Features + Fashion
AIFW: Lotte van Keulen showt ‘ASSEMBLAGE’

AIFW: Lotte van Keulen showt ‘ASSEMBLAGE’

28 januari 2011
Donderdag 27 januari was het aan Lotte van Keulen de beurt om haar nieuwe Autum/Winter 2011/2012 collectie te showen. ‘Assemblage’ werd geshowd in de Trouw/De Verdieping te Amsterdam als onderdeel van ‘Creme Fresh’: een gezamenlijke show samen met nog twee andere, jonge designers: Elise Kim en Ellis Biemans.

Assemblage
De titel van de deze collectie is afkomstig van het Franse woord ‘assembler’, in het Nederlands betekent dit ‘verzamelen’ of ‘samenvoegen’, handelingen die de basis vormen voor deze Autumn/Winter collectie. Als elementen van een collage komen hierin verschillende inspiratiebronnen bij elkaar, zo vormen de modernistische architectuur en sculpturen van Le Corbusier samen met het grafische werk van illustrator Peter Nencini de basis binnen Lotte van Keulen’s vormkeuze.

De collectiestukken bevatten primaire vormen, cirkels en rechthoeken en worden gedrapeerd om nauwsluitende jasjes en jurken. Een print met verfspatten, gecreëerd door digitale print linkt naar het werk van schilder Jackson Pollock en wordt voor verschillende items binnen deze collectie gebruikt.

Als laatste nog een extra inspiratiebron van Lotte van Keulen, haar favoriete materiaal: leer. Hierbij heeft zij uitgebreid onderzoek gedaan naar traditionele leer bewerkingstechnieken om dit te laten resulteren in het gebruik van studs en gevlochten leer in naden en zomen.

Proces & werkwijze
Lotte ontwerpt voor onafhankelijke, trendgevoelige vrouwen die zij comfortabel en zelfverzekerd wil laten voelen bij het dragen van haar ontwerpen. Juxtapositie tussen vloeiende drapings en hoekige, structurele vormen en combinaties van tegenstellingen zijn terugkerende elementen binnen Lotte van Keulen’s ontwerpen.

Tegenstellingen als mannelijk/vrouwelijk, wijd/strak en licht/schaduw zijn enkele voorbeelden. Met haar fascinatie voor het mode ‘systeem’, de telkens maar veranderende trend en tendensen, houdt Lotte ervan om haar interesse in mode te combineren met filosofie en sociologie. Ontwerpen met een intelligente, diepgaande achterliggende gedachte.

Bij het tot stand laten komen van een collectie begint Lotte van Keulen als ‘mode wetenschapper’ een hele lading data te verzamelen: beeld, kunst, muziek en materialen worden vervolgens herschikt en geordend om tot een duidelijk thema te komen.

Lotte van Keulen
In januari 2010 studeerde Lotte af aan het Amsterdam Fashion Institute(AMFI) met haar collectie ‘Don’t Be a Square’. Inspiratie voor deze collectie werd gehaald uit het Russisch Constructivisme en het gebruik van simpele geometrische vormen, denk bijvoorbeeld aan driehoeken in combinatie met cirkels. In maart werd onder haar eigen naam het label Lotte van Keulen opgericht, ‘Assemblage’ is de eerste collectie die wordt geshowd door Lotte als onafhankelijk ontwerpster en eigen label eigenaresse.

Benieuwd naar Lotte van Keulen’s afstudeercollectie? Neem dan een kijkje op LottevanKeulen.com, via CremeFreshFashion.nl kun je de websites van zowel Lotte als Elise Kim en Ellis Biemans vinden.

Txt Marlon Schuurman
Imgs Peter Stigter
Advertentie
Party Tips