Features + Interviews
12 vragen aan... Daniel Sanchez

12 vragen aan... Daniel Sanchez

09 september 2014

Daniel Sanchez is er nooit eentje om uit het oog te verliezen. De Amsterdammer werkt onvermoeibaar door en zit nu ook te broeden op nieuwe projecten, van muziek tot label, er staat wat te gebeuren. Daarom een dozijn vragen zijn kant opgevuurd.

Wanneer is jouw passie voor muziek ontstaan?
"Als dertien jarige was ik al geïnteresseerd in ‘niet mainstream muziek’, maar meer in gekke substromingen van die tijd. Mijn interesse lag vooral bij de stromingen tussen electronic tot techno. Ik was vooral gefascineerd door de abstracte klanken van Aphex Twin. En zeg nou zelf als je hem te gek vindt, dan ligt je hart bij elektronische muziek."

Hoe en wanneer is je muzikale carrière van start gegaan?
"Op mijn dertiende kocht ik al vinyl. Ik was wekelijks te vinden in de platenwinkel. Elke donderdagmiddag kwam er een nieuwe lichting vinyl platen binnen. Zo bleef ik up to date. In die tijd was er nog niet echt veel muziek business op het internet of zelfs helemaal niet. Artiesten waren toen nog mysterieus. Daarom waren labels zo belangrijk in die tijd. Ik wilde gewoon draaien en begon feestjes te geven omdat ik mensen graag mijn muziek wilde laten horen. Die markt was toen nog heel klein en vooral underground. Op school vonden ze me maar een rare jongen omdat ik naar techno luisterde. Vandaag de dag is dat ondenkbaar. Ik wilde toen al anders dan anderen doen en dat zal ik altijd zo willen blijven doen."

Waar ben je momenteel druk mee?
"Voorheen zag je me veel op de voorgrond. Het organiseren van grote en kleine evenementen. Van één naar twee releases per maand op ons label Bla Bla Music, en optreden op de grote festivals. Maar ik ben het laatste jaar bewust meer bezig met de essentie. En dat is muziek. Ik heb het afgelopen jaar weinig in Nederland gespeeld, om dingen weer te ervaren en bekijken vanaf de zijlijn. Er zijn heel wat dingen in de loop der jaren veranderd in deze muziek business.  Het minder spelen in Nederland heeft mij weer grip gegeven op wat er eigenlijk allemaal speelt."

"Mijn focus ligt nu vooral op het buitenland. Door de groei van de markt wereldwijd zijn er zoveel vette scenes bijgekomen. De spanningsboog van vernieuwing wil ik graag behouden. Zoals de opkomst van minimal in Nederland van 2005 tot 2009. Zulk soort vernieuwingen zorgen voor mij dat het vak interessant en uitdagend blijft. Ik heb het afgelopen jaar veel in de studio gezeten, en ik zit in een hele lekkere flow. Er komen veel remixen uit. En aan het einde van de maand heb ik gigs in twee landen waar ik nog niet eerder ben geweest. Mexico en Costa Rica. Ik kijk hier ontzettend naar uit."

Wat is op dit moment het belangrijkste in je leven?
"Het reizen, het maken van muziek, het bezig zijn met vernieuwingen op muzikaal en visueel gebied. En het ontdekken van plekken op de wereld, waar dus nieuwe elektronische muziek scenes ontstaan."

Wat doe je naast muziek? (ja, dit is een cliché vraag over je hobby’s).
"Ik vind dit moeilijk te beantwoorden, want muziek is als het ware een way of living voor mij. Ik heb er constant mee te maken en wil er eigenlijk ook constant mee bezig zijn."

Wie of wat inspireert je het meest? Andere muzikanten of misschien een schrijver, politiek leider, atleet, een bepaalde kunstvorm of iets anders…
"Op het gebied van kunst ligt mijn interesse bij minimalistische kunst. Op muzikaal vlak is dat Aphex Twin, hij is altijd een grote inspiratiebron voor mij geweest. En de laatste jaren hebben ook Ryoji Ikeda en Susumu Yokota een positieve invloed op mij gehad."

Bijna bij het einde, nog één cliché vraag: Wat vind je van de dancescene in Nederland? Aan- of opmerkingen over muziek, publiek, events, etc?
"Verzadigd. Maar daarom ook leuk. Om juist in die verzadiging iets te doen wat niemand anders doet. Maar er zitten minder positieve en positieve kanten aan, deze expansie van dance. Wat ik zie, op het moment dat er veel geld wordt verdiend er ineens mensen zich gaan bezig houden met een scene waar ze eigenlijk niet thuis horen. En dat uiteindelijk de passie voor muziek kapot gaat door financiële beslissingen. Dan barst vaak de bel en beginnen we weer opnieuw. Underground is altijd al een tegenstroom van de mainstream geweest. Dus zonder de mainstream, ook geen underground, zo is het ook. Dat is dan weer de positieve kant ervan. Het prikkelt mensen weer om creatief te zijn, en vernieuwende dingen te brengen."

"De laatste paar jaar is het vooral een eenheidsworst. Veel mensen kopiëren elkaar. Dezelfde type festivals die dezelfde type artiesten boeken. Hierdoor wordt de vraag naar bepaalde artiesten groter. Er worden bedragen betaald voor artiesten die niet gelijk staan aan de grootte van hun naam en kunnen. Maar met de tijd zal er een positieve verandering ontstaan. Wat ik graag zou willen zien is dat de jonge generatie artiesten ook genoeg uren besteedt in de studio, zodat ook zij op een gegeven moment de stap naar het buitenland kunnen maken. Succes in Nederland duurt op het moment maar heel kort omdat de markt zodanig groot is geworden dat de snelheid van het consumeren van nieuwe muziek hartstikke snel gaat."

Maak de volgende zin af: Muziek is …
"Een universele taal. Als je een baby bent, kun je nog niet praten, dat is net als muziek luisteren. Je moet jezelf ontwikkelen, zodat je de taal kan spreken."

Wat zijn je plannen en ambities voor de toekomst?
"Op 21 september komt de eerste release op mijn nieuwe Groove label uit. Het label heet Cachai. Dit betekent in het Chileens: ‘begrijp je?’ Dit is een samenwerking met de Chileense André Butano. Hierbij proberen we connecties te maken tussen Zuid Amerika en Europa. Met het label Bla Bla Music bestaan we dit jaar al weer vijf jaar. We zijn qua sound weer terug bij de basis. We releasen internationale, jong getalenteerde minimal producers. Die nieuwe releases zijn echt te gek. Het is gewoon dope om te zien dat er zoveel jonge internationale artiesten zijn die dit soort producties aan het maken zijn. Ik voel weer een nieuwe stroming op komen.  Met de Bla Bla Clubnight zijn we na acht jaar gestopt bij Studio 80, maar we zullen zeker nog een knaller van een afsluitweekend doen. We kijken rustig verder naar nieuwe locaties, waar wij nieuwe Nederlandse en internationale getalenteerde dj’s zullen gaan boeken. Verder loopt er ook nog een speciaal album project met 360 graden videoclip. Ik kan er nog niet te veel over zeggen, maar houd mijn social media in de gaten voor verdere ontwikkelingen."

imgs Daniel Sanchez archief & APE archief


Advertentie
Party Tips