Features + Interviews
12 vragen aan... Kostnic

12 vragen aan... Kostnic

04 juli 2015

Ook al zegt z'n artiestennaam wellicht anders, toch is Kostnic één van de grootste technobeloften van Barcelona en dus Spaans van geboorte. Als echte autodidact leerde hij zichzelf elektronische muziek produceren en zo zijn kunstzinnige gedachten en emoties tot uiting te brengen. Vandaag zijn de 12 vragen voor hem.

Wanneer raakte muziek je voor het eerst in je leven?
Muziek is al sinds m’n jonge jaren een goede vriend van me. Maar ik weet vooral goed dat ik begon met het mixen van platen toen ik m’n goede vriend Kevin Schwantz (Serkin, red.) ontmoette. Ik bracht lange dagen door in de kelder van een vriend om daar techno te draaien en te maken. Eerst keek ik vooral mee, en daarna werd me geleerd hoe ik dat allemaal zelf kon doen. Dat zijn momenten die ik niet meer zal vergeten. Daarna kocht ik m’n eerste technoplaten in het centrum van Barcelona waar veel platenwinkels zaten. Ik was toen 16 jaar oud en had amper geld om daar geld aan uit te geven, maar het draaien van die platen werd al snel een passie van me.

Hoe en wanneer is je muzikale carrière van start gegaan?
Ik weet niet echt meer hoe het precies allemaal van start ging, maar ik begon met draaien op alternatieve feestjes en daarna begon ik zelf muziek te maken. Ik denk dat vooral het zelf produceren van muziek voor een boost zorgde, het hele Kostnic-project kwam daarna goed van de grond, wat ik ook vooral te danken heb aan mijn label Getting Projects. Zij geloofden in mijn werk en zorgden ervoor dat er voor het eerst daadwerkelijk iets van mij werd uitgebracht, en wel op hun sublabel Dust REC.

Wat zou je nu zijn als je geen artiest was geworden?
Ik heb wel vaker over deze vraag nagedacht, maar ik denk dat creatief zijn iets is waar je mee geboren wordt en dat dat dus nooit zal veranderen gedurende je leven. Ik weet dan ook zeker dat wanneer ik geen artiest zou zijn, ik me toch op een of andere manier creatief zou uiten.

Waar ben je op het moment druk mee?
Ik werk aan een aantal releases voor mijn label K-DATA Records. Dat heeft echter wat vertraging opgelopen omdat ik tegelijkertijd ook bezig ben met het experimenteren met sound design voor een nieuw project.

Wat is op dit moment het belangrijkste in je leven?
Op dit moment zit ik in een goede fase van mijn leven. Er komen interessante dingen aan en ik heb op het moment een goede baan en veel support van de mensen om me heen. Balans vinden tussen mijn werk en mijn familie is daarbij het belangrijkste.

Wat doe je naast de muziek?
Deze vraag schudt me eigenlijk wel een beetje wakker, aangezien ik me besef dat muziek en geluid zo belangrijk is geworden in mijn leven dat er daarnaast vrijwel niks anders is dan dat. Ik ben eigenlijk alleen maar bezig met dingen als werken met mijn modulaire systeem (DIY) of Het maken van geluiden met behulp van Reaktor of Native.

Wie of wat inspireert je het meest?
Ik ben altijd erg geïnteresseerd geweest in science-fiction en het hele concept van ruimte. Ik kijk vaak naar science-fictionfilms en gebruik ook veel muziek uit daaraan gelieerde soundtracks en orkesten en geluiden uit de meer minimalistische hoek. Favoriete dj’s en artiesten van me zijn dan ook namen als Ennio Morricone, Vangelis, Aphex Twin, Chemical Brothers, Jeff Mills, Amon Tobin, Surgeon, Lucy, Speedy J, Apparat en M83.

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
Voor een mapping-show van Amon Tobin of livemuziek van Lucy en Speedy J.

Bijna bij het einde, nog één cliché: Wat vind je van de dance scene in Nederland?
Ik ben nog nooit in Nederland geweest, maar hoop er wel snel naartoe te gaan. Je hoort zulke goede verhalen over de scene daar, over de kwaliteit van elektronische muziek, de grote festivals, de goede en professionele organisaties en ga zo maar door.

Maak de volgende zin af: Muziek is…
Mijn grootste passie en vriend. Zonder muziek is er voor mij geen wereld.

Wat zijn je plannen en ambities voor de toekomst?
Ik ben op twee fronten bezig: aan de ene kant de audiovisuele projecten en aan de andere kant de muziek voor onder andere het Kostnic-project. Zoals ik eerder vertelde ben ik met een nieuwe release voor mijn K-DATA Records bezig, maar dat heeft helaas vertraging opgelopen vanwege andere projecten. Daarnaast ben ik bezig met het afronden van een album waarvoor ik nog enkele interessante labels wil benaderen om mee samen te werken.

Wat is je motto of heb je een levensles die je wilt delen met onze lezers?
In jezelf geloven is het belangrijkste. Blijf altijd aan de dingen werken waarin je gelooft en je zult zien dat je aan het einde van de rit resultaat boekt.

Meer informatie over Kostnic en zijn projecten kun je vinden op zijn Soundcloud- en Facebookpagina.

Imgs: Kostnic archive

Advertentie
Party Tips