Agenda

8Bahn Night & Day Festival | Free Kingsday Outdoor

8Bahn Night & Day Festival | Free Kingsday Outdoor
Info:
Datum: zaterdag 26 april 2014
Organisatie: 8Bahn
Locatie: Musis Park
Plaats: Arnhem - Nederland
Stijlen: Acid, Balearic, Detroit, Disco, Funk, Garage, Hiphop, House, Nu Disco, Techno
Aanvang: 12:00
Einde: 00:00
Entree: Gratis!

Alhoewel we voor het eerst spreken van Koningsdag en Koningsnacht, gaat 8Bahn gewoon door waar het zes jaar geleden mee begonnen is: de twee dagen rondom onze nationale dag vol proppen met het Night&Day Festival. 8Bahn is overdag en in de avond zoals gewoonlijk weer in het Musispark te vinden, maar heeft haar nachtelijke bezigheden op de 25e en 26e verplaats naar Luxor Live. 8Bahn heeft voor de 2014-editie fors geïnvesteerd in de line-up en daardoor komen onder andere Derrick May, Boddika, Funkineven, Kim Ann Foxman en James Pants naar de Rijnstad.

De tweedaagse begint zoals gewoonlijk in de avond van de Koningsnacht in het Musispark. Dit jaar staan er dan al meteen twee internationale gasten op het programma. Met de Amerikaanse Tyree Cooper komt er echte house naar Arnhem. Geen digitale ableton deephouse, maar eerste generatie Chicago house sinds 1986. Sterker nog, Cooper is hoofdelijk aansprakelijk als initiator van 'hiphouse'. Als liefhebber van zowel hip hop en house maakt hij midden jaren '80 als eerste de brug tussen beide stijlen, waar de rest van de wereld dat niet voor mogelijk hield. Bijna dertig jaar later zijn de sets van Cooper meer vergroeid met andere niche's in de house, maar energiek, ghetto en warm als in de tijd van "Turn Up The Bass". Naast de ervaring van Cooper, staat de opkomende Duitse producer Max Graef. De relatief jonge Berlijner ontstijgt de middelmaat makkelijk met zijn warme house en beats tracks. Met hulp van de Berlijnse platenzaak Oye, begon hij het Box Aus Holz label waarvan de meeste releases nu al veel geld opbrengen. Zijn eerste album staat op het punt van uitkomen en wordt nu al voorspeld als een van de verrassingen van het jaar.

Na middennacht gaat de avond door in Luxor Live, waar Juxtapose de tweede zaal voor zijn rekening neemt. In de hoofdzaal maak je kennis met Funkineven (UK), Randomer (UK) en Interstellar Funk. Funkineven is DJ, producer en labelbaas en staat al een poosje te boek als een lieveling van de kenners binnen de house en techno. Zijn Apron label is een van de meest gewaardeerde labels van het moment. Ook Randomer vliegt de Noordzee over om in Arnhem te komen. Zijn boodschappenlijst: weinig romantiek, veel analoog geweld en denderende grooves. Randomer is in het kielzog van mannen als Blawan en Pariah doorgebroken en releasde recent vooral op Untold's Hemlock. In de Juxtapose zaal maakt de Portugese IVVVO zijn Nederlandse debuut. IVVVO begint eindelijk opgemerkt te worden door Europa terwijl hij toch al echt twee meesterlijke albums uitbracht en een zestal dikke EP's op onder andere Public Information en Opal Tapes. Verwacht donkere, sferische techno en house met duidelijk referenties naar Britse raves in de jaren '80 en '90.

 

Zoek na de nacht in Luxor snel je bed op, of niet, want om 12 uur starten de festiviteiten in het Musispark. 8Bahn neemt zoals bekend de trappen richting de Lauwersgracht in bezit en Juxtapose vergroot haar podium aan de zijkant van Musis. 

