Features + Interviews
12 vragen aan... Bram Fidder

12 vragen aan... Bram Fidder

25 april 2017

Bram Fidder is nog maar 24 jaar oud, maar heeft eigenlijk al in alle bekende clubs en op de grootste festivals ter wereld gedraaid. En zijn 'High-Energy House', zoals hij het zelf noemt, is niet onopgemerkt gebleven, getuige het feit dat hij de allereerste plaat mag uitbrengen op DFX, het nieuwe label van het gerenommeerde houselabel Defected. Wij legden hem dus meteen onze 12 vragen voor.

Wanneer raakte muziek je voor het eerst in je leven?
Muziek in de breedste zin van het woord is niet alleen iets wat me kan raken, het is veel meer dan dat! Je zou kunnen zeggen dat het de leidraad is van heel veel elementen in mijn leven. Wanneer muziek mij voor het eerst raakte is zonder twijfel in de auto op vakantie. We reden altijd een aantal dagen ver weg om op vakantie te gaan, mijn vader selecteerde de muziek en dit ging van (heel veel!) Michael Jackson naar Pink Floyd, The Alan Parsons Project, Enya, Sade, Sting, Dire Straits en The Beatles. Ik luister alle muziek uit mijn jeugd nog zo nu en dan, dit geeft me een ultiem gevoel van perspectief.

Hoe en wanneer is je muzikale carrière van start gegaan?
Ik begon met draaien in Nunspeet, in Café De Stoof, een vroegere schuur die omgebouwd is tot een kroeg. Op zaterdag werd er een dj-booth opgebouwd en was het de avond dat er house en techno werd gedraaid. Ik verhuisde vervolgens naar Amsterdam en kwam daar een paar maanden later meer in Studio 80 dan in mijn eigen huis. Ik woonde destijds op het Rembrandtplein, de club lag letterlijk op 50 meter afstand! Ik hoorde daar zoveel dj’s te gekke sets draaien, en kreeg een poosje later een eigen residentie in de club die ondertussen mijn tweede huis was. Ik heb volgens Partyflock 35 keer in deze club gedraaid en het voelt zeker alsof ik hier heb leren draaien voor een publiek die helemaal in het feest zit.

Wat zou je nu zijn als je geen artiest was geworden?
Dan was ik naar de popacademie gegaan om professioneel drummer te worden. Oh dan ben je natuurlijk nog steeds artiest…. Hmmm ik weet het niet? Iets maken is het mooiste wat er is, ik wil niks anders.

Waar ben je op het moment druk mee?
Ik heb onlangs een ongelofelijk te gekke tour gedaan in de UK en Ierland! Ik was hier een van de vaste acts voor Hannah Wants. Mijn nieuwe plaat Rave On This (feat. Weiz) heb ik onlangs getekend bij Defected Records in Londen. Deze komt aankomende zomer uit en wordt nu al gesupport op BBC Radio 1. Ik ga een aantal shows doen om de release van de plaat heen onder de naam Rave On Tour.

Wat is op dit moment het belangrijkste in je leven?
Elke dag wakker worden naast de mooiste vrouw van deze planeet.

Wat doe je naast de muziek?
We hebben drie megalieve katten, ik hou intens veel van goed eten en sporten. Daarnaast houd ik enorm veel van reizen, onze volgende trip gaat naar de Filipijnen en we waren onlangs in IJsland!

Wie of wat inspireert je het meest?
Ik hou er van om niet te rangschikken, dus meerdere mensen kunnen mij inspireren. Persoonlijk is Pharell Williams iemand die mij enorm inspireert, vooral op het vlak van puurheid en een nederige mindset. Michael Jackson is voor mij een mega-inspirator als het gaat om altijd zoeken naar perfectie in muziek en Casey Neistat is mijn absolute nummer één inspirator als het gaat om productiviteit. Zijn instelling is simpelweg ‘Do More’. Hiermee streeft hij naar een leven wat optimaal benut wordt. Je kunt zoveel doen in dit leven en dat begint met gezond zijn en vroeg opstaan, do more!

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
Voor Xiao Long Bao. Deze dumpling is mijn favoriete Chinese dimsumgerecht. Ik heb het leren kennen van mijn vriendin die opgroeide in Hong Kong. Ik raad iedereen aan om een keer te gaan lunchen bij een goed Chinees restaurant, bestel dan zeker Xiao Long Bao!

Bijna bij het einde, nog één cliché: Wat vind je van de dancescene in Nederland?
De Nederlandse dancescene is super levend. Er gebeurt hier zo ontzettend veel! We zijn in mijn ogen erg vooruitstrevend. Het publiek is echt enorm op de hoogte van wat er speelt. Je plaatst als artiest één keer je nieuwe plaat in je Instagramstory en het publiek pakt het meteen op. Daarnaast is Nederland natuurlijk een baas als het gaat om dikke festivals neerzetten, moet ik de voorbeelden noemen? We kennen ze allemaal!

Maak de volgende zin af: Muziek is…
Hetgeen dat ons verbindt. Of je nou compleet los wilt gaan of je even wat minder voelt, music got your back!

Wat zijn je plannen en ambities voor de toekomst?
Oh zoveel! Allereerst heel veel vette platen uitbrengen. Er staan er een aantal klaar en ik ben heel druk in de studio bezig met nieuwe projecten. Met deze muziek de wereld over gaan, en steeds een betere producer worden. Daarnaast draaien op hele toffe feesten, ik hou oprecht zoveel van dj’en, dat is bizar. Elke set vind ik het weer te gek om vanaf een nulpunt op te bouwen en het publiek te verrassen met eigen muziek, nieuwe toffe muziek van anderen en een herkenbare plaat die je echt graag wilt horen zo hier en daar. Het lijkt me naast focussen op je eigen carrière heel tof om andere DJ’s te kunnen pushen, ik deed vorige zomer een contest waarbij je als producer kon winnen dat ik je plaat draaide op de Terrace van Amnesia Ibiza, dit sloeg zo goed aan en Menesix (de winnaar destijds) stuurt me nog steeds zijn nieuwe platen door. Dit maakt bij mij een gevoel los wat ik niet kende, ik zou graag een mooi label runnen waarbij ik nieuwe producers de kans kan geven hun muziek te pushen om hun carrière van de grond te krijgen. Ik zou dan niet alleen één bepaalde sound aanhouden, maar wel een herkenbaar gevoel van stoerheid zoeken. Net wél gaan voor die gekke vocal of melodie in een productie!

Wat is je motto of heb je een levensles die je wilt delen met onze lezers?
Besef je heel goed dat jij in charge bent in je leven. Tijd kun je maar één keer uitgeven, dus don’t sit back and watch life doing his thing. Denk na en creëer je eigen leven. Dit gaat niet vanzelf, maar met hard werken kun je zoveel meer bereiken dan je ooit had verwacht. Stop thinking, start doing.

Imgs: Bram Fidder archive

Advertentie
Party Tips