Features + Interviews
12 vragen aan... Edanticonf

12 vragen aan... Edanticonf

24 maart 2015

Edanticonf (echte naam Edoardo Zerbinati) is een naam die wellicht niet meteen allerlei bellen doet rinkelen, maar dat gaat over niet al te lange tijd zeker veranderen. Geïnspireerd door het leven zelf en de natuur, maakt deze geboren Italiaan sinds 2010 zeer intense technocomposities. Daarnaast is hij net verhuisd naar 'ons' Amsterdam om zich hier voorgoed te vestigen. Als welkomstcadeau mocht hij meteen onze 12 vragen beantwoorden.

Wanneer raakte muziek je voor het eerst in je leven?
Ik denk dat dat gebeurde in 2004 toen ik naar Utopia van Murcof luisterde. Dat was een wat andere plaat voor die periode en trok daarom nogal mijn aandacht. In die tijd was ik nog maar een klein jongetje maar begon ik al wel in contact te komen met de bekende dj’s en producers in mijn stad, en begon ik ook al wat feestjes te bezoeken. Het was daarom ook niet moeilijk om mijn gedachten en ideeën te kunnen delen met inspirerende mensen die me daarmee enorm geholpen hebben in het ontwikkelen van mijn eigen muzieksmaak. Zo begon het allemaal een beetje.

Hoe en wanneer is je muzikale carrière van start gegaan?
Het maken van muziek begon bij mij eigenlijk met de scheiding van mijn ouders. Dat gebeurde in dezelfde tijd als waar ik net over sprak bij de vorige vraag. Dat was allemaal lastig te verteren voor de 16-jarige jongen die ik toen was. Ik had gedurende die periode echt de behoefte om me op een andere manier te uiten. Ik heb toen een soort van studiootje opgezet en begon te experimenteren met geluiden. Al snel kocht ik daarna m’n eerste analoge synthesizer en ik leerde ook al snel de meeste sequencers kennen. Ik leerde me deze apparaten eigen maken en een paar jaar later bracht ik m’n eerste plaat op vinyl uit.

Wat zou je nu zijn als je geen artiest was geworden?
Wel, eigenlijk is m’n baan niet echt muziek maken, ik ben namelijk een production engineer. ‘Artiest zijn’ is slechts mijn tweede ik, niets meer dan dat. Soms is de ene ik sterker aanwezig dan de andere, maar ze leven beide in mijn hoofd, het hangt ook van mijn stemming af. Ik vind het heel prettig om deze twee ‘persoonlijkheden’ te hebben, het zou me namelijk ontzettend vervelen of gestresst maken als ik alleen maar muziek zou maken.

Waar ben je op het moment druk mee?
Een paar maanden geleden ben ik verhuisd naar Amsterdam en ik ben eigenlijk nog steeds bezig met het opzetten van mijn studio hier. Verder ben ik bezig geweest met het maken van muziek voor aankomende releases, waarvan er net eentje op Wolfskuil is uitgebracht (de MCMLXXXIX EPop 23 maart, red.). Daarnaast zullen er nog enkele live shows volgen.

Wat is op dit moment het belangrijkste in je leven?
Ik denk dat het belangrijkste op dit moment gewoon gelukkig zijn is, iets dat voor de gehele mensheid zou moeten gelden.

Wat doe je naast muziek?
Ik hou van reizen, tijd doorbrengen in clubs en het luisteren van verschillende soorten muziek uit allerlei periodes. Daarnaast hou ik ook van lezen en wandelen dan wel hardlopen. Dat laatste doe ik het liefst alleen en dan vroeg in de morgen of laat in de avond. Eigenlijk hebben al mijn hobby’s hetzelfde doel: het lichaam en de geest tot rust brengen. Helaas heb ik niet zoveel vrije tijd.

Wie of wat inspireert je het meest?
Poe, geen makkelijke vraag. Eigenlijk inspireert het leven in zijn algemeenheid mij; dingen die dagelijks gebeuren of die ik meemaak maar vooral ook wat me in het verleden is overkomen. Uiteraard ben ik ook wel beïnvloed door allerlei artiesten en producers maar m’n gevoel is toch leidend voor mij, dat wat ik voel door al mijn ervaringen. Muziek beïnvloedt me zeker, maar mijn gemoedstoestand inspireert me meer. Daarnaast is de natuur ook zeer inspirerend voor mij met al haar fantastische landschappen.

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
Dat zou je eigenlijk alleen moeten doen als ik echt een nachtmerrie of iets dergelijks heb. Als me zoiets gebeurt zal ik zeker direct muziek gaan maken om me weer beter te voelen. Ik hou er dan ook van om midden in de nacht te produceren als iedereen slaapt. De immense stilte waar je dan door omringd bent is heerlijk.

Bijna bij het einde, nog één cliché: Wat vind je van de dancescene in Nederland?
Voordat ik hierheen verhuisde was ik nog nooit in Nederland geweest, maar ik moet zeggen dat ik van het land hou. Men klaagt hier vooral over het weer maar ik vind het wel prima eigenlijk. Ik ken het hele land nog niet echt goed, maar over Amsterdam kan ik wel zeggen dat ik het geweldig vind. De muziekscene hier is sowieso één van de meest interessante van Europa en het is gemakkelijk om in contact te komen met mensen die dezelfde passie hebben als ik. Mensen hier zijn sowieso erg vriendelijk dus ik heb het erg naar mijn zin.

Maak de volgende zin af: Muziek is…
Stilte.

Wat zijn je plannen en ambities voor de toekomst?
Op het moment ben ik de stad, de mensen en de scene hier nog een beetje aan het verkennen. Het plan is om me hier uiteindelijk echt te settelen en daar ben ik goed mee bezig denk ik. Qua ambities, wel, ik heb erg veel plezier in mijn dagelijkse werk en qua muziek hoop ik veel muziek uit te brengen op labels die ik respecteer en waardeer.

Wat is je motto of heb je een levensles die je wilt delen met onze lezers?
Daarbij moet ik eigenlijk als eerste denken aan een quote van John Muir die vaak wordt gebruikt door Silent Season, het label waar ik tot nu toe het meest mee heb samengewerkt: “The clearest way to the Universe is through a forest wildness.” Deze quote betekent veel voor me.

Imgs: Edanticonf archive

Advertentie
Party Tips