Features + Interviews
1 Record DJ || “Dit moet de wereld over gaan”

1 Record DJ
“Dit moet de wereld over gaan”

15 juli 2015

Spinnin' Records, uit ons eigen kikkerlandje, is op het moment het grootste en meest succesvolle platenlabel in de dancescene. Namen als Martin Garrix, Oliver Heldens en Sander van Doorn staan bij Spinnin' onder contract. Toch zit het label niet stil en steunt het doorlopend nieuwe succesvolle en innovatieve danceconcepten. Een van die nieuwe concepten is 1 Record DJ (ook wel 1RDJ genoemd, red.), een 'dj', of eigenlijk een act, die in een soort van heldenpak op een podium 1 track draait, vermaakt en dan weer vertrekt. Dance.nl ging eens kijken wat dit nu precies voorstelde en maakte en passant nog een praatje met deze mysterieuze verschijning.

Spectaculair

De lancering van 1RDJ is niet zomaar wat, het zal spectaculair worden, zo wordt verteld op de weg richting Extrema, waar de 1 Record DJ tussen de set van Sander Kleinenberg en Oliver Heldens zijn ding mag doen. Echter, zo blijkt al snel, is er tegenslag. 1RDJ zou namelijk met een jetpack op het hoofdpodium landen maar door het te hoge aantal decibellen dat dit gaat produceren gaat dat feest niet door. Een fikse tegenslag, want hiermee wordt de act ontdaan van het meest spectaculaire moment. Een stuk verderop, in het backstagegedeelte, wordt de act met de jetpack van tevoren alsnog even opgevoerd. Alles voor het fotomomentje.

Wat dan verder volgt is een verschijning die in een soort heldenpak à la Daftpunk met cape het podium betreedt en onder de tonen van zijn eigen geproduceerde track non-stop het publiek probeert gek te maken, daarbij nogal opvallend zijn sponsor tonend (een flesje Bavaria). De track van de dag is een catchy house-/EDM-achtige plaat, genaamd First, die 3 augustus uitkomt. En oh ja, er staan ook nog wat danseressen als aanvulling op de act op het podium naast de man in kwestie te dansen. En dan natuurlijk wel wat licht gekleed.

Het publiek reageert nogal matigjes op de act, al doet het dat de hele dag al bij zo'n beetje alle dj's en acts. Waarschijnlijk een beetje bevangen door de hitte. Maar het is duidelijk dat de lancering niet echt vlekkeloos verloopt, nog ongeacht van wat men überhaupt van een dergelijke act vindt of moet vinden. De puristen onder het publiek laten in ieder geval al duidelijk weten dit niet te pruimen, maar voor hen is 1RDJ waarschijnlijk ook totaal niet bedoeld.

"Dit moet de wereld over gaan"

Wat is dan wel de bedoeling van deze act? Na afloop is er even de gelegenheid om 1RDJ een paar vragen te stellen. In het Engels welteverstaan (ook al is het een Nederlander), want 1 Record DJ moet serieus genomen worden. Om het in de woorden van 1RDJ te zeggen: "Dit moet de wereld over gaan".

Maar goed, wat is de achtergrond van deze act dan? 1RDJ vertelt: "Ik kwam een aantal jaren geleden op dit idee, als een soort grap eigenlijk, om gewoon eens in een gek pak het podium op te lopen, één track te draaien, te entertainen en dan weer weg te gaan. Ik heb dit idee vervolgens voorgelegd aan vrienden en zij vonden dat ik er meer mee moest doen. Ik heb vervolgens een track gemaakt voor bij de act en deze track heb ik naar allerlei labels gestuurd van mensen die ik ken in de dancescene. Dat werkte, want men wilde me al snel tekenen. Dat was voor mij het signaal dat dit wel eens zou kunnen gaan werken."

"Vervolgens ben ik gaan praten met vrienden van me bij Bavaria en die zagen het ook wel zitten, maar, zeiden ze, 'je moet dit nog wel op een dusdanige manier uitdenken dat het een soort van show wordt'. Over dat aspect had ik eerst nog wel wat twijfels, maar ik ben er maar gewoon mee aan de slag gegaan en zie: Ik heb door hen wel mijn act mogen lanceren op het hoofdpodium van Extrema."

1RDJ is duidelijk niet iemand die als groentje de dancescene binnen kwam lopen en dat blijkt ook als naar zijn achtergrond wordt gevraagd: "Ik heb gewerkt met allerlei dj's en producers, maar dan voornamelijk op de achtergrond. Ik draai verder zelf ook wel maar dan op het niveau van bruiloften en bedrijfsfeestjes, dat soort dingen. Maar mensen entertainen zit wel in m'n hart en daarom wil ik dit graag doen, ik wil hier echt iets van maken."

"Toch wil ik het wel op een bepaalde mysterieuze manier doen, want om met m'n echte ik in de spotlights te staan, dat hoeft niet van me. Vandaar het pak, al ben ik natuurlijk geen Daft Punk of Mr. White ofzoiets. Dit was nu m'n eerste optreden met m'n eerste track First, ook al ging het natuurlijk niet echt gesmeerd met die jetpack. Daar baal ik ook wel van, want daar zat veel voorbereiding en training in. Maar goed, shit happens, ik ga nu binnenkort aan de slag met het maken van de tweede track Second. Waarna daarna hopelijk nog Third en Fourth volgen, waarbij het uitgangspunt blijft: 1 track per optreden. Want zolang mensen het leuk blijven vinden blijf ik ermee doorgaan."

En met die laatste opmerking stelt 1RDJ zichzelf inderdaad al indirect dé vraag: Is dit een blijvertje of niet? Zoals gezegd is 1 Record DJ duidelijk geen act voor de snobisten en puristen onder de danceliefhebbers, maar zal het bij een bepaalde doelgroep wellicht behoorlijk aanslaan. Waarschijnlijk de doelgroep die ook bij die andere Spinnin'-toppers Sander van Doorn en Martin Garrix los gaat, en het niet zo nauw neemt met een act die de vorm verkiest boven de inhoud. 1RDJ heeft in ieder geval de steun van 's werelds grootste platenlabel en een dikke sponsor. We zullen het dus gaan zien.

Txt: Colin Kraan // Imgs: Michel Schnater

First komt op 3 augustus uit op Spinnin' Records.

Advertentie
Party Tips