Columns
Yasmin Le Bon -

Yasmin Le Bon -

15 september 2010 DJ Evolutieleer

Als vrouw te midden van het ‘mannengeweld’ in de dance industrie, zou ik ontelbare sappige verhalen kunnen vertellen. Ik heb inmiddels vele reizen gemaakt waarin ik me voornamelijk tussen mannelijk gezelschap bevond. Nou moet ik zeggen dat ik dit nooit vervelend heb gevonden, mannen zijn wat dat betreft toch interessante wezens en als groep bij elkaar overheerst toch voornamelijk de ‘positieve vibe’, een groep vrouwen tezamen is toch als snel een stuk stressvoller! Achter de schermen van deze inmiddels miljoenen industrie hebben zich interessante fenomenen ontwikkeld. Waar te beginnen? Wellicht is het toch een interessante richting om in deze column wat meer uit te wijden over de mannen in de dance industrie en de daarbij horende ‘randverschijnselen’.

Als ik het heb over randverschijnselen dan is het eerste wat in me opkomt het fenomeen ‘groupies’! Wat ik me eigenlijk afvraag is of het fenomeen ‘groupies’ nu eigenlijk staat voor ‘vrouwen’. Oftewel, bestaan er ook mannelijke ‘groupies’?

Ik herinner mij een buitenlands trip met een aantal van mijn mannelijke collega’s. We toerden langs diverse steden en tijdens de sets van mijn collega’s werd de dj booth omringd door vrouwen die door middel van lichaamstaal duidelijk maakten dat hun interesse verder ging dan de muzikale kwaliteiten en mixtechnieken van de dj. Er voltrok zich als het ware een eenzijdige ‘paringsdans’ voor de dj booth en het ritueel vorderde afhankelijk van de reactie van de dj. Oogcontact, zwoele heupbewegingen en uitdagende uitdrukkingen. Aan het einde van de set werd altijd duidelijk of het mannetje wel of niet toehapte. De magie van het ‘paringsritueel’ werd onmiddellijk afgekapt doordat het vrouwtje zich inmiddels aan de zijde van de dj bevond. In vele gevallen was de magie verdwenen; oneerbare voorstellen volgden.
Mijn mannelijke collega’s zijn wat dat betreft gezegend met het beroep van een dj; het is toch best prettig als het andere geslacht zich voor zijn voeten gooit, zonder dat de dj daar iets voor hoeft te doen! In het ‘gewone’ leven zal je toch vaak ook ‘beoordeeld’ worden op je karakter, je moet in het bezit zijn van meerdere kwaliteiten. ‘Girls love DJ’s’ ‘ heeft het dan ook goed geanalyseerd. Dit concept is al jaren succesvol in de dancescene, wellicht ook doordat zij de spijker op hun kop slaan!

Maar om even terug te komen op de stelling of het ‘fenomeen’ groupies zich altijd vertaald naar het vrouwelijke geslacht. Er ontstond altijd een onmiddellijke wijziging van de wacht wanneer ik plaats nam in de dj booth. De vrouwelijke bewegingen voor de dj booth veranderden van sensueel naar enthousiast/vrolijk. Ook werd de samenstelling iets gewijzigd, de mannen waren degenen die overduidelijk de regie in handen namen. Alleen was er altijd een wezenlijk verschil, voor mij speelde er zich alles behalve een ‘paringsritueel’ af, enthousiaste mannen die bijvoorbeeld hun duim opstaken omdat ze mijn muziek konden waarderen. Aan het einde van mijn set kwamen er zowel mannen als vrouwen naar mij toe om me mee te delen dat ze genoten hadden van mijn set. Mannen doen deze mededeling met enthousiasme om vervolgens ook gelijk weer weg te lopen. Geen oneerbare voorstellen, zwoele blikken of sensueel oogcontact.

Wellicht is dat maar goed ook, het zou ‘niet van deze wereld’ zijn als het omgekeerd zou zijn; alhoewel het me best grappig zou lijken wanneer het mannelijk publiek zich om de dj booth zou scharen om het Alfa vrouwtje te verleiden met zijn paringsritueel.

Wat dat betreft begrijp ik waarom de mens dichtbij de chimpansee staat. De mannelijke dj kan vergeleken worden met het Alfa mannetje van een chimpanseegroep. Het Alfa mannetje word geëerd door de andere vrouwelijke groepsleden met symbolische gebaren van onderwerping; wellicht is dat de uitleg van de evolutie van de mannelijke dj, de onderwerping van de vrouw aan de Alfa dj.
Advertentie
Party Tips