Features + Interviews
12 vragen aan... Fixon

12 vragen aan... Fixon

19 mei 2015

In de Mexicaanse technoscene kent iedereen hem en is hij een grootheid. Zijn volgende doel is dan ook doorbreken in Europa met zijn Vector Function Records, waarvoor hij vorig jaar al het startschot gaf door de Tresor in Berlijn af te breken. Maak daarom kennis met Fixon, die we deze week de 12 beruchte vragen van Dance.nl hebben voorgelegd.

Wanneer raakte muziek je voor het eerst in je leven?
Mijn vader is al zijn hele leven muzikant. Ik ben opgegroeid in een huis vol met platen, instrumenten, microfoons en studioapparatuur. Toch had ik de meeste aandacht voor een houten Technics draaitafel, waaruit allerlei vreemde geluiden konden worden gegenereerd. Het beviel m’n vader echter niet dat ik zijn Beatles-platen met dit soort geluiden zou bewerken.

Hoe en wanneer is je muzikale carrière van start gegaan?
Ik was erg jong, 14 jaar oud, en op dat moment was de hele ravewave in Mexico op z’n hoogtepunt. Omdat ik veel te jong was was het moeilijk voor mij om op feestjes binnen te komen en al die grote dj’s te zien draaien. Ik had een dus maar een paar opties: Naar dagfeestjes gaan voor minderjarigen en showcases doen en zien op de universiteit die als eerste lessen gaf in dj-ing. Dat waren mijn enige referenties.
Ik werkte toentertijd thuis voor mijn ouders en verfde de plafonds waarmee ik wat geld verdiende en wat apparatuur kocht. Ook begon ik clandestien wat feestjes te organiseren en daarbij op diezelfde feestjes te draaien met vrienden die net als ik met hun verdiende geld apparatuur hadden gekocht. Ik bleef volhouden en beetje bij beetje begonnen mijn producties professioneler te worden. Ik heb vele uren besteed aan het verbeteren van mijn mixtechnieken, en dat was niet makkelijk aangezien er toen nog geen YouTube was met allerlei handleidingen en instructievideo’s.
Jaren later ging ik voor het eerst met software aan de slag als ReBirth en nog iets later Reason, en daarmee leerde ik de basis voor het maken van verschrikkelijke geluiden. Maar toch, deze geluiden waren uniek en door mijzelf gemaakt…
Daarna werd het tijd voor een professionele carrière, want ik zag mezelf niet in een pak voor een groot multinational werken. Ik koos daarom toen voor een studie audio engineering en muziekproductie, en dat gaf me echt de basis en de kennis en kunde om verder te gaan.

Wat zou je nu zijn als je geen artiest was geworden?
Waarschijnlijk zou ik dokter zijn geworden, net als mijn broertje. Mijn moeder zou het ook zeker aangemoedigd hebben. Mijn vader heeft zich, ondanks vele pogingen om me om te praten, er nu ook bij neergelegd dat zijn zoon Enrique (mijn echte naam) blij is met wat hij nu doet en zijn dromen nu nastreeft, zoals de jochie dat de muren in huis stond te verven dat ook deed.

Waar ben je op het moment druk mee?
Ik heb de laatste tijd veel uren in de studio doorgebracht om nieuwe geluiden te maken en veel tracks af te maken die dit jaar nog uitgebracht moeten worden. Een van die releases wil ik wel noemen, dat is er namelijk een voor Driving Forces die binnenkort uitkomt. Daarnaast wil ik nog een release noemen die onlangs op Amazone Records is uitgebracht (op 9 februari, red.), en vooruit, nog eentje voor Illegal Alien Records die hele dikke remixes zal bevatten van Audio Injection en Angel Costa.
Verder heb ik afgelopen oktober voor het eerst gedraaid in de legendarische Tresor, en dat betekende erg veel voor me, zowel op het persoonlijke als het professionele vlak.
Voorts investeer ik op het moment veel tijd in mijn label Vector Functions Records, samen met mijn partner en vriend Dig-it. Met hem ben ik ook druk bezig met een project genaamd ‘Modal Bank’, waarvoor we een debuut-EP aan het maken zijn.

Wat is op dit moment het belangrijkste in je leven?
Muziek! Dat geeft me rust, vrienden, reizen, liefde, ervaringen, leven en het belangrijkste van allemaal, het laat me dromen.

Wat doe je naast de muziek?
Het merendeel van mijn tijd besteed ik aan muziek, en als ik iets anders aan het doen ben denk ik nog steeds aan muziek. Maar goed, naast muziek hou ik ook van lezen, wandelen op het strand, relaxen met vrienden, lachen en tijd doorbrengen met mijn familie. Het is eigenlijk het tegenovergesteld dan wat de meeste mensen denken. Ik heb op zich best een saai leven, maar ik vind het prima zo. Mijn vrije tijd geeft met juist de balans die ik nodig heb om alles met betrekking tot het muzikale te laten bezinken.

Wie of wat inspireert je het meest?
Het leven zelf…. En de momenten die het uiterste van me vergen…
Mijn werkmethodes zijn altijd gebaseerd op persoonlijke ervaringen en gebeurtenissen. Ik beschouw mezelf als een artiest, en ik absorbeer dan ook echt alles tot in detail van wat ik dagelijks meemaak, doe en zie. In de namen van mijn tracks en releases laat ik dat ook altijd terugkomen. Dat kan gaan om een politieke gebeurtenis, vervelende zaken zoals die constant plaatsvinden in ons geliefde Latijns-Amerika, een zonsondergang, gezelschap, het geluid van een fabriek enzovoort enzovoort enzovoort.

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
Haha. Waarschijnlijk word ik alleen wakker in noodgevallen, niet voor iets anders! Hahaha.

Bijna bij het einde, nog één cliché: Wat vind je van de dance scene in Nederland?
Ik was vorig jaar in Amsterdam. Een schitterende plek, die door de mix van vele culturen wel magisch aandoet. Een aantal grote muzikale idolen van mij komen er ook vandaan en ja, de feesten zijn er natuurlijk ook geweldig. Zelfs op het mainstream-vlak, maar vooral in de underground scene. Ik hou van Holland!

Maak de volgende zin af: Muziek is…
De wolk waarin ik dans met mijn dromen.

Wat zijn je plannen en ambities voor de toekomst?
Het maken van grote tours in verschillende landen, Vector Functions Records verder laten groeien, en dagelijks leren producten te maken van hoge kwaliteit. Daarnaast komt mijn eerst vinylrelease eraan en zal ik Europa een aantal keren aandoen, ik hoop op een mooi feest in Nederland!

Wat is je motto of heb je een levensles die je wilt delen met onze lezers?
Toen ik nog een kind deed ik al alsof ik een dj was. Ik sloot mezelf uren op in mijn kamer, legde glasplaatjes op de draaitafels (zonder pitch-control) en deed ik alsof ik mixte. Vandaag de dag beantwoord ik vragen voor een Nederlands medium zoals deze. Wat ik wil zeggen is dat je dus nooit moet stoppen met dromen. Integendeel, omarm ze en blijf hopen en in jezelf geloven om ze waar te maken. Gewoon uit die luie stoel stappen en ervoor gaan!

Imgs: Fixon & Vector Funcitions Records archive

Advertentie
Party Tips