Features + Interviews
Solomun || Hoe Hamburg de wereld verovert

Solomun
Hoe Hamburg de wereld verovert

21 oktober 2009
Solomun is eigenlijk de tweede naam van het Hamburgse Diynamic-label dat doorbreekt naar een groter publiek. Eerder was het al Stimming, die zijn verworven status in de deephousescene begin dit jaar onderstreepte met een sterk debuutalbum. Nu was het de beurt aan Solomun, die met Dance Baby een veelzijdig, door funk gedreven dansplaat heeft uitgebracht. Tijdens het ADE doen de heren samen met het Britse label Freerange een avond in Studio 80, reden genoeg om even te bellen naar Hamburg, waar Mladic Solomun momenteel zijn zegeningen telt.

Hij heeft net een vergadering achter de rug. Een pittige, zo vertelt hij, over een club die de Diynamic-crew onlangs in de havenstad heeft geopend. “Er is altijd wel een discussie over de te volgen koers”, lacht hij. “Maar alles in goede sfeer; ik doe dit samen met degene waar ik ook Diynamic mee run, plus mijn zus. It's a family thing.”
Hij is uitermate ontspannen, vertelt de Duitser van Kroatische afkomst. “Het album is af, eind oktober komt hij uit, daar ben ik zeer blij mee. Het kostte me namelijk wat tijd; begin dit jaar was ik er al mee bezig. Ik had eerst wat deephouse-tracks, maar wilde er een soort mixalbum van maken, met veel kleuren en geluiden. Niet één stijl, dat was belangrijk, daarom heb ik ook veel invloeden uit de funk en oldskool house naar voren laten komen. Het kostte alleen tijd om de goede ideeën helemaal uit te werken; goede muziek kun je niet plannen.”
Solomun had bovendien ook ander werk te doen. Na releases van ondermeer Stimming, HOSH, Kollektiv Turmstrasse en hemzelf kreeg het in 2006 opgerichte Diynamic-label steeds meer aandacht. Met name het laatste jaar kregen de Hamburgers steeds vaker buitenlandse boekingen. “We hebben geluk gehad met een aantal tracks”, klinkt het bescheiden. “Ik ben er vooral trots op dat we tot nu toe alleen maar muziek hebben uitgebracht die we zelf ook goed vinden. Dat we hiermee een internationaal publiek hebben bereikt, verbaast me nog elke dag. Al worden we er nog niet rijk van, haha! Gelukkig staan er veel mooie optredens tegenover.”
“Ik heb dit jaar bijvoorbeeld twee weken door Australië getourd, samen met Isolée. En ik ben naar Brazilië geweest, dat was geweldig. Ik heb ook voor het eerst opgetreden in Amerika, tijdens de Miami Winter Music Conference. Een bijzondere ervaring, omdat het voor mij als Kroaat moeilijk is om de VS binnen te komen, het is tenslotte geen EU-land. Toen ik uiteindelijk een visum had gescoord en daadwerkelijk op het vliegveld stond, schoten de tranen in mijn ogen -het ging gebeuren!”
Ondertussen heeft hij meer aanvragen vanuit Amerika gehad. “Die laat ik nog even liggen”, zegt hij. “Als ik weer naar de VS ga, wil ik het liefst een hele tour doen, zodat ik ook nog wat van het land kan zien. Even heen en weer naar New York is te gek, maar je maakt verder niet veel mee van de omgeving. In Miami hebben we ook onze tijd genomen; een paar feestjes, maar verder ontspannen op het strand liggen, lekker eten. Ja, het was een mooi jaar, zowel artistiek als persoonlijk.”
Ondertussen kijkt hij alweer uit naar het ADE, waar Diynamic-artiesten Stimming, HOSH en Solomun samen met Freerange een avond presenteren. “We hebben al een tijd een goede band met Freerange, er is een stevige vriendschap met Jimpster. Ik denk dat we een leuke avond tegemoet gaan waar ik ongetwijfeld een hoop materiaal van het album zal draaien. Hopelijk kunnen we een mooie bijdrage leveren aan de ADE-gekte, ik ben in ieder geval blij dat Diynamic erbij is!”

Solomun: donderdag 22 oktober in Studio 80.

txt Nico van der Plas
img Anselm Woesler
Advertentie
Party Tips