Features + Interviews
12 vragen aan... Homework

12 vragen aan... Homework

08 juli 2013

Het in Amsterdam geboren en getogen duo Homework is sinds twee jaar niet meer weg te denken uit de Nederlandse dancescene. Met releases op 2020Vision, Noir Music, Made To Play en Exploited zijn ze hard op weg om de wereld te veroveren. Wij vonden het tijd om ze wat huiswerk te sturen en vandaar 12 vragen aan... Homework.

Wanneer raakte muziek je voor het eerst in je leven?
"Beiden (Zip Stolk en Tom Waist) hebben wij een speciale band met de elektronica die wij ontdekten tijdens onze tijd bij platenzaak Concerto in Amsterdam. Met name de eerste keer dat wij Boards Of Canada's meestwerk Music Has The Right To Children hoorden, was een eye opener. Hun geluid is moeilijk met iets te vergelijken. Voornamelijk omdat het een vreemdsoortig gevoel van nostalgie oproept; herinneringen aan zomerse dagen zonder huiswerk (ahum...), speeltuinen en ijskoude limonade."

Hoe en wanneer is je muzikale carrière van start gegaan?
"Ongeveer zes jaar geleden ontmoetten wij elkaar in de bovengenoemde platenzaak. Toen we er achter kwamen dat we beiden met dezelfde muzieksmaak opgescheept zaten, besloten we om eens samen wat plaatjes te gaan draaien op de verjaardag van een gemeenschappelijke vriend. De rest is, zogezegd, geschiedenis. Na een aantal releases op het Berlijnse Exploited en 20:20 Vision uit de UK werden we steeds meer geboekt in het buitenland en dat had ook weer zo zijn weerslag op onze optredens in Nederland."

Wat zou je nu zijn als je geen artiest was geworden?
"Clowns. Hoewel we dat nu eigenlijk ook zijn..."

Waar ben je op het moment druk mee?
"We zijn op dit moment hard bezig de laatste hand te leggen aan ons album. De release hiervan zit er al geruime tijd aan te komen, maar er hebben nogal wat obstakels op de weg gelegen. Hopelijk kunnen we de komende maanden meer duidelijkheid verschaffen over het hoe, wat en wanneer. Qua optredens zijn we erg content dat we voor het tweede jaar op rij bij Welcome To The Future Festival en Gaasper Pleasure Festival staan. Als mensen je terug willen dan doe je blijkbaar toch iets goed. Ook zit er een all night set aan te komen in Toffler in Rotterdam, Straf_werk Festival, Valtifest, Buiten Westen... Kortom we mogen niet klagen! En dan hebben we het nog niet eens gehad over aankomende optredens in Boekarest, Dublin, Londen, Berlijn (Watergate), Freiburg, Istanbul en een hoogstwaarschijnlijke tour door Amerika."

Wat is op dit moment het belangrijkste in je leven?
"Geen antwoord.."

Wat doe je naast de muziek? (ja, dit is een cliché vraag over je hobby’s).
"We zijn beiden naast muziek met heel wat andere zaken bezig, hoewel je zou kunnen stellen dat ze allemaal nog wel binnen het culturele bereik liggen. Tom is columnist/schrijver en organiseert de landelijke Cineville Filmquiz. Zip heeft zijn handjes in de pap bij Paradiso."

Wie of wat inspireert je het meest? Andere muzikanten of misschien een schrijver, politiek leider, atleet, een bepaalde kunstvorm of iets anders…
"Nou, in ieder geval is het antwoord niet Lance Armstrong.
Aangezien onze interesses behoorlijk breed zijn, worden we beïnvloed en geïnspireerd door een groot scala aan kunstvormen. Of dat nu een schrijver als David Sedaris is of een obscure edit van een Gwen McCrae klassieker, dat maakt niet zoveel uit. Het houdt een mens van de straat. Het kortgeleden verschenen Resident Advisor-interview met Motor City Drum Ensemble was overigens een van de meest inspirerende interviews die we de laatste tijd gezien hebben, check het filmpje."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Crispy DuDu rolls (sushi) van restaurant DuDu in Berlijn."

Bijna bij het einde, nog één cliché: Wat vind je van de dancescene in Nederland?
"Het valt ons vooral vaak op dat Nederlanders onnodig klagen over de dancescene in Nederland, terwijl die eigenlijk extreem rijk is, vergeleken bij hoe klein ons kikkerlandje is. Als je kijkt naar de internationale artiesten die wekelijks worden ingevlogen naar Amsterdam dan doet onze hoofdstad echt niet onder voor een Berlijn. Maar goed, dan hebben we het natuurlijk over het aanbod en niet over de felbevochten verruiming van de openingstijden. Wat ons betreft is er met de huidige uren niet zoveel mis, maar blijkbaar is er genoeg animo om tot 8:00 uur door te gaan. Wij zien eerlijk gezegd het nut er niet zo van in om om 12 uur nog eens even te gaan kijken hoe de die-hards hun bovenlip er af staan te kluiven. Maar ach, ieder zo zijn smaak. Hoe dan ook, we hebben niets te klagen."

Maak de volgende zin af: Muziek is …
"Nog een cliché? Hierbij een quote van onze grote vriend Charles Bukowksi: “Music is much like fucking, but some composers can't climax and others climax too often, leaving themselves and the listener jaded and spent.”

Wat zijn je plannen en ambities voor de toekomst?
"We willen het komende jaar veel meer muziek uitbrengen dan dat we op het moment doen. We zijn het afgelopen jaar ontzettend druk geweest met ons album waardoor het de afgelopen tijd wat stil is geweest rondom onze producties. Daarnaast hopen we dat dit album ons meer boekingen buiten Europa gaat opleveren. Touren door Zuid-Amerika, Azië, Australie of Afrika lijkt ons wel wat."

Wat is je motto of heb je een levensles die je wilt delen met onze lezers?

Homework staat op zaterdag 13-07 op het Morse Festival in Alkmaar. Tickets zijn te winnen op onze site.

imgs Vrederick George William en Sabrina BreekAdvertentie
Party Tips