Features + Interviews
Q&A Nôze || Electro is de jazz van nu

Q&A Nôze
Electro is de jazz van nu

04 mei 2011
Ezechiel Pailhes en Nicolas Sfintescu zijn de gestoorde herders van de techhouse. Zoek een festival waar ze staan en je pikt in een mum van tijd de stage eruit waar zij staan te draaien met hun mix van oeroude genres en hippe house. “We nemen onszelf niet al te serieus”, vertelt Sfintescu in een kort maar krachtig Q&A.

Jezus wat een vrolijke dansplaat is dat Dring geworden. Hoe lang duurt het nog tot de zomerfestivals?
“Wij kunnen ook niet wachten om mensen in de zon te laten dansen. Het nieuwe album gaat daar genoeg aanleiding toe geven. Ondanks dat er een strakke beat in zit, heeft het een ontladende werking.”

Het is volgens ons vooral de frisse mix aan genres die jullie in de muziek mengen.

“Niet dat we daar heel gefocust mee bezig zijn, maar we willen inderdaad dingen uit de culturen die we tegenkomen vermengen met elektronische muziek. Zo hoor je op Dring van alles voorbij komen als coumbia, reggae en klezmer. Daar gaan we niet op zitten broeden in de studio, het komt er gewoon uit. We denken niet in hokjes, alles staat nog open op dat moment.”

Voor technobegrippen maken jullie vrij frivole muziek.
“Klopt ja. Ik denk juist dat het die techno basis is die ons zoveel vrijheid biedt. De beats zijn vrij makkelijk met andere stijlen te mixen. Het helpt ook wel dat we onszelf niet al te serieus nemen.”

Waar komt die malle albumtitel vandaan?
“Dat is het geluid van een Franse deurbel.”

Meer niet?

“Haha, moet dat dan? Het is een van de woorden in de track Dring Dring met Riva Starr. Er zit geen reden achter. We gebruiken in onze lyrics juist vaak woorden om hun klank en niet om hun betekenis. Zo werken we al sinds de start.”

Coumbia, reggae, klezmer… Is er een genre dat nooit door Nôze gebruikt zal worden?
“Absoluut niet. Als het lekker klinkt in de studio, lichtvoetig is en goed past in de rest van ons repertoire, dan staan alle deuren open. Wie weet komen we volgend jaar wel met eskimo-melodieën op dubstep beats.”

Goed om te horen, wij wachten al een paar jaar op flamencogitaartjes en Duitse schlagermuziek op 8 Bit-beats.

“Briljante combinatie als je het mij vraagt. Ik zal het eens aankaarten bij Ezechiel. Alles is mogelijk.”

Jullie zijn allebei jazzfanaten. Zijn jullie het eens met de stelling dat electro de nieuwe jazz is?
“Op verschillende manieren zelfs, ja. Jazz kende in de jaren zestig en zeventig veel crossovers met andere genres en veel vrijheid voor de muzikant. En ook de structuur van het hele wereldje heeft overeenkomsten met veel onafhankelijke labels en kleine releases. Iedereen speelde ook met elkaar mee, dat kon ook vanwege de vrijheid in de muziek. Wij zorgen ook dat er veel ruimte voor improvisatie en gekke dingen is.”

Nôze is wel eens omschreven als dronken polka house. Wat drinken jullie eigenlijk op het podium?
“De laatste tijd veel champagne. Als je zeven jaar lang stevig wodka drinkt elk weekend, heeft dat invloed op je gezondheid. Dus hebben we besloten iets softers te drinken. Maar dat betekent niet dat we minder lol hebben hoor.”

Dring is nu uit op Get Physical. Zaterdag 18 juni staat het duo in Tivoli De Helling, Utrecht.

txt Nick Klaessens
imgs Nôze archief
Advertentie
Party Tips