Features + Interviews
12 vragen aan... Blonde

12 vragen aan... Blonde

12 februari 2015

Toen Adam Englefield en Jake Manson elkaar ontmoetten via Internet, konden zij niet bevroeden dat ze slechts een jaar en een handjevol singles later al een enorme hit zouden zijn in het houselandschap. Met name de single 'I Loved You' (feat. Melissa Steel) wist de top van de Britse single charts te halen. Hun zomerse sound met een cocktail aan hartverwarmende upbeat geluiden slaat zo enorm aan dat het gerenommeerde platenlabel Parlophone het duo uit Bristol al onder de hoede heeft genomen. Geen wonder dat de 12 vragen vandaag voor Blonde zijn dus!

Wanneer raakte muziek jullie voor het eerst in jullie leven? Kunnen jullie dit toelichten?
A
Toen ik ongeveer 11 jaar oud was nam m’n moeder me mee naar een optreden van een Led Zeppelin tribute band genaamd Whole Lotta Led. Normaliter luisterden we altijd naar Led Zeppelin als we onderweg naar school waren maar dit was de eerste keer dat ik live muziek hoorde en zag en dat gaf me echt een geweldig gevoel, ook al was het slechts een tribute band. Niet lang daarna begon ik met gitaar spelen en startte ik zelf een band!

J – Ik kan me herinneren dat ik op zeer jonge leeftijd een beetje door de platen van m’n ouders aan het struinen was en dat ik helemaal blij werd van vinyl, maar dan vooral vanwege de manier waarop het eruit ziet en hoe het voelt. Maar ook het hele proces van het opzetten van een plaat vond ik erg speciaal. Ik kan me vooral Joni Mitchell’s album Blue herinneren en Undercover van de Rolling Stones. Dat waren mijn twee favoriete platen van die tijd.

Hoe en wanneer is jullie muzikale carrière van start gegaan?
A – Ik begon met spelen in een paar bands op school, maar pas toen ik school verliet om naar de universiteit in Bristol te gaan raakte ik echt geobsedeerd door elektronische muziek. In die tijd begon ik ook met dj-ing en het maken van verschillende soorten elektronische muziek op mijn laptop. Door de jaren heen verbeterde ik mezelf maar toen Jake en ik samen begonnen met produren viel alles pas echt op zijn plek. Daarmee werd Blonde veel succesvoller dan onze soloprojecten.

J – Mijn verhaal is eigenlijk behoorlijk vergelijkbaar! Ik begon met het spelen in bands op mijn 11e met vrienden van school, ging daarna naar muziekcollege op mijn 18e en studeerde muziek en Engels op de universiteit van Leeds. Van jongs af aan hoopte ik altijd op een carrière in de muziek en daarom lag de focus ook altijd op muziek.

Wat zouden jullie nu zijn als jullie geen artiest waren geworden?
A – Dit is een lastige vraag omdat ik altijd eigenlijk alleen maar dingen in de muziek wilde doen. Daarom zal het ongetwijfeld iets anders zijn geweest in de muziekbusiness zoals werken op evenementen of iets doen voor een platenlabel. Daarnaast heeft film me ook altijd wel geïnteresseerd al weet ik er eigenlijk maar weinig vanaf. Maar goed, dat laatste is iets dat iedereen min of meer wel heeft geïnteresseerd of nog steeds interesseert.

J – Ik wilde eerst altijd graag werken op de marketingafdeling van een groot platenlabel… Ik weet eigenlijk niet echt goed waarom, maar ik denk dat dat te maken heeft met het hele proces van het definiëren van een artiest, het maken van een product van een artiest en dat dan vervolgens te verkopen. Dat vond ik altijd een erg interessant concept en trok me aan. Maar toch ben ik erg blij dat ik nu aan de artistieke kant werk omdat dat nu eenmaal altijd wel de droom was.

Waar zijn jullie op het moment druk mee?
A – We hebben de laatste tijd onvermoeibaar gewerkt aan onze live show omdat ons live debuut deze maand op het programma staat in Londen, dus dat was en wordt erg spannend! Verder zijn we erg druk bezig geweest met het maken van muziek voor ons nieuwe album.

Wat is op dit moment het belangrijkste in jullie leven?
A – Vrienden en familie staan natuurlijk op de eerste plaats maar apart daarvan willen we erg graag ons album afmaken, zodanig dat we zeker weten dat het een product is waar we erg trots op kunnen zijn. Het is de droom van iedereen in deze scene om een album uit te brengen en daarom doen we daar op dit moment dus erg ons best voor.

J – Ja, voor mij geldt hetzelfde. Vrienden, mijn vriendin, familie en muziek, daar gaat het om. Op dit moment denkt geen van beiden van ons eigenlijk aan iets anders dan dat.

Wat doen jullie naast de muziek?
A – We hebben weinig tijd over naast muziek maar dat vinden we totaal niet erg omdat dat nu eenmaal is waar we van houden! Maar mocht er wat tijd over zijn, dan vind ik het leuk om te koken voor vrienden, naar de bioscoop te gaan en te tekenen. Dat laatste puur voor de lol.

