Features + Interviews
Q&A with…Aril Brikha || Master of Symphony

Q&A with…Aril Brikha
Master of Symphony

01 oktober 2008
Er zijn genoeg artiesten die je eigenlijk zou moeten zien tijdens het Amsterdam Dance Event. Serieuze entreeprijzen, tijdgebrek en gedonder maandagochtend op je werk dwingen je echter tot keuzes. Vergeet alleen één naam niet: Aril Brikha. De live act van deze Iraanse Zweed is namelijk zo goed dat hij er zelf soms bang van wordt… “It scares the shit out of me!”

Aril, help! Steeds als we jouw muziekstijl moeten beschrijven komen we in de problemen. Is het techno, deephouse, techhouse?
“In één woord uitgelegd: elektronisch. Maar je wilt me natuurlijk in een hokje stoppen. Dan zou ik zeggen ‘deep melodic techno’, of is dat geen genre? In ieder geval zou ‘trancy’ ook mijn muziek goed kunnen kwalificeren, dat woord gebruikte ik vroeger zelf altijd. Alleen dan wordt het misschien al snel verward met ‘trance’, en dat is dan ook weer onjuist.”

Is het underground?
“Sommige mensen noemen het underground, maar ik geloof niet dat mijn muziek dat is. Voor wie niet echt bekend is met het elektronische genre is mijn muziek toch al snel toegankelijk – ze vinden het vaak mooi of in ieder geval prettig klinken. Dat is toch geen underground dan? Ik maak in ieder geval geen muziek voor de hitlijsten.”

Hoe je het ook noemt, jouw muziek wordt steeds populairder onder het grote publiek en voor muziekkenners was je al jaren een groot voorbeeld. Bekende muziekmagazines schrijven dingen over je als ‘kraakheldere producties en sfeervolle live sets (DJBroadcast)’, ‘zweverige synths, prachtig gedrapeerd over dikke baslijnen’ (GO Magazine)’ en ‘een liveset van een schoonheid zoals die maar zelden voorkomt (OOR)’. Word je daar niet zenuwachtig van?
“’It scares the shit out of me!’ Natuurlijk doet dat iets met je. Ik moet steeds vaker optreden op plaatsen waar de verwachtingen hoog zijn gespannen. Je voelt de hete adem van het publiek in je nek. Het enige wat ik kan doen is concentreren en volledig focussen op de muziek.

Zonder het contact met de zaal te verliezen?
“Daar moet ik inderdaad wel eens voor waken. Maar ik denk dat ik die balans inmiddels wel onder de knie heb. Mijn aandacht verdeel ik over enerzijds over het publiek, anderzijds over de 16 verschillende kanalen die ik aanstuur.”

16 kanalen?!

“Klopt. En niks is van tevoren bepaald. Ik bouw iedere break live op als ik denk dat de mensen er klaar voor zijn; als de boog voldoende gespannen staat. Ik ben erg tevreden over mijn huidige, minimalistische set-up (één laptop met Ableton Live en één MIDI-controller). Je moet je wel voorstellen dat ik mij tot in de puntjes heb verdiept in iedere baslijn, kick drum, high hat of synthesizer die ik inlaad. Ik zie nogal eens wat mensen met een heleboel apparatuur of gigantische hoeveelheden software, plug-ins bijvoorbeeld, die amper weten hoe het allemaal werkt. In dat soort dingen verdiep ik mij dagen achter elkaar.”

Aril Brikha staat op vrijdag 24 oktober tijdens de Loveland ADE-special in de Westerunie. Lineup: Mason (NL), Popof LIVE (FR), Marnix (NL), Aril Brikha LIVE (SWE), Funk d’Void (UK), Secret Cinema LIVE (NL), Inland Knights (UK), Sergio Flores (AUT), Roog. Check www.loveland.nl/fire voor meer info!

txt Louie Haiyan
img Krijn van Noordwijk
Advertentie
Party Tips