Columns
Mike Mago -

Mike Mago -

28 maart 2011 Gandalf

Soms begrijp ik dingen gewoon niet. Files. Vrouwen, Quantummechanica, de quotes van Johan Cruijf, hoe het kan dat als je op iemand anders zijn stoel gaat zitten het zitvlak altijd warmer is dan als je weer in je eigen stoel gaat zitten, vreemdelingenhaat, waarom Gandalf die klote hobbit niet gewoon op zo’n grote vogel richting het vuur van Mordor heeft gestuurd en hommels (maar die begrijpt niemand).
Ik begrijp die dingen niet en eerlijk gezegd hoef ik zo ook nooit te begrijpen. Het zijn gewoon van die ‘dingen’. Het is raar, maar het is zo, en daar laat je het bij. Maar af en toe is er dan wel een ding wat ik wel graag probeer te begrijpen.

Zo las ik laatst dat Erick E ‘klaar met de platte-zooi-parade’ is. Erick voelt weinig verwantschap meer met de muzikale richting die hij ongeveer 5 jaar geleden was ingeslagen en wil weer de diepgang opzoeken. Hij wil afstand doen van de skihut-en-effectbejag scene en, onder de ‘nieuwe’ naam Erick Eerdhuijzen, weer lekker techy, warm en diep draaien. Hij heeft bedacht om te touren langs intieme clubs en poppodia, (nogmaals) als Erick Eerdhuijzen, en dan sets van 5 uur te doen. Nou goed, dit begrijp ik allemaal nog. En naast dat ik dit begrijp, vind ik het vet. Een dj die z’n eigen ding doet en draait waar hij achter staat. Een en al lof. Een verrijking voor de dancewereld. Prachtig allemachtig.

OK, toegegeven, je gaat jezelf afvragen waarom hij zich nu pas realiseert dat hij al die jaren platen draaide waar hij niet achter stond. En of het niet een beetje dubieus is om eerst een kartrekker te zijn van een scene en deze vervolgens te niet te doen als makkelijk en commercieel. Het is ook maar de vraag of het zin heeft om openlijk aan te geven van stijl te veranderen. Mensen moeten dat, volgens mij, horen en niet lezen. Maar toch, beter laat dan nooit. En op wat voor een manier het dan ook gebeurt, hoe meer dj’s draaien wat zij leuk vinden, hoe intressanter deze wereld van de dance wordt. Tot dusver dus een en al support en begrip.

Wat mij nou verbaasde, is dat aan het eind van het interview Erick wel aangeeft dat hij onder de naam Erick E nog zeker te boeken is. Huh, excuse me? Even een kleine samenvatting: Hij zorgt er eerst voor dat hij muziek draait die hij zelf niet trekt, vervolgens geeft hij aan, omdat zijn huidige naam te veel is verbonden met die stijl die hij niet trekt, onder een compleet nieuwe naam verder te willen gaan en vervolgens geeft hij alsnog aan dat hij wel te boeken is onder z’n oude naam. I am lost. Zien we nou een nieuwe naam die draait in een nieuwe stijl, maar onder een oude naam? Zien we dan, als Erick E draait, een man staan die muziek draait die hij eigenlijk niet tof vind? Of zien we een man die het zelf ook niet meer weet? Ik was de draad in iedergeval al wel even kwijt. Helemaal toen ik een paar pagina’s eerder de touradvertentie zag: Erick Eerdhuijzen presents Erick E 5 hours sets. Is dit zoiets als: Mijn nieuwe ik presenteert mijn oude ik, maar dan in een nieuw jasje?

Ik snap hier veel dingen van, maar voornamelijk geen snars. Mijn vraag is dan ook. Kan iemand me dit uitleggen? Ik ben de wanhoop nabij.

Misschien kan diegene dan trouwens ook meteen uitleggen waarom Gandalf Frodo niet gewoon op die vogel zette. Het zal in beide gevallen vast iets te maken hebben met het spannender maken van een verhaal.

Mike Mago
Advertentie
Party Tips