Columns
Goldfish  - Wat is dat toch met Nederland?

Goldfish - Wat is dat toch met Nederland?

27 oktober 2011

Wij snappen er niks meer van..- Wat is dat toch met Nederland..

Hoe kan het dat Goldfish van een gezellig strandtentje met 200 liefhebbers, een van de headliners was in het Olympisch Stadion afgelopen zomer?

Ik kan me de eerste keer dat we in Nederland optraden goed herinneren. We waren net begonnen om ons te vestigen in Ibiza en werden over gevlogen om een kleine show weg te geven in een strandtent genaamd Naturel in Scheveningen. Om eerlijk te zijn liet het weer te wensen over; grijs, grauw en een snijdende wind creëerde bescheiden golfjes op de zee. Een eenzame kite-surfer probeerde zijn kunsten te vertonen, maar eerlijk gezegd kwam er weinig van terecht. De Nederlandse zomer in een notendop. Daar stonden we, samen met Stef, onze promoter, een biertje te drinken en ons af te vragen waarom we zo’n reis hadden afgelegd, om vervolgens een koutje te pakken tussen de WOII-bunkers. We hadden bijna medelijden met onszelf...

Maar opeens gebeurde er iets onverwachts; verderop het strand zagen we groepjes mensen richting de strandtent wandelen, het had iets weg van een film. Een half uurtje later stond het terrein bommetje vol en de prangende vraag op ieders lippen was: “Hoe laat begint Goldfish?” 

De strandclub werd op zijn kop gezet, de zon brak door en straalde bijna net zo intens als onze promoter Stef.

De tweede keer op Nederlandse bodem was zelfs nog heftiger. We speelden in een kleine club genaamd ‘Club Home’, waar 500 man binnen paste. Het was nagenoeg direct uitverkocht . Per ongeluk dachten we wel even via de hoofdingang naar binnen te wandelen, waar we stuitten op honderden geëmotioneerde fans die geen kaartje hadden weten te bemachtigen.

What the fuck was er aan de hand? Er kwam totaal geen interesse vanuit Frankrijk en Duitsland, maar in Nederland kwamen we handen en benen tekort. Dit optreden staat bij ons bekend als het heetste optreden ooit, een mengsel van zweet en condens regende van het plafond. Het maakte niemand iets uit, we stonden allemaal gepropt in dat huiskamer-achtig zaaltje, draaide het gehele Goldfish-repertoire en dansten kletsnat van het zweet tot we er bij neer vielen. What a night!

Vier jaar later en zeven meer uitverkochte krankzinnige shows in Nederland; we zijn op tournee in Brazilië. Ondertussen stuurt een vriend een foto door van een poster op het Amsterdamse Leidseplein, waarop we als headliner staan, tussen Booka Shade, Kraak & Smaak, Parov Stellar en Secret Cinema, stuk voor stuk artiesten die een inspiratie zijn geweest op de Goldfish-playlist. Meer dan surrealistisch.

Dit jaar doen we onze tiende show in Nederland, op het Amsterdam Dance Event. Het is – haast vanzelfsprekend – uitverkocht. We zijn diep vereerd en geven toe verwend te zijn met alle support vanuit Nederland. Big love from the Fishies.

TXT Dominic Peters / Goldfish
IMG APE archief

Advertentie
Party Tips