Features + Interviews
Het nieuwe leven van Sven Väth

Het nieuwe leven van Sven Väth

09 november 2010
Het was een bijzondere zomer voor Sven Väth. Eerst beleefde hij de ondergang van zijn geliefde Love Parade, om een paar dagen later vader te worden van een zoon. Over hoogte- en dieptepunten gesproken; de Duitse technokoning ondervindt van beide gebeurtenissen tot de dag van vandaag de gevolgen. Tussen de dj-gigs door moet hij babysitten, terwijl de evenementen van zijn Cocoon-organisatie aan steeds meer regels worden onderworpen. In gesprek met dé cultfiguur van de internationale technoscene, over het ADE, nieuw leven en zijn jaarlijkse Ayurveda-kuur.

“Ik was geschokt”, vertelt Väth over zijn eerste reactie op het Love Parade-drama in Duisburg. “Ik heb er in 2000 weliswaar afstand van genomen omdat het feest naar mijn smaak te commercieel was geworden, maar ben daarvoor tien jaar lang onderdeel ervan geweest. Dan doet het toch pijn als je ziet wat voor triest einde de Love Parade meemaakt. Ik vond het ook vreselijk om aan die nabestaanden te denken, de mensen ter plekke, dit wens je niemand toe.”

Dat het fiasco ook de status van elektronische muziek heeft aangetast, voelt Väth nu nog. “Bij evenementen die we nu met Cocoon doen, hebben we ineens zoveel meer bemoeienis van de autoriteiten. Politie, brandweer, gemeente -niemand wil verantwoordelijkheid nemen, waardoor wij alles dubbel moeten checken voordat iets door kan gaan. Een hoop gedoe.”

Precies twee dagen na de Love Parade vergat de Frankfurtse dj echter alles om hem heen toen hij werd begroet door nieuw leven. “Zodra we wisten dat kleine Tiga zou komen raakten we in een isolement. Ja, in een cocon, haha! Plots verschijnt zo'n klein persoontje in je leven, dan ben je alleen maar daar mee bezig. Ik heb ook al een dochter van 21, dus ik weet hoe het is om vader te zijn, toch voelde dit bijzonder. Ik weet ook nu al dat hij een geweldige tijd gaat beleven met zijn vader, haha!”

“Maar denk niet dat ik het nu rustiger aan doe. Ook met Cocoon blijf ik betrokken bij alle activiteiten; ik ben nog steeds de 'master of disaster'. Of het nu gaat om line-ups, dj's uitzoeken voor mixcompilaties of releases op het label, ik maak de beslissingen. Natuurlijk hebben de afdelingshoofden hun vrijheid, maar ik ben nog steeds 'the taster', degene die de lijnen uitzet.”

Al maakt hij ook elk jaar nog ruimte voor zijn gebruikelijk Ayurveda-periode, waarin hij (van oktober tot januari) geen suiker, cafeïne, alcohol en vlees nuttigt. “Een belangrijk onderdeel van mijn jaarstructuur”, zegt hij. “Door hier trouw aan te blijven kan ik goede prestaties blijven leveren; zowel 's winters in de clubtijd als 's zomers op de festivals en Ibiza. En nee, dat betekent niet dat ik in die periode minder gezellig ben, haha, ik heb die dingen niet nodig om een leuker mens te zijn.”

Zoals wel bleek op het ADE, eind oktober. “Ik denk dat dit internationaal de belangrijkste gebeurtenis is voor elektronische muziek. Ja, nog belangrijker dan Sonar, waar ze de focus op elektronische muziek iets zijn verloren -ze zetten er nu ook rockbands neer. Het ADE is dan een veel betere plek. De hele vibe, zowel de feesten als de dagelijkse gang van zaken, alles draait om clubmuziek, dat vind ik erg belangrijk.”
“Zeker in deze tijd, zo vlak na de Love Parade, waardoor de elektronische scene toch een klap heeft gekregen. Of in ieder geval in een negatief daglicht is gekomen, dan moeten we juist samen sterk blijven staan en nog harder 'fight for our right to party'.”

txt Nico van der Plas
imgs Florian Kresse & APE archief
Advertentie
Party Tips