Features + Interviews
12 vragen aan... Mirella Kroes

12 vragen aan... Mirella Kroes

11 juli 2013

Mirella Kroes is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een dj van formaat. Haar dj-sets vol diepe techno vinden niet alleen de weg in het Nederlandse club- en festivalcircuit, maar ook in het buitenland is ze steeds vaker te vinden. Aanstaande vrijdag is ze één van de smaakmakers op Balans in de melkweg. Daarnaast staat ze dit jaar op o.a. Welcome to the Future Festival en op Symphonica Electronica Sweat. Dance.nl zocht haar op voor 12 vragen.

Wanneer raakte muziek je voor het eerst in je leven?
"Ik weet zo even niet wanneer muziek mij voor het eerst echt raakte, wel dat ik vrij jong was. Ik luisterde al van kleins af aan heel veel muziek op mijn walkman, zelfs ’s avonds in bed stond ie stiekem nog aan. Wat betreft elektronische muziek, dat herinner ik me nog als de dag van gister. Ik was 10,12 zoiets en had van mijn zakgeld een Mega Top 50 cassettebandje gekocht waar het nummer No Good (Start The Dance) van The Prodigy op stond. Ik vond (en vind nog steeds) dat helemaal te gek en heb het denk ik zeker wel 100 keer geluisterd.


Hoe en wanneer is je muzikale carrière van start gegaan?

"Ik ben aangestoken door mijn broer die op een gegeven moment draaitafels kocht. Op mijn negentiende besloot ik ze ook aan te schaffen en begon ik thuis met oefenen. Vervolgens deed ik mee aan enkele DJ contests in een café in Meppel, nooit gewonnen trouwens. Maar het is eigenlijk pas echt van start gegaan toen ik voor mijn studie naar Haarlem verhuisde. Daar draaide ik wel eens op feestjes van school en in de Stalker. Ook organiseerde ik toen zelf af en toe feesten. In deze periode kwam het allemaal langzamerhand op gang."

Wat zou je nu zijn als je geen artiest was geworden?
"Geen idee. Toen ik klein was wilde ik altijd modeontwerpster worden en later interieurarchitect of kapster. Het zal ongetwijfeld iets creatiefs zijn geweest, dat kwam altijd al wel sterk naar voren."

Waar ben je op het moment druk mee?
"Er staan een aantal dingen in de planning waar ik erg naar uit kijk. Zo mag ik vrijdag 12 juli opwarmen voor Mike Parker in de Melkweg tijdens de Balans avond van Darko Esser. Verder komend weekend op zaterdag Persephone in de OT301 en Graefenthal III. Ook heb ik heel veel zin in het Welcome To The Future Festival. Ik mag hier de techno tent openen, toch wel de bruutste op het hele terrein als je het mij vraagt. Ook sta ik deze zomer op Symphonica Elektronica in Utrecht (Dave Clarke stage), ook te gek."

Wat is op dit moment het belangrijkste in je leven?
"Een goede balans vinden in alles wat ik doe. De heftige weekenden combineren met een gestructureerde werkweek is lastig. Focus is daarbij heel belangrijk. En niet op de laatste plaats probeer ik echt zoveel mogelijk te genieten van alles en iedereen om me heen."

Wat doe je naast de muziek? (ja, dit is een cliché vraag over je hobby’s).
"Ik werk nog twee à drie dagen in de week voor een online media bureau genaamd Netsociety. Daarnaast sport ik regelmatig en woon ik af en toe een yoga klasje bij. Ik ben ook dol op goed en lekker eten en sta dan ook vaak in de keuken. Uitgaan is ook heel belangrijk voor me. Ik ben echt een muziekliefhebber en vind het heerlijk om de hele avond te dansen en stomme grappen te maken met vrienden."

Wie of wat inspireert je het meest? Andere muzikanten of misschien een schrijver, politiek leider, atleet, een bepaalde kunstvorm of iets anders…
"Er is niet een persoon of een enkel iets dat mij het meest inspireert, ook al is Jeff Mills toch wel iemand die ik dan graag even noem. Verder is het echt een verzameling van artiesten en dingen die ik zie, hoor, voel etc. Dat kunnen films of docu’s zijn, maar ook een goed boek, fotografie, een concert, iets uit de natuur, gesprekken met vrienden of een of ander wetenschappelijk artikel."Waar kunnen we je s’ nachts voor wakker maken?
"Dat verschilt per nacht :)"

Bijna bij het einde, nog één cliché: Wat vind je van de dancescene in Nederland?
"Nederland heeft een grote en gevarieerde dancescene en loopt op bepaalde punten echt voorop als je kijkt naar andere landen. Er zijn de laatste jaren ook veel toffe initiatieven bijgekomen die echt kwaliteitsmuziek brengen en risico’s durven te nemen, ik ben daar persoonlijk heel blij mee. Er loopt ook zoveel talent rond in Nederland en ik verwacht de komende jaren nog veel mooie dingen uit verschillende hoeken. Ik vind de sfeer onderling over het algemeen ook heel positief. Het is in mijn beleving echt een tijd van meer samenwerking en minder ego."

Maak de volgende zin af: Muziek is …
"Lastige vraag, dat is natuurlijk voor iedereen anders. Voor mij is het wel een weerspiegeling van emoties waar gedachten en woorden niet bij in de buurt komen."

Wat zijn je plannen en ambities voor de toekomst
"Beter worden in alles wat ik doe. Een eerste release staat uiteraard hoog op het lijstje. Sinds vandaag heb ik samen met Jan Pieter (Jean Pierre Enfant) een hele fijne studioruimte in Overhoeks (voormalige Shell-toren) en ik kan echt niet wachten om daar aan de slag te gaan."

Wat is je motto of heb je een levensles die je wilt delen met onze lezers?
"Ik denk dat je niet altijd alles in het leven zo serieus moet nemen, op een juiste manier kunnen relativeren is belangrijk. Behalve het dragen van oordoppen, die mag je nooit onderschatten ;)"

Mirella Kroes staat op vrijdag 13-07 op Balans in de Melkweg, zaterdag 14-07 op Persephone in de OT301 en Graefenthal III, zaterdag 27-07 op Welcome to the Future Festival en op zaterdag 10-08 op Symphonica Elektronica.

imgs Christoph Voorn en Yonathan Baraki
 


 

Advertentie
Party Tips