Features + Interviews
12 vragen aan... Dig-it

12 vragen aan... Dig-it

10 maart 2015

Dig-it (echte naam Eduardo Dominguez) is met zijn beste vriend Fixon al jarenlang toonaangevend in de Mexicaanse technoscene. Voor Dig-it is muziek al sinds zijn kleutertijd alles, en hij is dan ook overtuigd van het credo dat niets onmogelijk is. Dromen zijn er volgens hem om gerealiseerd te worden; vandaag zijn daarom dan ook de 12 vragen voor deze muziekgek, denker en dromer.

Wanneer raakte muziek je voor het eerst in je leven?
Muziek raakt me al sinds het moment dat ik herinneringen had. Het heeft me altijd gegrepen en ik ben ook altijd omgeven geweest met muziek. Ik kan me een plaat herinneren toen ik klein was, en die plaat heeft me eigenlijk muzikaal gevormd. Dat was een 12” van Jean Michel Jarre, Oxygen, die ik vond in het huis van m’n grootouders. Die plaat heb ik erg vaak geluisterd en draai en luister ik nog steeds. Toentertijd besefte ik helemaal niet dat ik muziek luisterde die geheel gemaakt was met elektronische instrumenten, en zie, nu maak ik zelf elektronische muziek.

Hoe en wanneer is je muzikale carrière van start gegaan?
Een aantal ooms van me spelen gitaar, m’n broer ook, dus was de gitaar het eerste instrument dat ik leerde kennen op de leeftijd van acht. Ik leerde gitaar spelen maar een klein Yamaha-keyboard dat thuis stond trok ook mijn aandacht en daarom wilde ik ook graag piano spelen, ook al omdat iedereen in de familie alleen maar gitaar speelde. Omdat er geen muziekschool in de buurt was leerde ik mezelf piano spelen. Dit ging erg langzaam, maar omdat het een passie werd wist ik zeker dat ik zou slagen en dat ik dit de rest van mijn leven wilde doen, bezig zijn met muziek.

Een aantal jaren later, rond 1997, kreeg ik de beschikking over een groter keyboard, waar ook een MIDI-aansluiting op zat. Ik werd erg nieuwsgierig en wilde weten waar dat voor was. In de handleiding zag ik dat je via de MIDI-aansluiting het keyboard kon aansluiten op een computer. Dat was op dat moment iets magisch voor me, dat kon ik me niet voorstellen. Ik ben toen gaan uitvogelen hoe ik het keyboard kon gebruiken in combinatie met een computer en belandde zo in de wereld van DAW’s (Digital Audio Workstation, red.). Met behulp van Cakewalk begon ik sequenties te produceren om meer uit mijn Yamaha-keyboard te halen. De kwaliteit was in het begin natuurlijk verschrikkelijk, maar langzaam maar zeker leerde ik bij.

In 2000 kreeg ik de kans om te studeren aan de Escuela de Música G Martell, één van de weinige muziekscholen toentertijd met technologische onderwerpen. Je kon er ook het dj-vak leren, en zo kon ik voor het eerst in mijn leven aan de slag gaan met professionele draaitafels en een mixer. Ik was eigenlijk gelijk verliefd op deze manier van het mixen van twee verschillende platen om daar één geheel van te maken. Vanaf dat moment ben ik me meer gaan bekwamen in het draaien als dj, het produceren van muziek en leerde ik ook het vak van audio engineer.

In de eerste twee jaar op de muziekschool leerde ik eigenlijk meer dan in de tien jaar daarvoor en zo kwam ik al snel aan mijn eerste gigs in 2002. Van 2003 tot 2005 mocht ik draaien op de Mexicaanse edities van Mayday en de Love Parade. In 2004 bracht ik mijn eerste 12” uit op YinYang Records, een label waar ik overigens nog steeds remixes op uitbreng. Sindsdien bestaat mijn hele leven eigenlijk alleen nog maar uit muziek, muziek en nog eens muziek.

Wat zou je nu zijn als je geen artiest was geworden?
Dat is moeilijk te zeggen, omdat ik in mijn leven eigenlijk met weinig andere dingen dan muziek bezig ben geweest. Ik zag en zie mezelf niet als iemand die elke dag in een pak naar kantoor gaat. Maar goed, omdat ik wel altijd bezig ben geweest met technologie zou ik wellicht een softwareontwikkelaar zijn geweest of iets doen in de elektronica of mechatronica.