Ook al staat er met Tyree Cooper al een legende op de line-up, Derrick May is de absolute headliner van het festival. Als een derde van de Belleville Three, samen met Juan Atkins en Kevin Saunderson, stond hij aan de basis van Detroit techno. Met behulp van analoge apparatuur, zoals de TR-909, waren zij de eerste die de elektronische invloeden van New Order, Kraftwerk en Depeche Mode naar de techno en house die we nu kennen. Door soul en jazz basslijnen, chords en piano-solo's toe te voegen aan de elektronische drums ontstond onder andere Derrick May's anthem 'Strings of Life'. Hedentendage is Derrick May nog steeds een van de meest gepassioneerde DJ's ter wereld en is 8Bahn trots dat het misschien wel de belangrijkste boeking in haar geschiedenis op bezoek krijgt.

Maar naast Derrick May komen er nog drie internationale gasten langs. Boddika is daarvan een oude bekende want die zagen we ook al op 8Bahn Area Festival. Zijn set in Ede twee jaar geleden was reden genoeg om hem nogmaals uit te nodigen. De Brit gaf toen een set weg waarin we de kenmerkende UK trends van de laatste jaren in hoorden: links naar garage, zware bassen en een knipoog naar energieke house. Boddika release nog steeds vooral op Loefah's Swamp'81 label en is ook nog actief als Instra:mental samen met Jon Convex.

De derde Amerikaan van het weekend is de uit New York afkomstige Kim Ann Foxman. Deze dame was onderdeel van de succesvolle Hercules & Love Affair formatie, maar besloot na twee albums haar eigen pad te kiezen. En dat werd voor de Hawaïaanse een carrière als house-DJ. Al snel bleek dat Foxman een goede smaak en een dito stage-perfomance had want promotors over de hele wereld stonden in de rij om haar te boeken. Een kijkje in haar recente tourschema laat zien dat ze ondere andere Melbourne, Tokyo, Berlijn en Rome aandeed.

8Bahn zou 8Bahn niet zijn als het tijdens de nationale feestdag geen Belg boekt op het Night & Day festival. Maxim Lany komt uit Gent, dus voldoet aan de voorwaarden. Echter, zijn muziek is natuurlijk de voornaamste reden voor zijn komst. Lany is een uiterst vaardige DJ die mooi de randjes op kan zoeken van disco, house en andersoortige soulvolle muziek. Naast Lany komt er ook lokale Nederlandse support. Die is er van Nijmeegse muziekbibliotheek Reza Athar en de 8Bahn residents Patski en Le-fi. 

 

Net als de laatste twee jaar neemt Juxtapose het tweede podium aan de zijkant voor haar rekening. Een verschil is dat je dit jaar ook daar internationale gasten kunt verwachten. Juxtapose is trots dat het met Stones Throw coryfee James Pants een van haar persoonlijke favorieten in Arnhem verwelkomt. De Amerikaan werd ontdekt door Peanut Butter Wolf, oprichter van het vermaarde Stones Throw label waar onder andere J. Dilla, Madlib en Dam Funk hun thuisbasis hebben. multi-instrumentalist Pants bracht er drie albums uit en ontwikkelde zich tot een DJ die meerdere genres naadloos aan elkaar mixt. Verwacht veel disco en hip hop.Jon Rust houdt ook van hip hop maar draait voornamelijk house. De Londenaar is een typische DJ-DJ. Een DJ die in eigen land alom gewaardeerd wordt, maar niet snel opgepikt wordt door de rest van de wereld omdat hij geen muziek maakt. Precies nul platen bracht Jon Rust uit en toch draait hij wél geregeld buiten de Engelse hoofdstad. Zijn DJ-sets en zijn show op NTS-radio waren voor Juxtapose genoeg reden om Rust uit te nodigen.

Al twee keer eerder kwam Mitchel van Dinther, alias Jameszoo, langs bij Juxtapose en in de jaren zijn we een beetje verliefd op hem geworden. Zijn releases zijn muzikaal, maar ook net zo geschikt om peaktime dansvloeren af te breken. Al hoewel Jameszoo's echte liefde ligt bij de combinatie van fusion-jazz uit de jaren '70  en Dimlite-achtige electronica, rockt hij net zo hard de X-ray van Lowlands met zijn Titts remix van Danny Brown. Het podium van Juxtapose wordt de rest van de dag gevuld door vaste gasten Eaglemen, Le Roi Jacquot, BertBert, Rik Payne en Lucas.

 

 

 

 

 

 

 

 


Advertentie
Party Tips