Reviews + Partyreports
Sfeervol Solar vol creativiteit en muzikale hoogtepunten

Sfeervol Solar vol creativiteit en muzikale hoogtepunten

10 augustus 2010 Het meerdaagse creatieve crossover evenement Solar Weekend Festival van Extrema werd dit jaar voor de zesde maal gehouden. Na een wat moeizame start was Solar alles wat beloofde te zijn: creatief en vol muzikale hoogtepunt. Dance.nl was aanwezig en genoot met volle teugen. Hieronder een impressie van een geweldig weekend.

Moeizame start
Al vroeg arriveren auto’s vol tenten, luchtbedden, slaapzakken, en andere campingbenodigdheden op een parkeerplaats in de buurt van het festivalterrein. Het is de bedoeling dat iedereen met pendelbussen naar de camping wordt gebracht, maar eenmaal in de bus blijkt dat de bus niet langs alle campers en caravans, die een andere ingang hebben, kan rijden. Iedereen wordt geadviseerd om (met zware bepakking!) de 3 km naar het campingterrein te voet af te leggen. Zoals in zo’n situatie te verwachten valt, scheldt iedereen dat het een lieve lust is. Eenmaal op de camping blijkt dat er nog zo’n 1.5 km gelopen moet worden om daar nog eens met zo’n 100 man te wachten tot de organisatie het gespannen touw weghaalt. Eindelijk kan iedereen een kampeerplekje zoeken - waarbij mensen rennen voor een plek en elkaars tenten weggooien. Wanneer uiteindelijk bijna alle tenten en caravans staan, staat ook nog eens alles hutje mutje op elkaar. Het festival begint goed...Aan het eind middag/begin avond, wordt het gezellig. Er wordt gekookt op gaspitjes, mensen maken een babbeltje met elkaar en er staat een podium genaamd Boogie Down, waar de hele dag door muziek gedraaid wordt. Wat later op de avond klinkt er muziek van o.a. Lustige Lola en Eric de Man uit de campingdisco. Er hangt een perfecte Solar-sfeer. Het feest is begonnen!

Na een leuke avond is het de volgende ochtend om 11.00 uur tijd voor het echte feest. Op naar het festivalterrein! De mensen die helemaal achter op de camping staan, kunnen de boot pakken om bij de ingang te komen, zodat ze niet zo ver hoeven te lopen. Na de moeizame start is er nu niets dan lof voor de organisatie: dit is erg goed geregeld allemaal!

Creativiteit & muzikaliteit

Eenmaal op het festival aangekomen, bruist het van de creativiteit! Er staan kletspalen waarmee er met andere mensen op het terrein gepraat en ‘gewebcamd’ kan worden, er is een rollerdisco, er staat een zweefmolen en bij de Ben & Jerry’s stand kan een Solarganger een t-shirt krijgen en er één weggeven aan een onbekende op het terrein. Ook op gastronomische gebied is Solar goed voorzien: er staan ontzettend veel eetkraampjes. Van hamburgers, friet en pizza’s, tot Swirls, smoothies en Slushpuppy’s.

Terug naar de muziek. Voor ieder is er wat wils, aangezien er maar liefst 8 areas zijn. Bij de mainstage staat het de hele dag door bom- en bomvol. Dit omdat er namen staan zoals Audio Bullys en de Fakkelbrigade die de hele area volkomen los laat gaan. Dan is er nog de House of House-area, waar housebeats zijn te horen van dj’s als Hardwell en Ryan Marciano en Sunnery James. En, niet te vergeten, de Technotent. Hier is het eigenlijk veel te warm, maar toch vol staat door de heerlijke sets van o.a. Karotte en Martin Buttrich. Vooral deze twee artiesten springen er echt uit!

Terug op de camping gaat het feest nog gewoon door! Campinggangers vertrekken richting campingdisco of blijven chillen bij hun tent. De sfeer is en blijft heerlijk. Één minpuntje: de Dixietoiletten die almaar viezer worden. Wc-brillen die gesloopt zijn, poep waar het niet hoort te zitten en, logischerwijs, een enorme stank. Maar goed, daar heeft iedereen vrede mee, zo zijn festivals nou eenmaal.

Last but not least
De laatste festivaldag is aangebroken, de zondag. Op de camping komt het erg langzaam op gang, rond een uur of 2 zijn er nog steeds behoorlijk veel mensen, maar rond half 4 is bijna iedereen wel op het festival te vinden. De sfeer is nog beter dan de vorige dag en iedereen lijkt harder los te gaan. Ook de muziek is weer heerlijk. Namen als Secret Cinema & Egbert, Chris Liebing, Boys Noize, The Opposites, Sidney Samson, The Flexican en Joost van Bellen verbazen het publiek met hun heerlijke sets en optredens. Rond een uur of 11 is de laatste Solardag alweer voorbij. De campinggangers kunnen nog even doorfeesten tot de maandagochtend, maar moeten dan ook echt weer vertrekken. Verscheidene mensen pakken de zondag al hun tassen om zondagavond rustig naar huis te kunnen gaan, om een gigantische chaos zoals vrijdag, die de maandagochtend te vermijden.

Al met al was het een gezellig festival met een en al sfeer en creativiteit, maar één tip aan Extrema: regel de camping volgend jaar beter. En eerlijk is eerlijk, Solar het was altijd een perfect festival, omdat het rustig en redelijk klein was, en deze keer was het erg vol. Desalniettemin is en blijft Solar hét festival voor de danceliefhebbers die verder kijken dan hun neus lang is!

txt Sietske Lamers
imgs Sarah Oranje
Party Tips