Features + Interviews
12 vragen aan... Sied van Riel

12 vragen aan... Sied van Riel

12 augustus 2013

Sied van Riel is nog niet heel lang actief in de dancescene. In 2006 bracht hij zijn eerste track uit en een jaar later werd hij meteen gecontracteerd op het wOndertussen is deze Rotterdamse tranceman een naam van formaat, mede dankzij zijn radioshow Rielism. Hoog tijd om eens 12 vragen zijn kant op te slingeren.elbekende Spinnin' Records.

Wanneer raakte muziek je voor het eerst in je leven?
"Dat was al op een vrij jonge leeftijd zoals bij velen denk ik. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik The Scorpions' Still Loving You voor het eerst hoorde. Toen was ik 4 als ik mij niet vergis. Of Phill Collins' In The Air Tonight rond dezelfde periode. Pia Zadora & Jermaine Jackson… When The Rain Begins To Fall. Als dat nummer op de radio was bij ons thuis deden mijn zus en ik de videoclip altijd na. Sinds die periode heeft muziek mijn leven gedomineerd. Als ik die platen hoor komen de herinneringen van toen gelijk weer boven. Ik vermoed dat ik dat nooit zal vergeten. Sommigen zeggen wel eens dat ik een fotografisch geheugen heb, soms is dit goed, vaak niet haha!"

Wat zou je nu zijn als je geen artiest was geworden?
"Waarschijnlijk zou ik dan nog in de havens van Rotterdam werken aangezien dat was wat ik het laatst met veel plezier deed voordat ik besloot om professioneel te gaan. Daar heb ik de kans gekregen om diverse opleidingen te volgen en certificaten te halen die ik wereldwijd kan gebruiken. Ik heb koken gestudeerd dus een kleine kans dat ik nog ergens in de keuken had gestaan. Ik zie mezelf al met Gordon Ramsey werken… Die zou ik binnen twee weken achter het behang plakken denk ik. Desondanks ik het een erg coole vent vind en met veel plezier naar zijn programma's kijk! Masterchef is nog zo'n programma. Australië vind ik persoonlijk het leukst om naar te kijken want die drie die het hosten zijn stuk voor stuk cool."

Hoe en wanneer is je muzikale carrière van start gegaan?
"Ik begon als slaapkamer dj toen ik ongeveer 12 was. Mijn oma die mij heeft opgevoed hier in Spike stuurde me aan om te leren, maar wist ook dat muziek mijn leven was dus besloot ze mij op een dag te verrassen met twee snaar aangedreven draaitafels. Ik had al een tape deck (wow!!) en een cd speler wat toen natuurlijk je van het was. Ik ben toen het trappenhuis gaan schoonmaken in het portiek naast ons om zo elke week één plaat te kunnen kopen bij Midtown Records in Rotterdam Zuid. Toen ik 16 was was ik semi professioneel, maar als hardcore dj. Dit wat ik nu doe is echt pas in 2008 van de grond gekomen. In 2006 ben ik begonnen met produceren.. of laat ik het beter zeggen.. te leren hoe dat moest. En het is nog steeds een leerproces om eerlijk te zijn. Elke dag leer ik weer nieuwe dingen en dat vind ik het uitdagende aan het geheel."

Waar ben je momenteel druk mee?
"Ik hou er nooit van om mijzelf of de dingen die ik als artiest (het woord alleen al….) doe te pimpen. Maar nu je er toch om vraag ga ik wel even los hoor, want er is een hoop cools te melden. Ik ben momenteel resident naast Ferry Corsten in Ibiza, uiteraard ben ik zeer blij dat ik na Tomorrowland ook op de Amerikaanse editie ervan Tomorrowworld sta, eind september in Atlanta! Deze maand is letterlijk een gekkenhuis. Van Ibiza naar de Oekraïne, dan door naar Mexico City, Polen, Escape Amsterdam om vervolgens direct naar Buenos Aires te vliegen en daar vandaan weer door naar Surabaya en Singapore om vervolgens weer terug te vliegen voor een show in Praag en Ibiza de dag erna. Verder heb ik wat tijd vrij genomen de afgelopen periodes om extreem veel te produceren. Hiernaast ben ik bezig met het mixen van Rielism 2, een mixcompilatie die ik samen met Black Hole Recordings doe. Als dat is afgesloten dan ga ik eindelijk verder met het afmaken van mijn album."

