands jasje. Zijn het stukken grond in het rood-wit-blauw? David: ”Ja, het zijn polders, maar de kleuren hebben we niet om die reden gekozen. Daar kwam de grafisch ontwerper mee en we vonden het mooi.” Het poldermodel kenmerkt zich door het zoeken van compromissen. Is dat in jullie samenwerking ook het geval? David: ”We hoeven er gelukkig niet echt voor te zoeken, maar Polder is een wel een compromis tussen onze twee stijlen.” David, jouw eigen werk is een stuk dieper dan het werk van Polder. Lauhaus klinkt daarentegen juist weer wat toegankelijker dan jullie samenwerking. Hoe beïnvloedt Polder jullie solo werk? Wordt het contrast groter en doe je solo dingen die verder van Polder af liggen of groeit je eigen stijl hier juist naar toe? David: ”Mijn solo werk is de afgelopen jaren zeker beïnvloed door de samenwerking met Lauhaus, in het begin leer je veel van elkaar en daardoor heeft mijn muziek meer dansbaarheid gekregen. Maar mijn eigen tracks zullen over het algemeen toch wel heel anders zijn en blijven dan wat we met Polder doen. Lauhaus eigen tracks zijn van begin af aan altijd al meer dansvloer gericht geweest dan mijn tracks, maar ook voor zijn eigen tracks geld dat het heel anders is dan wat we samen doen.”

Naast Polder zijn jullie ook allebei een onderdeel van Amsterdam 661, het zeskoppige laptop collectief. Dit was toch een idee van Lauhaus? David: ”Dit was inderdaad het idee van Lauhaus. In Duitsland bestaat ook zo’n soort laptop collectief en het leek hem te gek om ook zoiets (maar wel op een eigen manier) te doen met bevriende producers uit onze scene.”

Jullie staan 5 juli op 5 Days Off, waar tegelijkertijd op andere locaties nog meer feestjes aan de gang zijn. Waarom moet de lezer naar de Melkweg die zaterdag? David: ”Omdat je voor een goede prijs een paar van de beste Nederlandse (techno) acts - die internationaal ook heel goed bezig zijn - die avond kan zien. En omdat Polder voor het eerst in de in de grote zaal van de Melkweg staat en we het dak er af gaan blazen!!!” Wat zouden jullie meenemen en doen als je samen 5 dagen de ruimte ingeschoten werd? David: ”Dat is een makkie: TV, Playstation 3 met Pro Evolution Soccer 8, veel lekker eten en plak er dan nog maar een paar dagen aan!”

txt Daniël Nagelkerke
Advertentie
Party Tips
  • zondag 19 augustus
    Sonus Festival
    Zrce Beach (Pag Island), Pag Island