Agenda

Retro Acid

Retro Acid
Info:
Datum: zaterdag 12 september 2015
Organisatie: Kozzmozz
Locatie: Kunstencentrum Vooruit
Plaats: Gent - Belgie
Stijlen: 90s, Acid, Acidtechno, Techno
Aanvang: 23:00
Einde: 06:00
Voorverkoop: € 15,00
Deurprijs: € 19,00
Leeftijd: vanaf 16 jaar
Line-up:
Unit Moebius (Live act)
Hardfloor (Live act)
Stefan ZMK
Spacid

Acid lovers, verheug je want een nieuwe editie van Retro Acid staat voor de deur. Retro Acid blijft trouw aan de enige, echte acid sounds uit het verleden én het heden en zal het geluid van de befaamde Roland 303 opnieuw volledig omarmen.

 

Op deze editie kiezen we resoluut voor de hardere varianten van het genre. De zure ingrediënten van dit feest zijn veel analoge live actie met niet minder dan 4 geestesverruimende live-acts in combinatie met lokaal talent en een resident met een uitgebreide kennis van alles wat met acid te maken heeft.

 

We beginnen met acid pioniers Hardfloor uit Duitsland. Hun reputatie werd gevormd door hun buitengewone talent in het manipuleren van de Roland TB-303 bas synthesizers en die reputatie is ondertussen legendarisch. Ze gebruiken, naar verluidt, tot wel zes zo’n machines tegelijkertijd, waarvan er dan nog vele zwaar werden gewijzigd en aangepast. Hardfloor werd gevormd aan het begin van de jaren ‘90, op het moment dat de Duitse house en techno scenes zich volop aan het vormen waren. De 11 minuten durende single ‘Acperience’ hielp die scenes uit hun voegen te barsten. Ze gebruikten ondertussen standaard geworden compositie elementen als lange, door melodie gedreven, opbouwen en uitgerokken percussie breaks. Het nummer werd meteen één van de anthems van de dance geschiedenis en Hardfloor een veel gevraagde naam voor remix en productie werk. Nog meer belangrijke nummers van de groep kwamen uit op Sven Väth's invloedrijke Harthouse imprint, zoals verschillende albums en een constante aanvoer van 12-inches en EP’s. Ze blijven tot vandaag trouw aan de smeulende edge van acid, waarbij de 909 en 303 geluiden nog steeds het merendeel van hun herkenbare sound beheersen. Alleen doen ze dat tegenwoordig op hun eigen Hardfloor Records imprint.

 

Verder ook nog Unit Moebius: zij begonnen als Europa’s enige geloofwaardige antwoord op Underground Resistance en zijn de grootvaders van de industriële techno/planet rock scene uit Den Haag. Zij evolueerden gestaag van diepe en vervreemdende lo-fi acid house naar geschifte, rigide jack trax (waarbij ze het beste van Detroit en Chicago met elkaar mixten) tot harde, beukende en donkere industriële techno, freaky techno funk pop en gemene minimalistische machine muziek. Rauwe en primitieve productie en geluiden (hun eerste 7 albums werden opgenomen op een oude cassette recorder – aangezien dat alles was wat ze hadden!), zijn hun handelsmerk. Hun stijl kan heel erg variëren maar heeft altijd die typische, geschifte, paranoïde en fucked-up drive naast een stoute, zweterige groove die aanvoelt als een mind-fuck. Ze hebben een hele reeks legendarische releases op epische labels als Bunker Records en Acid Planet op hun naam staan maar zijn ook te horen op andere imprints als Atlantik Wall, Network 23, … Hun ‘Golden Years’ compilatie werd dan weer uitgebracht op Clone Classic Cuts. Op Retro Acid zullen ze een 100% exclusieve acid set brengen die zonder twijfel een unieke performances wordt en een heel speciale belevenis voor alle echte acid fans.

 

 

 

Stefan ZMK begon in 1998 te draaien en producen. Een jaar later startte hij samen met vrienden een uniek concept van free-parties op: ZMK Soundsystem. Tegen 2000 was Stefan een fervent vinyl verzamelaar en één van de leden die het ZMK record label lanceerden, een label dat uiteindelijk veel zou bijdragen aan zijn internationaal succes. Stefan stond ondertussen op ontelbare feesten over heel Europa en werd één van de vertegenwoordigers van de unieke Nederlandse acid, tekno en hardcore sound. Met meer dan 17 jaar ervaring, is hij één van de meest geboekte Nederlandse dj’s van de free-party movement. Bij de opkomst van Ableton Live en Traktor Scratch, vond hij in die hulpmiddelen alles wat hij nodig had om alles wat goed is in elektronische muziek in zijn breinbrekende sets te verwerken. Hij mixt obscure elementen en gewone remixen met de nieuwste beats, zowel analoog als digitaal. Wat ooit onmogelijk leek, is nu slechts een draai aan de knoppen weg. Op Retro Acid zal hij de avond afsluiten en je mag een heel pure en zure acid set verwachten. Kan jij het aan?Mantrum uit Gent heeft altijd een heel brede smaak in muziek gehad maar wel altijd met een duidelijke voorliefde voor TB303 misbruik. In 2004 vormde hij met vrienden wat later bekend zou worden als de Narcosis crew. Twee jaar later vond het eerste X-LIVE event plaats in de Artcube en het werd de start van een hele reeks memorabele parties. Op dat moment ontwikkelde hij ook een grote interesse in produceren wat al snel leidde tot zijn eerste live project ‘Stoornis’. Ondertussen bleef hij op de achtergrond ook zijn eigen ding doen wat later geboorte gaf aan het nieuwe ‘Mantrum’ project. We kunnen hem voornamelijk in de acid scene situeren, ook al beperkt hij zich niet tot één specifieke stijl. Hij ontwikkelt zijn tracks volledig op basis van een bepaald gevoel of humeur van dat moment. Na zijn solo debuut op Acid Call aan het begin van dit jaar, staat hij nu te popelen om zijn nieuwste live-set aan het publiek voor te stellen op deze editie van Retro Acid. Naast producen, runt hij ook de Narcosis en Kromatones labels waarop hij zowel gevestigde waarden als nieuw talent promoot.

 

Acidon & Invazed is een 2 mans project. Ze groeiden samen op in Jabbeke, waren al lang vrienden en deelden een gezamelijke liefde voor dezelfde soort muziek. Ze ontdekten dan ook samen de befaamde acid sound in techno. In 2012 begonnen ze elk apart muziek te maken en twee jaar later besloten ze een team te vormen. Op dit moment zijn ze druk bezig met de voorbereiding van een harde live-set met machines die ze voor het eerst aan het publiek zullen voorstellen op Retro Acid.

 

 

Onze resident Spacid is één van de eerste acid pioniers in België. De eerste keren dat hij voor een publiek aantrad, dateren van in 1990 toen hij amper 17 was. In 1994 richtte hij Funky Green Aliens op, een party organisatie en  bookingsagentschap dat zich vooral toespitste op het promoten van grensverleggende muziek en kunst. De eraan gelinkte parties, meestal illegale feesten, waren een groot succes en zijn tot op vandaag representatief voor de basis van zijn carrière. Zelfs nadat hij het maakte tot op de podia van de grootste festivals en als resident van verschillende belangrijke concepten als de befaamde Body 2 Body parties in Culture Club, Beats of Love, Lazerdance, Elektron, Kozzmozz… Op Retro Acid gaat hij terug naar zijn enige, echte roots, the roots of acid!


Advertentie
Party Tips