Features + Interviews
12 vragen aan... Mattia Trani

12 vragen aan... Mattia Trani

12 maart 2016

In 12 vragen aan... geeft Dance.nl nieuw en (relatief) onbekend talent de kans om zich op een groter podium te presenteren. Vandaag is de beurt aan Mattia Trani, een Italiaanse producer uit Bologna die daar wordt gezien als één van de grootste technotalenten.

Wanneer raakte muziek je voor het eerst in je leven?
Ik hou van muziek sinds kinds af aan: Ik begon met het spelen van piano en gitaar toen ik tien was. Ik luisterde altijd naar heel veel verschillende soorten muziek: van de klassieke muziek van Beethoven, Mozart en Debussy tot aan de jazz van Herbie Hancock, Miles Davis en de klassieke rock and roll van Led Zeppelin en de Rolling Stones. Mijn vader was overigens ook een dj (hij begon eind 1978 maar overleed helaas twee jaar geleden). Ik ben hem heel dankbaar omdat hij mijn grote muzikale inspiratiebron was. Hij was een bekend artiest in Italië in de 80’s en 90’s dus ik heb een goede leraar gehad.

Hoe en wanneer is je muzikale carrière van start gegaan?
Na geleerd te hebben hoe ik piano en gitaar moest spelen ben ik me acht jaar lang gaan focussen op het dj-vak. Ik speelde veel verschillende soorten muziek in verschillende clubs: van hip-hop tot aan Chicago house en daarna ben ik het techno-universum gaan verkennen in al haar verschillende vormen, van ambient deep techno tot aan detroit techno.
Vijf jaar geleden besloot ik om ook te gaan produceren, eerst met de computer en VST en daarna ben ik overgestapt op analoge machines, echte synthesizers en samplers. Dat was echt liefde op het eerste gezicht! Omdat ik met echte instrumenten draai en speel voelt het alsof ik in bij een rockband hoor die technomuziek speelt. Ik hou er niet zo van om op allerlei knopjes op de computer te drukken.
De eerste producties die ik maakte wilde ik graag uitbrengen maar ik had geen goed platform om dat te doen. Daarom ben ik toen mijn eigen label Pushmaster Discs gestart om mijn muziek op uit te brengen, nieuwe vrienden te ontmoeten uit allerlei culturen en landen en te communiceren met de wereld via mijn muziek.

Wat zou je nu zijn als je geen artiest was geworden?
Om eerlijk te zijn weet ik niet wat ik hierop moet antwoorden. Ik was al muzikaal bezig sinds mijn jonge jeugd en ik denk niet dat ik iets anders kan doen dan dat. Andere baantjes die ik heb gehad werden geen groot succes omdat ik daardoor gewoon geen tijd had om over mijn muzikale plannen en studio-ideëen na te denken. Muziek is op het moment gewoon mijn leven en ik denk dan ook dat ik artiest voor het leven blijf.

Waar ben je op het moment druk mee?
Ik heb vooralsnog bijna alleen in Italië gedraaid en gespeeld omdat er eigenlijk nog geen aanvragen zijn uit andere landen. Geen probleem op zich, dat zal vanzelf wel komen. In Italië is de sfeer altijd wel speciaal: het publiek lijkt mijn muziek erg te waarderen. Ik heb tot nu toe gespeeld in de bekende piramide van de legendarische Cocorico in Riccione met Ben UFO en dat was erg speciaal. Ook staat me de Ribbon Club in Terracina nog erg bij toen ik daar naast Robert Hood draaide.

Wat is op dit moment het belangrijkste in je leven?
Ik ben erg tevreden met mijn leven op dit moment. Ik woon nu in Bologna met mijn vriendin (waar ik enorm van hou) en twee hele leuke honden. Ik heb een hoop goede vrienden en ik leef van mijn muziek en kom daarmee op allerlei mooie en nieuwe plekken en ontmoet daar ook weer nieuwe mensen. Het is maar voor weinig mensen weggelegd om al op zo’n jonge leeftijd te kunnen zeggen dat je van je passie je beroep heb gemaakt, en ik ben dan erg blij dat ik dat wel kan zeggen!

Wat doe je naast de muziek?
Ik heb een hoop hobby’s naast muziek. Ik speel veel op de Playstation 4 (vooral FIFA 16 en andere voetbalspelletjes) en een groot fan van AS Roma. Verder lees ik veel Japanse manga’s… toen ik jong was tekende ik ook veel manga’s en Japanse karakters uit Dragonball Z. Ik ben daar op dit moment nog steeds fan van. Verder ben ik fan van Star Wars, ik hou van de hele saga zoals die sinds de eerste film uit de 70’s bestaat.

Wie of wat inspireert je het meest?
Er zijn een hoop artiesten die me inspireren. Het gaat daarbij meer om artiesten die de muziekgeschiedenis hebben veranderd of vorm hebben gegeven zoals Herbie Hancock, Frank Zappa, m’n vader, Miles Davis, John Coltrane, Ryuichi Sakamoto, Stevie Wonder, Ryo Fukui, Hiromi Uehara, Pino Daniele, DJ Gruff, Kraftwerk, Led Zeppelin, Pink Floyd, Tangerine Dream, Derrick May, Juan Atkins, Drexciya, ‘Mad Mike’ Banks en natuurlijk de hele Underground Resistance crew met Jeff Mills en vele anderen. Ik ben geen groot fan van atleten, schrijvers of politici.

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
Ik hou ervan te slapen en kan niet zo even op iets komen waar je me voor wakker kan maken. Slapen is het heilige moment van de dag.

Bijna bij het einde, nog één cliché: Wat vind je van de dance scene in Nederland?
Ik ging voor het eerst naar Amsterdam in oktober 2015 voor ADE. Ik was er maar voor één dag en draaide daar in een kleine club met DJ Pierre, Mike Anderson, K-Alexi, Orlando Voorn en een aantal anderen. Dat was erg cool omdat het erg anders was dan in mijn eigen land. Om eerlijk te zijn ken ik de Nederlandse scene niet zo goed maar hoop er meer van te weten te komen in de nabije toekomst. Ik ken alleen Rush Hour in Amsterdam en Clone in Rotterdam op dit moment, waar ik vaak platen koop en ik ken Antal en Serge, fijne mensen met een passie voor muziek.

Maak de volgende zin af: Muziek is…
Als ik het mag completeren met drie zinnen:
- Music is infinity
- Music is unity
- Music is the answer

Wat zijn je plannen en ambities voor de toekomst?
Een van m’n grootste ambities om 50 tot 100 releases op vinyl uit te brengen op Pushmaster. Mijn hart zit in dat label en ik hoop dat dat zich uit in meer volgers en meer aandacht uit de rest van de wereld. Ik hoop daarnaast meer label showcases te doen met de andere artiesten van het label en ik hoop persoonlijk vooral dat mijn nieuwe live-act, met alleen hardware, synthesizer, analoge drummachines en samplers, een groot succes wordt. Deze act zal ik presenteren tezamen met mijn nieuwe album ‘The Hi-Tech Mission’ (welke op 13 mei aanstaande op vinyl uitkomt, red.). Ik hoop daarmee een wereldtour te kunnen doen en zo op nieuwe plekken te komen als Japan, de Verenigde Staten en Australië.

Wat is je motto of heb je een levensles die je wilt delen met onze lezers?
Als je iets wilt, doe het dan zelf!

Imgs: Mattia Trani archive

Advertentie
Party Tips