Features + Interviews
12 vragen aan... David Douglas

12 vragen aan... David Douglas

21 maart 2017

Hoe Brits de naam David Douglas ook klinkt, we hebben het hier toch echt over een artiest en producer van Nederlandse bodem. In 2014 bracht hij het album Moon Observations uit, dat lovende kritieken kreeg. Nu is daar Spectators Of The Universe, waarop Douglas zich verder heeft uitgeleefd in hemelse melodieën, stuwende beats en uitgestrekte synths aangevuld met hypnotiserende zanglijnen. We legden hem onze 12 vragen voor.

Wanneer raakte muziek je voor het eerst in je leven?
Dat is dan toch de eerste muzikale herinnering. Mijn vader werkte als grafisch ontwerper aan huis en draaide altijd muziek, voornamelijk klassiek: Vivaldi, Bach, Rachmaninov. Ik kan me dat nog vaag herinneren, ik was een paar jaar oud en muziek schalde door het huis. Een aantal klassieke stukken associeer ik onbewust ook met die tijd. Beetje nostalgisch wordt het dan.

Hoe en wanneer is je muzikale carrière van start gegaan?
Ik drum al sinds de lage school. Als tiener begon ik mn eerste bandje met vrienden en m’n broer. Ik was eigenlijk altijd geïnteresseerd in muziek en na verschillende bandjes begon ik halverwege m’n twintigerjaren met het maken van elektronische muziek. Elektronische muziek heeft me altijd getrokken en het verschil met in bandjes spelen is dat je het helemaal alleen kan maken, je hoeft met niemand te overleggen, haha.

Wat zou je nu zijn als je geen artiest was geworden?
David Douglas.

Waar ben je op het moment druk mee?
Momenteel bereid ik me voor op een reeks optredens. Volgende week, 22 maart, presenteer ik m'n album Spectators Of The Universe in Paradiso.

Wat is op dit moment het belangrijkste in je leven?
Mijn vrijheid.

Wat doe je naast muziek?
Racefietsen, zo hard mogelijk.

Wie of wat inspireert je het meest?
Ik ben altijd op zoek naar inspiratie. Maar meestal is dit toch wel heel erg breed: een boek, film of kunstenaar, van alles. In de tijd dat ik intensief met het album bezig was ging ik soms 's ochtends kort naar een museum om vervolgens m’n studio in te duiken. Dan heb je al zoveel gezien, dat werkt voor mij super goed. Er zijn zoveel mooie dingen, er is zoveel moois gemaakt. Als iets je raakt is het eigenlijk direct inspiratie, dat kan ook onbewust.

Ik keek laatst een film, Besieged van Bertolucci, echt een prachtige film. Niet persé alleen vanwege de muziek, het was het geheel. Crazy gemonteerd en er zit een soort rusteloosheid in die film. Tegelijkertijd een prachtig verhaal. Na het kijken van zo’n film ga ik het liefst direct nog even m’n studio in.

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
UFO’s.

Wat vind je van de dancescene in Nederland?
We hebben een prachtige ‘dance’scene in Nederland. Er zijn erg veel toffe artiesten in Nederland, zoals Weval, Dollkraut, Olaf Stuut of Palmbomen. Ikzelf ben niet zo’n 'scene'persoon. Ik hou van elektronische muziek, maar ben naast de club net zo graag in het bos met klassieke muziek op m’n koptelefoon.

Maak de volgende zin af: Muziek is…
Zonder muziek… tja. Muziek lijmt alles aan elkaar, de saaiste ochtend kan de mooiste zijn door de beste soundtrack. Zonder playlist geen roadtrip, zonder muziek geen leven.

Wat zijn je plannen en ambities voor de toekomst?
Ik hou ervan om dingen te maken, eigenlijk altijd, elke dag. Nu is het voornamelijk muziek, maar ik hou ook van het visuele, film en fotografie. De afgelopen tijd ben ik in de verloren uurtjes nieuwe muziek aan het schrijven, dat kan goed het vervolg worden op Spectators Of The Universe. Ik heb erg veel zin om de komende jaren meer muziek te releasen.

Spectators Of The Universe verschijnt op 24 maart via Atomnation Records en is verkrijgbaar via de bekende adressen.

Imgs: Rein Kooyman

Advertentie
Party Tips