Features + Interviews
12 vragen aan... Djebali

12 vragen aan... Djebali

12 juni 2016

Mehdi Djebali (artiestennaam: Djebali) is een exponent van een nieuwe generatie houseproducers en dj's die nauwgelet in de gaten moet worden gehouden. Samen met artiesten als Apollonia probeert hij de huidige housegrenzen te verleggen en is hij niet vies van een experiment hier of daar. In het najaar wordt zijn eerste album verwacht en daarom vond Dance.nl het wel tijd om kennis te maken. 

Wanneer raakte muziek je voor het eerst in je leven? Kun je dit toelichten?
Het is lastig om een bepaald moment aan te wijzen. Mijn ouders waren liefhebbers van vinyl en hadden een hele mooie muziekverzameling. Waarschijnlijk waren het de albums van Michael Jackson die erg tot mijn verbeelding spraken: Ik kan me namelijk nog herinneren dat ik als hele jonge student dag en nacht naar hem luisterde en mijn eigen kleine shows maakte op basis van zijn muziek, en die ik dan in de avonden opvoerde voor mijn ouders.

Hoe en wanneer is je muzikale carrière van start gegaan?
Wel, het ging langzaam. Toen ik ongeveer 15 jaar was was ik echt al into housemuziek en luisterde ik naar verschilldende dj-programma’s op ondergrondse Parijse radiostations. Nadat ik een baan kreeg en na schooltijd ging werken kon ik eindelijk sparen om mijn eerste Technics MK2 te kopen. Met een vriend begon ik toen thuis platen te draaien en vervolgens ging ik in kleine barretjes in de omgeving draaien. We moesten altijd zelf onze apparatuur meenemen en kregen betaald in de vorm van drank. Later ging ik een opleiding doen aan een Audio Engineering School, genaamd SAE, en werd het allemaal wat serieuzer. Dat werd het helemaal toen ik bij mijn huidige agency, Lola ED, tekende in 2008. Toen heette dit label T-agency overigens.

Wat zou je nu zijn als je geen artiest was geworden?
Ik hou van wetenschap dus waarschijnlijk was ik iets in die richting gaan doen. Ik was ook erg goed in wetenschappelijke vakken op school, maar voordat ik naar de Audio Engineering School ging heb ik drie jaar voor sportleraar gestudeerd. Daar kon ik ook personal trainer of schoolleraar mee worden. Ik ben daar echter mee gestopt toen alles met muziek serieuze vormen begon aan te nemen en sindsdien heb ik weinig meer aan sport gedaan… iets dat moet gaan veranderen overigens. Ik wil graag weer actiever worden in dat opzicht.

Waar ben je op het moment druk mee?
Eind maart heb ik mijn Ideal Juice Compilation digitaal en op cd uitgebracht: dat is een compilatie van tien tracks van eerder werk van mij dat tot dan toe alleen op vinyl was uitgebracht. Allemaal materiaal van 2011 tot kort geleden. De tracks op die compilatie zijn speciaal bewerkt voor het digitale formaat, dus de liefhebbers van mijn vinylplaten hebben nog steeds uniek materiaal in dat opzicht.
Daarnaast heb ik in april nog een vinylrelease uitgebracht, Djebali 10, en er komt nog veel meer aan.
Qua gigs wordt het ook druk deze zomer, zo heb ik vorige week op het Weather Festival in mijn thuisstad Parijs gedraaid, geweldig!

Wat is op dit moment het belangrijkste in je leven?
Muziek maken, ik heb een hoop te vertellen op dit moment, muzikaal gezien.

Wat doe je naast muziek?
De meeste tijd bring ik door in de studio dus heb ik niet erg veel vrije tijd. Maar als ik iets moet noemen is het tijd doorbrengen met mijn vrienden: ik hou van goed eten en ga daarom graag naar restaurants, daar hecht ik veel waarde aan. Ook ga ik graag naar de bioscoop, ook al heb ik er weinig tijd voor, daarom kijk ik op het moment voornamelijk films in het vliegtuig. En daarnaast wil ik altijd graag nieuwe culturen en nieuwe personen ontmoeten. Door het werk dat ik doe heb ik daar ook de kans toe en daar ben ik wel erg dankbaar voor.

Wie of wat inspireert je het meest?
Alles op het gebied van kunst eigenlijk. Ik hou van schilderijen, sculpturen etc. etc. etc…. maar bovenal raak ik vooral geïnspireerd door andere artiesten en muzikanten. Als ik bepaalde geluiden hoor, verbeeld ik me daar altijd duizenden en duizenden andere geluiden bij die bij die bepaalde sound zouden kunnen passen.

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
Oh la la! Eerlijk gezegd slaap ik niet zoveel, maar als ik slaap slaap ik heel erg diep. Dus maak me alleen wakker in noodgevallen! Als mijn huis niet aan het afbranden is of als mijn leven niet in gevaar is, laat me dan alsjeblieft lekker verder dromen.

Bijna bij het einde, nog één cliché: Wat vind je van de dance scene in Nederland?
Ik heb nog niet echt de kans gehad om veel in Nederland te draaien. Ik weet wel dat het land vol is van feesten en grote festivals. Ik ben er alleen een keer geweest met ADE en wil zeker nog eens terugkomen. Ik heb vooral gezien dat het publiek erg veel energie heeft om er een goed feest van te maken en dat is een goede zaak.

Maak de volgende zin af: Muziek is…
De meest gezonde drug.

Wat zijn je plannen en ambities voor de toekomst?
Ik werk nu aan mijn eerste album, dat uitgebracht moet worden voor de winter… het gaat een heel mooi project worden.

Wat is je motto of heb je een levensles die je wilt delen met onze lezers?
Het klinkt een beetje cliché, maar geef nooit op en blijf hard werken om je dromen te realiseren.

Meer informatie over Djebali vind je via de volgende links:

Social media:
Facebook - https://www.facebook.com/djebalidj?fref=ts
Twitter - https://twitter.com/djebali
Soundcloud - https://soundcloud.com/djebali
Beatport - https://pro.beatport.com/search?q=djebali
Resident Advisor - http://www.residentadvisor.net/dj/djebali
Instagram - http://instagram.com/djebali

Imgs: Stephane Ghenacia (header image) & Yannick Davidas (portrait pic)

Advertentie
Party Tips