Features + Interviews
12 vragen aan... Jhon Spark

12 vragen aan... Jhon Spark

10 februari 2015
Opgegroeid in Colombia, maar nu druk bezig als techno-dj, -producer en labeleigenaar in Amsterdam. En alsof dat niet genoeg is organiseert Spark ook nog eens technofeesten in de hoofdstad en doet hij een master sound design. Maar bovenal geniet Spark van het leven. Genoeg materiaal dus om voor deze keer de 12 vragen aan deze kersverse Nederlander voor te leggen.

Wanneer raakte muziek je voor het eerst in je leven? Kan je dit toelichten?
Over het algemeen denk ik dat muziek in mijn bloed zit vanaf het moment dat mijn ouders erover dachten om mij op deze wereld te zetten. Ik ben in een erg muzikale familie opgegroeid en er werd thuis altijd muziek geluisterd. Oorspronkelijk kom ik uit Colombia waar ik ben opgegroeid en sinds ik me kan herinneren werd ik altijd wakker met Son Montuno, Salsa, Cumbia en Boleros. Dus we begonnen de dag altijd vrolijk.          
 
Hoe en wanneer is je muzikale carrière van start gegaan?
Mijn oom was een grote inspiratiebron voor mij, dankzij hem kwam ik in aanraking met elektronische muziek. Toen mijn oom in Nederland woonde stuurde hij mij altijd tapes en cd's met de nieuwste tracks, en dan met name house, club muziek, techno en trance. Tijdens mijn schooltijd werd ik op alle feestjes uitgenodigd om muziek te draaien (lees: op te zetten ;)) en de clown uit te hangen. Ik wist vanaf dat moment dat mijn carrière in de muziek was begonnen.
 
In 2005 besloot ik om mij in Nederland te vestigen om een toekomst op te bouwen en verder te studeren. Het eerste jaar was wel een behoorlijke cultuurschok voor mij, maar ik heb het overleefd en heel veel van de Nederlandse cultuur geleerd, zoals goed plannen en op tijd komen. Bovenal heb ik echter geleerd dat ik altijd in mezelf moet blijven geloven en mijn droom moet volgen. Alles wat met geluid en technologie te maken had fascineerde mij en om die reden ben ik dat ook gaan studeren. 
 
In de tussentijd leerde ik platen te draaien. Ik was altijd te vinden in de platenwinkels Outland en Mid-Town in Amsterdam, die ik toentertijd beschouwde als mijn tweede huis. In 2006 was ik al aardig op weg met mijn dj-carrière; ik begon te draaien op verschillende locaties. In de loop der tijd werd dat steeds intenser en uitdagender en leidde dat allemaal tot een paar internationale gigs en festivals in Spanje, Frankrijk, Colombia en Nederland.
 
Wat zou je nu zijn als je geen artiest was geworden?
Ik heb mijn hele leven basketbal gespeeld, dus ik denk dat ik daarmee zou zijn doorgegaan totdat ik niet meer kon. Maar goed, natuurlijk is dit slechts een gedachte, want het leven is vol verassingen, dus wie weet waar ik beland zou zijn zonder mijn passie voor muziek.
 
Waar ben je op het moment druk mee? Zijn er speciale optredens en/of releases het vermelden waard?
Op dit moment ben ik erg druk bezig met mijn label Next Week Records. Samen met 15 andere artiesten werken wij momenteel heel hard aan de release van een nieuw album, genaamd Siimbiosys, dat naar mijn idee één van onze beste creaties tot nu toe zal worden.
 
Voor het jaar 2015 zijn er al een paar releases gepland. Op dit moment ben ik heel hard aan het werk met labels zoals Unknown Territory, Alss, Vector Functions, Dark & Sonorous , Raw Raw Records en NWR. Daarnaast zal ik een nieuwe muzikale reis beginnen onder het pseudoniem !nertia, waarmee ik binnenkort ook een album zal uitbrengen. De bedoeling van dit project is om een diepere kant van mijzelf als sonic artist en sound designer te laten zien en te laten horen. Als je hier geïnteresseerd in bent, kun je mijn komende project Cosmic Reaction live komen bekijken. Het optreden vindt plaats op 5 maart aanstaande in de Nicolaïkerk te Utrecht.
 
Als je mij wilt zien draaien als dj, ben je van harte welkom op 10 april in Club Panama in Amsterdam, waar ik resident zal zijn van het nieuwe technoconcept cq -feest genaamd Komposed samen met Submerged, Industrialyzer en Ringo.
 
 
Wat is op dit moment het belangrijkste in je leven? 
Het belangrijkste op dit moment is om in harmonie te kunnen leven door dingen te doen waar ik erg gelukkig van wordt en daarnaast andere mensen gelukkig te maken.
 
Wat doe je naast de muziek?
Naast muziek ben ik bezig met mijn Master of Arts in sound design. Daarnaast bereid ik mij voor op mijn Ableton Certified Trainer Toets. In mijn vrije tijd vind ik het altijd ontspannend om naar de bioscoop te gaan, games te spelen en (uiteraard) muziek te maken.
 
Wie of wat inspireert je het meest?
Mijn inspiratie voor muziek put ik uit het dagelijks leven. Meestal als ik een compositie maak, heeft deze een link met ervaringen en gebeurtenissen uit mijn omgeving. Daarmee bedoel ik dat ik niet alleen door mijn eigen ervaringen geïnspireerd raak, maar ook door de mensen om mij heen. 
 
Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?  
Als je mijn hulp nodig hebt of er iets aan de hand is, kun je me altijd wakker maken.

Bijna bij het einde, nog één cliché: Wat vind je van de dancescene in Nederland?
De dancescene in Nederland is geweldig, erg gevarieerd. Er zijn verschillende evenementen voor iedere smaak. De underground technoscene wordt steeds meer gewaardeerd, waardoor er betere evenementen ontstaan. Elke artiest die hier draait vindt het hier erg speciaal en dat komt door het publiek dat ontzettend enthousiast is. Als ik locaties in Amsterdam mag aanraden zou het Radion zijn en de nieuwe Panama heeft erg goede plannen voor het komend jaar.
 
Maak de volgende zin af: Muziek is ... 
De lucht die ik elke dag wil inademen, het ritme van mijn hart, de passie en reden om elke dag wakker te worden.
 
Wat zijn je plannen en ambities voor de toekomst?
Op dit moment ben ik bezig met het opzetten van een soundstudio waar ik mijn kennis met anderen wil delen en 24/7 voor geluid wil zorgen. Qua plannen zijn er al een paar projecten aan de gang zoals Next Week Records en een elektronisch album dat ik aan het produceren ben voor twee opkomende artiesten. Van de zomer ben ik van plan om mijn projecten op verschillende festivals te presenteren, een interactieve documentaire te maken en vooral erg veel geluiden te maken en te ontwerpen.
 
Wat is je motto of heb je een levensles die je wilt delen met onze lezers? 
Laat je nooit iets wijs maken waar je niet mee eens bent. Doe altijd de dingen waarvan je gelukkig wordt en geniet van elk moment alsof dit de laatste is. CARPE DIEM!

Imgs: Jhon Spark & Next Week Records archive
Advertentie
Party Tips