Wat doe je naast de muziek? (ja, dit is een cliché vraag over je hobby’s)
"Hahaha, ik moet je eerlijk zeggen.. niets. Letterlijk niets. Ik zit 12 tot 15 uur per dag in de studio als ik thuis ben. Soms ga ik wel even voetballen met een vriend van me of pakken we een film. Als ik in de weekenden vrij ben komt het ook wel voor dat we even gaan stappen, maar vaak vind ik dat al zonde van mijn tijd om eerlijk te zijn. En als ik net iets te diep in het glaasje heb gekeken kan ik me de volgende dag weer moeilijk concentreren in de studio dus doe ik het liever niet."

Wat is op dit moment het belangrijkste in je leven?
"Hier krijg je toch echt een cliché antwoord op.. De gezondheid van de mensen waar ik van hou, hun begrip voor hetgeen ik doe en uiteraard mijn eigen gezondheid. Ik ben er wel achter dat je goed naar je lichaam moet luisteren."

Wie of wat inspireert je het meest? Andere muziekanten of misschien een schrijver, politiek leider, atleet, een bepaalde kunstvorm of iets anders...
"Andere muzikanten of beter gezegd hun platen inspireren mij om de studio in te gaan en om te proberen het beter te doen. Boeken lezen doe ik niet zoveel meer, het enige wat ik lees is de Veronica gids. De politiek hou ik mij zo ver mogelijk vandaan. Als ik ergens niet tegen kan zijn het van die lachende zakkenvullers die ons continu voorliegen om de controle te bewaren en te kunnen doen wat hun nog rijkere vriendjes bespreken tijdens een potje bridge op de golfclub om de hoek. Ok, dat ben ik kwijt, waar waren we, hehe. Ik word toch echt geïnspireerd door het leven wat ik heb. Alles wat ik mee maak op het podium en er buiten. Vliegvelden bijvoorbeeld vind ik geweldig. In een hotellobby kan ik uren zitten en gewoon observeren hoe andere mensen hun leven leiden. De gedachtes, emoties en gevoelens die ik ervaar neem ik mee naar huis en probeer ik te verwerken in mijn muziek."

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
"Shoarma! Of spinazie á la crème, met een Hollandse gehaktbal. Als je geen van die twee bij je hebt raad ik je aan mij door te laten slapen."

Wat vind je van de dancescene in Nederland?
"Erg gezond weer denk ik. Er zijn weer kleinere promoters opgedoken die het zeer goed doen en gelukkig slim omgaan met hun merk. Ook de grotere evenementen doen het uitstekend naar mijn mening. Laatst draaide ik nog op Emporium en dat was echt een geweldige dag! Ook Beach Club Fuel in Bloemendaal aan Zee vind ik persoonlijk een geweldige locatie."

Maak de volgende zin af: Muziek is..
"Gemaakt door producers. De meeste producers zijn coole computernerds. Een nerd is goed want muziek brengt een hele hoop mensen plezier en kan soms helpen in moeilijke tijden! Zonder muziek en dus nerds zou deze aardbol erg saai zijn."

Wat zijn je plannen en ambities voor de toekomst?
"Er weer keihard tegenaan gaan met volle moed en extreem veel plezier. Het plannen laat ik over aan de mensen om mij heen die daar goed in zijn. Ik wil alleen maar produceren en draaien. Tuurlijk geef ik aan wat ik graag zou willen doen, maar daarna stap ik terug en duik ik de studio weer in."

Wat is je motto of heb je een levensles die je wilt delen met onze lezers?
"Leef je eigen leven en laat iedereen in zijn waarde en respecteer vooral wat een ander doet ook al is het niet jouw ding. Ik ga toch niet wakker liggen omdat dj a of dj b iets doet waar ik niet achter sta? Of als sommigen er alleen maar zijn om zakken te vullen. Ook die mensen brengen andere mensen plezier en zijn er kennelijk dus ook met een reden. Soort zoekt soort, die kunnen elkaar dan lekker vermaken. Genoeg keuzes in de wereld om iets te vinden waar je wel je ei in kwijt ken. Ik als mens probeer te focussen op wat plezier en vooral positiviteit brengt in mijn leven en diegenen om mij heen. Als je te veel energie en tijd verspilt aan negativiteit bestaat de kans zomaar dat je er in meegetrokken word. Dit heb ik persoonlijk ondervonden. Ik heb geen zin om later als ik 85 ben te bedenken dat ik mijn tijd beter had moeten besteden. Natuurlijk ontkom je er niet aan om soms te oordelen, of om een uitgesproken mening te delen.. iedereen is een mens, je creëert geen positiviteit door negativiteit te verspreiden."

Sied van Riel staat aanstaande vrijdag 16 augustus in de Escape op Future Sound of Egypt, zaterdag 21 september op Summer Lake in Woerden en diverse zondagen in Club Eden op Full on Ibiza.

  

Advertentie
Party Tips