Features + Interviews
Showtek - Analoge keyplayers van de hardstyle

Showtek - Analoge keyplayers van de hardstyle

01 oktober 2009
Sinds de eerste release speelt Showtek al een grote rol in de ontwikkeling van hardstyle naar een internationaal volwassen stroming. In korte tijd wist de act nationaal uit te groeien tot één van de meest geliefde artiesten, en na de release van hun debuutalbum Today Is Tomorrow was er ook buiten onze landsgrenzen geen redden meer aan: Showtek staat overal en verkoopt zalen uit van Los Angeles tot Melbourne. Op zaterdag 24 oktober presenteren Showtek en Art of Dance de officiële releaseparty van het nieuwe album Analogue Players In A Digital World tijdens het Amsterdam Dance Event. En dat is een primeur: nog nooit maakte een hardstyle-avond deel uit van het ADE. In gesprek met de mannen tijdens de afrondende fase van hun nieuwe album.

Er is geen enkele act in de hardstyle waar zo veel om te doen is geweest de afgelopen twee jaar als Showtek. Vooral internationaal gaat het enorm goed met de broers Sjoerd en Wouter Janssen. Ze ontvingen talloze awards in Engeland, mochten als eerste hardstyle-act ooit een Essential Mix leveren voor BBC 1 Radio en hun track Raver haalde zelfs de soundtrack van de internationale blockbuster Bruno van Sacha Baron Cohen. Je mag gerust spreken over de grootste hardstyle-act ter wereld.
Optredens over de hele wereld en de productie van het nieuwe album moeten slopend zijn voor je lichaam. “Hoe we dat volhouden? Met heel veel koffie whaha! Nee, we zijn heel gemotiveerd en hebben enorm veel liefde voor de muziek. Daardoor is het makkelijk om op de been te blijven. Zo hebben we gisteren diep in de nacht het album afgemaakt. Nu gaat hij naar een bedrijf in het buitenland toe dat hem helemaal op en top gaat masteren.”

Het album is dus nog niet te horen geweest voor uw verslaggever, dus willen we graag weten wat volgens Showtek het grote verschil is tussen Today Is Tomorrow en Analogue Players In A Digital World. “We hebben hem vernieuwender en beter geproduceerd, en hebben ook meer risico genomen in de tracks. Wij vinden dat hardstyle de laatste twee jaar erg hetzelfde klinkt. We hebben onze eigen stijl nog breder getrokken. Daardoor is het heel gevarieerd en super muzikaal. Er zijn heel veel goede producers, maar ik denk dat we samen nog veel meer internationaal kunnen bereiken wanneer we wat meer gaan vernieuwen. We circuleren in een grote scene, maar we moeten het nog internationaler trekken. Een album is in zekere zin ook een compilatie om te laten zien wat je kunt.”
Hun internationale avonturen hebben dus ook hun weerklank gekregen op het album. “Zeker! Wij proberen altijd voorop te lopen met vernieuwing. Als je breder produceert, pakt men je ook eerder op in het buitenland. Zo hebben we samen met MC DV8 een Prodigy-achtige track gemaakt, maar dan in een hardstyle-jasje. Dat is nog niet eerder gedaan.” Is hun internationale roem nog groter geworden na de soundtrack van Bruno? “We krijgen er vooral heel leuke reacties op. Maar we zijn nu ook een stapje verder in onze connecties. Wij gaan natuurlijk niet nu opeens alleen maar filmmuziek maken. Het is een goed voorbeeld geweest van 'juiste plaats op het juiste moment'.”

“Het feit dat Analogue Players In A Digital World plaatsvindt tijdens het Amsterdam Dance Event is natuurlijk al te gek. Het is ook nodig om de hele scene sterker te maken, hierdoor kunnen we het naar een hoger niveau tillen.” Voor het eerst wordt hardstyle geprogrammeerd tijdens het ADE, dus wat mogen we muzikaal ervan verwachten? “We gaan een showcase doen met heel veel nieuw materiaal dat mensen waarschijnlijk nog nooit gehoord hebben. Dat wordt dus heel vet. Daarnaast gaan we ook samen met de Donkey Rollers optreden en treden we ook op als Southstylers!”
Showtek
Art of Dance
Showtek - worlddomination in the harder dancescene

txt Onno Schram
img 2-Dutch Archief
Advertentie
Party Tips