Features + Evenementen
12inchCity presenteert CODE AM || Betonnen monument transformeert in danceparadijs

12inchCity presenteert CODE AM
Betonnen monument transformeert in danceparadijs

10 februari 2013
Na een uitverkochte eerste editie in 2012, presenteert 12inchCity dit jaar andermaal CODE AM op Radio Kootwijk in het massieve radiozendstationgebouw. Deze zal op zaterdag 2 maart samensmelten met een zorgvuldig uitgekozen line-up en een publiek dat het geluk had één van de slechts 1000 beschikbare kaartjes te bemachtigen. Zondag 3 maart is er ook nog een afterparty in het nabijgelegen bungalowpark. Het brein achter dit exclusieve weekendje is Jeroen Mutsaers, a.k.a. Joeno, de eigenaar van 12inchCity. Dance.nl verkende met hem alvast de locatie.

Neusje van de zalm
Topkwaliteit, exclusiviteit en een unieke beleving. Dat is wat Mutsaers nastreeft met de feesten die hij organiseert. Zo ook met CODE AM op Radio Kootwijk. Het is een bijzondere locatie waar normaal gesproken geen dancefeesten georganiseerd mogen worden. Alleen voor hem wordt een uitzondering gemaakt, met dank aan de goede samenwerking die hij heeft met de directie van het radiozendstation en de inwoners van het dorp Radio Kootwijk.

"Zonder hen zou dit nooit mogelijk zijn geweest", vertelt hij. "Deze locatie hield ik al ruim tien jaar lang in de gaten om er iets te organiseren. Toen Staatsbosbeheer het in beheer kreeg, kwam ik in contact met de directie. Na mijn plannen uitgelegd te hebben, wist ik ze met mijn enthousiasme over te halen."

De gelimiteerde hoeveelheid van het publiek en de respectvolle houding voor de omgeving gaf de doorslag. Eigen verantwoordelijkheid is belangrijk, vindt Mutsaers.
"Wat ik pretendeer is een vrije en open sfeer. Leef en laat leven is mijn motto. Iedereen is intelligent genoeg om zelf te bepalen wat er wel en niet kan", stelt hij. "Mijn publiek is het neusje van de zalm", vervolgt hij trots. "Er is ook een goede verdeling van mannen en vrouwen. En de vrouwen zijn sowieso heel mooi", voegt hij lachend toe.

Verrassing
Mutsaers is duidelijk gek op de bezoekers van zijn feesten en geeft ze graag iets extra’s mee in de vorm van een verrassing. Bij de eerste editie vorig jaar van CODE AM op Radio Kootwijk liet hij iedereen bewust wachten op de hen beloofde zaal. "Ik liet ze staan totdat iedereen het bijna zat werd en zich ging afvragen wat er nu aan de hand was. Op dat moment liet ik een sirene afgaan plus het geluid van een morse code. De zaal had ik volgepompt met rook en toen pas mocht iedereen naar binnen. Het publiek reageerde uitzinnig toen ze eindelijk op de dansvloer arriveerden!"

Beeldend kunstenaar en theatervormgever Thierry van Raay en lichtkunstenaar Marco Broeders maakten onder andere met analoge projecties de omgeving tot een waar kunstwerk. Ook dit jaar heeft Jeroen hen weer gevraagd en zal de bezoeker zich dankzij kunstzinnige belichting zich in een waar danceparadijs wanen.Het voorrecht om op één van de meest unieke locaties van Nederland te mogen feesten, zal dat gevoel alleen maar verhogen. Het volledig uit beton opgetrokken radiozendstation is vandaag de dag een rijksmonument. Ontworpen in de stijl van de Amsterdamse School is het bijna een eeuw oud, destijds gebouwd om te kunnen communiceren met de Nederlandse koloniën.

De zaal waar de dansvloer straks goed gevuld zal zijn, is ruim met grote ramen aan weerszijden. Buiten wacht de bezoeker een wijds uitzicht over de Veluwse heide en bossen.

Line-up
CODE AM op Radio Kootwijk heeft duidelijk alles in huis om er een topweekend van te maken. Dat geldt ook zeker voor de line-up. Om te beginnen gaat Guy J uit Tel Aviv aantreden. Mutsaers is hier in het bijzonder blij mee. "Hij draait niet zoveel in Nederland. Zijn hypnotiserende diepe techno zorgt er voor dat de crowd in extase raakt!"

Arjuna Schiks mag van Mutsaers ook niet ontbreken op Kootwijk. "De live-sets van deze man zijn ongehoord. Zijn melancholische en met synths doordrenkte melodieën met fragmenten uit klassieke films, vormen ongehoord warme techhouse klanken. Waanzin!"Verder gaat ook Johnny D zijn weg naar de Veluwe vinden en hij wordt daar zeer welkom geheten door de organisator. "Hij heeft de afgelopen jaren een paar moddervette producties aan ons voorgelegd die over de hele wereld werden uitgebracht. Van Richie Hawtin tot Maya Jane Coles, allen draaien zijn platen. Zijn eerste track, Manipulation, is een waar meesterwerk. 8.11 minuten trippen!"

Mutsaers heeft eveneens hoge verwachtingen van Hauk ’n Baum. "Zij zijn de verrassing van 2013 wat mij betreft. Ze hebben een overweldigende sound. Ze noemen het zelf impulsieve energieke en melodische techno. Ze staan terecht straks op Kootwijk te draaien."

Op Kootwijk zullen nog vele andere namen hun opwachting maken. Hosman, William Kouam Djoko, Matze & Lamdini, Kid Culture, Kaap de Goede Hoop, Rene Engel, John Wolff, Tim Schilder, Dickson & Aike, Umlaut & Die Welle en MAYK zullen allen niet ontbreken.

12inchCity Records
De laatste zal samen met 12inchCity eerst nog een stukje geschiedenis schrijven voordat het feest losbarst. Op zaterdag 2 maart zal namelijk de eerste release op het gloednieuwe label 12inchCity Records een feit zijn. MAYK heeft de eer om met zijn track Tabula Rasa de allereerste te zijn die een plaat uitbrengt op dit piepjonge label. Remixes van Tabula Rasa zijn gemaakt door Peter Horrevorts, Olaf Stuut en Hosman. "Dave Clarke is in ieder geval fan", zegt Mutsaers.

<iframe width="100%" height="450" scrolling="no" frameborder="no" src="https://w.soundcloud.com/player/?url=http%3A%2F%2Fapi.soundcloud.com%2Fplaylists%2F3607188"></iframe>

Afterparty
Voor wie het hele weekend lang los wil gaan op warme techno en house, is er goed nieuws. Je kan vrijdagavond inchecken op het vlakbij gelegen bungalowpark en maandagochtend weer uitchecken. Op zaterdag sta je dan te dansen in het radiozendstation. Op zondag kun je je laatste restje energie kwijt op de afterparty in het bungalowpark dat ook een zwembad heeft. Er zijn dan ook nog meer activiteiten te doen in de vorm van diverse spelletjes. Er zijn 400 kaarten beschikbaar voor het gehele weekend en voor alleen de zaterdag in totaal 1000.

12inchCity presenteert CODE AM: zaterdag 2 maart in radiozendstation Kootwijk.


txt Elbert Kauffmann
imgs 12inchCity archief

Advertentie
Party Tips