Features + Interviews
12 vragen aan... Qindek

12 vragen aan... Qindek

17 april 2015

Ook in Deventer wordt tegenwoordig prima techno gemaakt, van Qindek welteverstaan. Darko Esser gaf dit nieuwe talent de kans om een aantal fraaie dingen uit te brengen op zijn label Wolfskuil, die ook gelijk werden opgepikt door grootheden als Rolando, Norman Nodge, Ben Sims and Âme. Dance.nl hoopt hem met de beruchte 12 vragen definitief voor het voetlicht te brengen.

Wanneer raakte muziek je voor het eerst in je leven?
Ik kan me de platenspeler, cassettedeck, de radio en de equalizer van vroeger thuis nog goed herinneren. Ik denk dat ik toen ongeveer zeven jaar oud was. In het begin was het vooral de technologie die me intrigeerde. De VU-meters die heen en weer beukten op Michael Jackson’s Thriller-album, het kleine muntje dat ik op het pickup-element van de platenspeler moest leggen om het recht op de plaat te houden zodat het niet de hele tijd op en neer stuiterde, ik vond het fascinerend. Ik was altijd aan het dansen op dat album, het was zo fris. Later ging de fascinatie voor de technologie over in fascinatie voor de muziek, en dan met name voor Speedy J’s Pullover en LA Style’s James Brown is Dead. Mijn moeder vond het allemaal maar depressief en eentonig klinken en riep dan ook geregeld ‘Wat is dat voor een afschuwelijk geluid!!’ naar me. Dat doet ze overigens nog steeds haha.

Hoe en wanneer is je muzikale carrière van start gegaan?
Ik vind het moeilijk om het begrip carrière te definiëren, maar als je bedoelt wanneer ik me serieus met muziek begon bezig te houden was dat rond 2006. Dat was het jaar dat ik de muziek die ik had gemaakt begon te verspreiden, en dat was ook het jaar van mijn eerste live optreden in Utrecht. Ik verkocht m’n decks en kocht van het geld daarvan een laptop zodat ik daar live kon optreden. Dat was ongeveer het begin van m’n ‘carrière’ zeg maar.

Wat zou je nu zijn als je geen artiest was geworden?
Dan zou ik een astronaut zijn.

Waar ben je op het moment druk mee?

Er staan goede dingen te gebeuren. M’n nieuwe release op Wolfskuil, de ‘Modu’ EP, en de ‘Effe’ EP, gereleased op Wavereform, zijn net uit. Die laatste is ook m’n eerste release ooit die de top 100 overall chart op Decks heeft bereikt, erg fijn.

Wat is op dit moment het belangrijkste in je leven?
Te leven.

Wat doe je naast muziek?
Ten eerste veel tijd doorbrengen met m’n partner en dochter. We verwachten een tweede kind deze zomer dus elke minuut die ik heb wordt steeds kostbaarder. En als ik tijd over heb vind ik het leuk om met hout te werken in onze kleine tuin of een film of serie te kijken. House of Cards bijvoorbeeld, fantastisch!

Wie of wat inspireert je het meest?
Ooooh dit is zo moeilijk… Het is niet zo dat ik inspiratie haal uit een persoon of ding maar meer door een moment. Dat kan zijn door het wachten op een trein, het zitten op een toilet, het verwisselen van luiers, het lezen van een book of krant, of door het werken in de tuin. Inspiratie komt dan ineens, blijft even hangen en dan *poef* is het weer weg. Als ik geluk heb en het dan kan onthouden tot ik in de studio ben dan creëer ik er iets mee. Als ik m’n fantasie of verbeelding wil activeren lees ik Deepak Chopra of Eckhart Tolle. Na een halve pagina zit ik dan al in wonderland.

Waar kunnen we je ’s nachts voor wakker maken?
Liefde.

Bijna bij het einde, nog één cliché: Wat vind je van de dancescene in Nederland?
Oh man, ik heb hier zoveel gedachten over. Ik hou van de diversiteit van de scene in Nederland en het enthousiasme van het Nederlandse publiek als er goede muziek wordt gedraaid. Daarnaast zijn er zoveel mooie plekken waar je heen kunt gaan om naar goede muziek te luisteren, of het nu intiem of big room is, of techno, house of EDM.
Maar er zijn ook zeker zaken waar je bepaalde vragen bij kunt stellen. Zoals bijvoorbeeld de trend die gaande is waarbij alleen nog maar grote namen worden geboekt die daarvoor overbetaald krijgen, terwijl de meer onbekende en lokale artiesten het met de kruimels moeten doen. Maar goed, volgens mij is dit iets van alle tijden.

Maak de volgende zin af: Muziek is…
De taal van de ziel.

Wat zijn je plannen en ambities voor de toekomst?
Ik ben een idee aan het uitwerken om iets met film te gaan doen, maar dat is nog erg pril. Ook het idee om een Qindek-album te maken is er. Het een en ander heb ik daarvoor al uitgekristalliseerd en de eerste ideeën over de vorm en het concept zijn er al. Hopelijk wordt dat allemaal wat concreter deze zomer.

Wat is je motto of heb je een levensles die je wilt delen met onze lezers?
Lees en leer de Desiderata.

Qindek draait dit weekend op The Crave Weekender | Format & Token.

Advertentie
Party Tips