Features + Interviews
12 vragen aan... Doka

12 vragen aan... Doka

16 juni 2015

Doka (echte naam Han Frissen) is een van die prettige nieuwkomers uit ons eigen land die zeker meer aandacht verdient dan hij al krijgt. Het begon allemaal rond de eeuwwisseling maar met het technoconcept TechNORm in de Nieuwe Nor in Heerlen werd het in 2006 serieus. Tegenwoordig maakt hij de hoofdstad onveilig met zijn vernieuwende Konstrukt-concept. En dan vergeten we al z'n productie- en dj-werk nog... kortom, voor Doka maken we bij Dance.nl graag even wat tijd vrij.

Wanneer raakte muziek je voor het eerst in je leven?
Phoe, moeilijk om een exact moment te benoemen wanneer dit voor het eerst was. Ik weet dat ik op jonge leeftijd al erg gevoelig was voor mooie akkoorden in een plaat ongeacht welke muziekstijl. Dance gerelateerd weet ik nog dat de plaat Xtal van Apex Twin (Selected Ambient Works ‘85-’92) mij heel erg raakte toen ik hem voor de eerste keer hoorde.

Hoe en wanneer is je muzikale carrière van start gegaan?
Ik ben al op jonge leeftijd naar de muziekschool gegaan, ik denk dat ik een jaar of tien was. Daar begon ik met solfègetheorielessen en vervolgens piano- en keyboardlessen. Ik weet nog dat ik een Yamaha PSR-(nog wat)-keyboard thuis had en ik toen al urenlang kon spelen met de elektronische geluiden die daar uit kwamen. Ik ben ook al heel vroeg met produceren begonnen middels een computer met MS-DOS-programma’s als Fasttracker. Ik produceerde van alles... het was experimenteren ten top. Draaien heb ik mezelf ook al heel jong aangeleerd met een oude Technics SL2000 van mijn ouders (die ook een pitch had) en een gaar oud mixertje met veel kraakjes. Nadat ik rond 2006/2007 wat serieuzere boekingen begon te krijgen en ook het produceren tot een meer specifiek en hoger niveau wist te tillen, is het echt van start gegaan.

Wat zou je nu zijn als je geen artiest was geworden?
Ik heb veel in de verkoop gewerkt. Mijn laatste fulltime baan was B2B accountmanager bij Apple. Als ik niet gestopt was met werken voor de muziek had ik waarschijnlijk nog gewoon bij Apple gewerkt.

Waar ben je op het moment druk mee?
Het festivalseizoen is voor mij net begonnen. Er staan een aantal mooie festivals op het programma, onder andere Edit, Amsterdam Open Air, Awakenings en Voltt. De komende twee maanden komen er twee vinylreleases uit op Wolfskuil Records met een remix van NX1 en Aiken en een limited vinyl op Gynoid Audio met een remix van Moerbeck.

Wat is op dit moment het belangrijkste in je leven?
Muziek speelt natuurlijk een hele belangrijke rol in mijn leven maar het allerbelangrijkste is mijn gezin. Mijn vriendin en ik zijn al bijna twee jaar de enorm trotse mama en papa van een toppertje van een dochter. Dat is fantastisch.

Wat doe je naast de muziek?
Sinds ik vader ben besteed ik veel van mijn vrije tijd aan leuke dingen doen met mijn gezin. Het is geweldig om ons dochtertje de wereld te zien ontdekken en ik kan enorm genieten van de vrolijkheid en blijdschap die ze dan uitstraalt.

Wie of wat inspireert je het meest?
Oei, dat verschilt enorm. Ik kan heel geïnspireerd raken van totaal andere soorten muziek in vergelijking met de muziek die ik draai en/of produceer. Ik kan ook geïnspireerd raken door indrukwekkende foto’s. Daar kan ik naar blijven staren, over nadenken en verbeelden. Ik woon in Amsterdam en hou van de drukte en bedrijvigheid van de grote stad, daar put ik veel inspiratie uit. Maar een uitstapje of reis of wandeling naar een lekker rustig stukje des lands kan mij ook enorm prikkelen.

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?

Met een dochtertje van bijna 2 jaar is het fijn om me 's nachts ook eens gewoon te laten slapen ;)

Bijna bij het einde, nog één cliché: Wat vind je van de dance scene in Nederland?
De dancescene in Nederland is zo groots! Er is veel variatie en aanbod. Op sommige feestdagen zelfs wel eens te veel aanbod vind ik. Het is heel mooi dat er in de Nederlandse dancescene ruimte, interesse en aandacht is voor de niche. Ik ben medeorganisator van het concept Konstrukt in de Studio 80 in Amsterdam. We boeken vaker artiesten die nog nooit in Nederland gestaan hebben (en relatief onbekend in Nederland zijn) en de reacties hierop zijn super.

Maak de volgende zin af: Muziek is …
De meest abstracte vorm van alle kunsten.

Wat zijn je plannen en ambities voor de toekomst?
Er zijn een aantal labels waar ik graag een release op zou willen uitbrengen en daar ben ik druk mee bezig. Ook is groeien met Konstrukt een ambitie. Er zijn veel ideeën en we zijn, naast de evenementen, ook een (vinyl/digi)label begonnen waarvan de eerste release van SHLTR rond juni/juli in de winkels zal liggen.

Wat is je motto of heb je een levensles die je wilt delen met onze lezers?
Geniet!

Op 27/6 vindt er een nieuwe editie plaats van Konstrukt: Konstrukt X Semantica Records.
Event link: http://on.fb.me/1yR8YV5

Imgs: Doka archive

Advertentie
Party Tips