Features + Fashion
Q&A Daryl van Wouw || The man behind the headphones

Q&A Daryl van Wouw
The man behind the headphones

01 oktober 2009
Stages bij Mart Visser en Donna Karan in New York, een show op New York Fashion Week, een eigen winkel in Amsterdam, samenwerkingen met o.a. Converse, Suit Supply, en Coca Cola en inmiddels acht volledige collecties op zijn naam. Meet Daryl van Wouw. Zoon van een Surinaamse moeder en Nederlandse vader, opgegroeid in Veenendaal en inmiddels een succesvol internationaal modeontwerper en wereldburger. Hij heeft in New York en Parijs gewoond, maar werd een tijd geleden verliefd op Shanghai en besloot daar zijn heil te zoeken. Tegenstelling is zijn middle name, dit staat namelijk centraal in zijn persoonlijke leven, en ook in zijn ontwerpen. Zijn Autumn/Winter 2009 collectie, genaamd ‘Lian Pu’ (naam voor een Chinees masker), is geïnspireerd op China en ligt nu in de winkels. Onlangs showde hij ook alweer zijn Spring/Summer 2010 collectie off schedule aan het grote publiek tijdens de Amsterdam International Fashion Week. Veel aan de hand dus rondom Daryl. APE was benieuwd what’s behind the man with the headphones en zocht hem op voor een korte Q&A.

Wat doet China met jou waardoor je ervoor gekozen hebt je hele collectie aan de cultuur van dit land te wijden?
“Ik woon zelf nu al geruime tijd in China en de cultuur is er zo fascinerend! China is een bijzonder land met één van de oudste beschavingen ter wereld. Het straatbeeld van nu is een clash van deze eeuwenoude beschaving en het moderne China. Ik ben daar helemaal in op gegaan en heb me erdoor laten inspireren. Ik ben zeker trots op de Lian Pu collectie.”

Je haalt je inspiratie over het algemeen uit muziek, het stadsleven en architectuur. Op muziekgebied heb je in eerdere interviews aangegeven dat je enorm fan bent van Bjork. Ben je in de tussentijd artiesten tegengekomen die hetzelfde met je doen?
“Ik vind Bjork nog steeds heel erg goed, maar tegenwoordig luister ook graag naar Major Lazer, Tin Tin en het IJslandse Mùm.

Je hebt als ontwerper veel wereldsteden al eens bezocht. Welke stad staat nog bovenaan jouw verlanglijstje?
“Ik wil heel graag een keer naar Sint Petersburg vanwege de cultuur en architectuur van deze stad.”

Met ‘Lian Pu’ lig je in meer winkels dan voorheen, bijvoorbeeld bij Funkie House in Rotterdam, wat is hier de belangrijkste reden van?
“Creativiteit en visie smelten samen in de kledingstukken en tijdens de catwalkshow. Op die momenten breng je mensen in aanraking met je merk. Winkels maken het mede mogelijk om nog meer mensen in aanraking met je merk en je producten te brengen en Funkie House is daar een heel goed voorbeeld van. De winkels selecteer ik op basis van uitstraling, bereik, andere merken en eigenlijk voornamelijk gevoel.

Lange tijd ben je een rising star geweest. Inmiddels heb je verschillende collecties op je naam staan, je eigen winkel, binnenkort waarschijnlijk een tweede... Stiekem ben je een gerenommeerd ontwerper geworden. Vind je dat zelf ook of voel je je nog steeds die jonge hond?
“Voor je eigen perceptie verandert er niet veel, maar daarentegen verandert er wel veel in de perceptie van anderen wanneer je label meer gestalte krijgt enzo. Ik noem het maar persoonlijke groei...”

Heb jij jong talent gespot in de modewereld dat jij veelbelovend vindt?
“Nederland heeft heel veel opkomend talent. Ik vind het niet helemaal fair om daar slechts één iemand uit te lichten. Zoveel modetalent met allemaal hele eigen visies, dat maakt Nederland in ieder geval echt uniek.”

Voor de Spring/Summer collectie, ‘Hypercube’, ben je een samenwerking aangegaan met Levi’s 501. Wat is jouw mooiste 501 herinnering van vroeger?
“Ik ben altijd al een echte fan geweest van Levi’s en dan vooral het 501 model, die heb ik altijd het meest gedragen. De waarden van Levi’s 501 passen erg goed bij mij, namelijk ‘live unbuttoned’, ofwel ‘volledig jezelf zijn’. Vasthouden aan je eigen identiteit vind ik essentieel. Mijn identiteit is altijd terug te zien in de ontwerpen en kledingstukken die ik maak.”

Meer info op www.darylvanwouw.com

txt Moniek Moerland
img Peter Stigter
Advertentie
Party Tips