J – Ik vind rotsklimmen erg leuk en probeer dat dan ook altijd te doen als ik even vrij ben. Mijn zus is een zeer goed klimmer dus als ik even thuis ben gaan we meestal samen even klimmen; een perfecte manier om weer even bij te praten! Daarnaast houd ik ook van filmfotografie, dat is een hobby van me sinds ik een tiener was. Ik houd van de manier waarop foto’s er op film uit zien, het geeft me altijd een beetje een bioscoopgevoel en dat heb ik niet echt bij digitale foto’s. Daarnaast kun je op een rolletje film maar een beperkt aantal foto’s kwijt waardoor je echt maar een paar kansen hebt om het goede moment te vangen. Er zit daarom een bepaalde romantiek aan filmfotografie.

Wie of wat inspireert jullie het meest?
A – Ik krijg inspiratie vanuit verschillende hoeken. Voornamelijk van de mensen in mijn leven zoals bepaalde familieleden of vrienden die me het een en ander hebben geleerd, zelfs als dat indirect was. Muzikaal verschilt mijn inspiratie per dag, dat wordt voornamelijk bepaald door waar ik naar luister op die dagen. Iedereen van Otis Redding tot aan Freddie Mercury hebben me op een bepaalde manier wel beïnvloed ook al verschilt hun muziek natuurlijk behoorlijk van die van ons.

J – Ik word en ben altijd het meest beïnvloed door de mensen om me heen. Mijn zussen zijn allebei erg sterke persoonlijkheden waardoor ik hen erg inspirerend vind. Ik laat mijn nieuwe demo’s dan ook altijd aan hen horen omdat ik blindelings op hun oordeel vertrouw. Daarnaast zijn er flink wat muzikanten waarmee ik het genoegen had samen te werken en ook van hen heb ik zeer veel inspiratie gekregen. Leo Kalyan en MNEK zijn bijvoorbeeld zulke ongelofelijke talenten en als ik hen hoor praten over muziek of hen aan het werk zie is dat altijd weer een enorm genoegen, maar ook een enorme eer.

Waar kunnen we jullie 's nachts voor wakker maken?
A – Als je m’n appartement zou binnen lopen om drie uur in de morgen met een bucket vol met gebakken kip… dan zou ik zeker niet klagen…

J – Als je me zou wakker maken voor het nieuwe seizoen van House of Cards, dan zou ik niet erg boos worden…

Bijna bij het einde, nog één cliché: Wat vinden jullie van de dancescene in Nederland?
A – Nederland is een speciale plek. Het is zeker één van de beste plekken om te spelen, het is dan ook niet voor niets dat alle keren dat we hier hebben mogen optreden een succes waren! Mensen lijken zonder zorgen te zijn op de evenementen en iedereen is aanwezig voor dezelfde reden: plezier maken. Vorig jaar hebben we ook deelgenomen aan de ADE-conferentie waar gewoonweg iedereen aanwezig is die ook maar iets doet in dancemuziek. Ook dat zegt wel iets over de relevantie van deze plek op dat gebied.

J – Ja, ADE was fantastisch! Ik denk overigens dat we binnenkort alweer terug zijn voor een show in Amsterdam. Toen ik klein was kwam ik vaak in Nederland omdat mijn moeder een goede vriendin wiens familie in een hertenreservaat bij Egmond aan Zee woonde. We namen dan vaak de ferry vanuit Engeland om vervolgens dan daar heen te gaan met de camper, dat was erg leuk! Ik was ook afgelopen kerst nog even in Amsterdam met mijn vriendin voor een paar dagen en toen hebben we de stad goed leren kennen. Twee hoogtepunten die me van die dagen nog voor de geest staan zijn Puccini’s chocola en het restaurant Bussia.

Maak de volgende zin af: Muziek is…
A – Muziek is… energiek.

J – Muziek is… een uitvlucht.

Wat zijn jullie plannen en ambities voor de toekomst?
A – Naast het afmaken en uitbrengen van ons album kijken we uit naar onze aankomende tour met live shows en dj-shows. Daarnaast hopen we onderweg ook wat mooie en nieuwe plekken te ontdekken.

J – Ja, ik hoop veel meer van Europa en de rest van de wereld te zien, en daar heb ik erg veel zin in!

Wat is jullie motto of heb jullie een levensles die jullie willen delen met onze lezers?
A – Om succesvol te worden moet je eerst enorm vaak falen. Dus raak daardoor niet gefrustreerd, maar probeer gewoon opnieuw!

J – De beste manier om iets te leren is door het gewoonweg te doen. Als je een droom hebt, volg die dan! Stel jezelf periodiek realistische doelen om op koers te blijven. Alles is mogelijk, maar soms heb je gewoonweg wat lef nodig naast heel hard werken!

Blonde treedt aankomende zaterdag de 14e februari op in Perron, Rotterdam, zie hier voor meer info.

Imgs: Warner Music / Blonde archive

Advertentie
Party Tips