Waar ben je op het moment druk mee? Zijn er speciale optredens en/of releases het vermelden waard?
Ik heb onlangs heel wat uitgebracht en er komt veel aan, zoals remixes op Reloading Records, Amalgame Records, YinYang Records en nog wat andere labels. Wat erg speciaal voor me was was mijn allereerste gig in de legendarische Tresor in oktober jongstleden, samen met mijn grote vrienden Fixon en Ricardo Garduno. Dat was wel echt één van m’n meest intense ervaringen tot nu toe.

Verder komt er binnenkort een track van mezelf uit op een nieuw compilatiealbum van Next Week Records en ben ik ook met mijn partner in crime Fixon muziek aan het maken die uitkomt op ons label Vector Functions Records, onder de noemer Modal Bank. Daarnaast zal ik binnenkort in Mexico-stad draaien met onder andere Rebekah, en zullen we ook het tweejarig jubileum van het label Vector Functions vieren met daarbij ondere andere Oscar Mulero.

Wat is op dit moment het belangrijkste in je leven?
Muziek is in alle opzichten het belangrijkste op dit moment. Muziek heeft zowel fysiek als mentaal een grote invloed op me. Daarnaast is een goede verstandhouding met mijn familie erg belangrijk en iedereen daarom heen. Ik wil constant blijven leren en groeien als mens en als professional.

Wat doe je naast de muziek?
Ik hou van vele dingen maar helaas is er niet genoeg tijd om alles te doen wat ik wil. Ik hou van reizen, maar helaas kom ik daar niet altijd aan toe. Verder ben ik erg geïnteresseerd in het heelal, ik raak met de jaren meer en meer onder de indruk van de grootsheid van de kosmos en het heelal en hoe onbelangrijk onze rol daarin eigenlijk is. Door onze grenzeloze fantasie en creativiteit komen we daar steeds meer over te weten.

Wie of wat inspireert je het meest?
Het leven zelf is mijn grootste inspiratiebron. Muziek is overal om ons heen, dat voel ik echt zo, zowel in microscopisch als in macrokosmisch opzicht. Het is soms moeilijk om dat in woorden uit te leggen, maar ik denk dat muziek de ultieme inspiratiebron is geweest voor vele grootse denkers. Natuurlijk ben ik zelf ook beïnvloed door vele artiesten en andere personen, maar deze lijst is te lang om op te sommen. Er is simpelweg zoveel moois in de wereld.

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
Je kunt me wakker maken voor een paranormaal verschijnsel of een paranormale gebeurtenis die op dat moment plaatsvindt.

Bijna bij het einde, nog één cliché: Wat vind je van de dancescene in Nederland?
Fantastisch land. Ik ben een aantal keren in Amsterdam geweest, schitterende stad. Een grote en sterke technoscene, goede artiesten, dj’s en producers. Heb het geluk gehad om te mogen assisteren op het Awakenings Festival van 2010 en was erg onder de indruk van dat festival. Vorig jaar was ik op een aantal ADE-feesten zoals Reaktor en het Dockyard Festival, en tja, ik heb er geen woorden voor eigenlijk, zo goed waren deze feesten.

Maak de volgende zin af: Muziek is…
Muziek is het universum en het universum is muziek.

Wat zijn je plannen en ambities voor de toekomst?
Nog meer muziek maken en hard blijven werken aan Vector Functions. Zoals eerder genoemd leer ik graag nieuwe dingen om zo meer ideeën te ontwikkelen voor nieuwe geluiden en nieuwe muziek. Ik heb zoveel dromen over mijn ontwikkeling als mens en als artiest, over hoe ik wil leven en over alle dingen die ik nog wil weten en ervaren. Er zijn altijd nieuwe uitdagingen en ik ga deze graag aan.

Wat is je motto of heb je een levensles die je wilt delen met onze lezers?
Dromen is één van de grootste krachten van de mens. En het is niet alleen fantastisch om te dromen, maar ook nog eens gratis! Om deze dromen dan vervolgens in de praktijk te brengen door hard te werken is helemaal geweldig. Jaag je dromen daarom ook altijd na door elke dag hard je best te doen en mocht er een droom in vervulling gaan, ga dan voor een volgende, nog uitdagendere droom. Want hoe gek of belachelijk dromen ook soms lijken, niets is onmogelijk.

Imgs: Dig-it archive

Advertentie
Party Tips