Features + Interviews
Heren van Âme ontdekken hun toekomst

Heren van Âme ontdekken hun toekomst

03 november 2011
Âme heeft zonder twijfel de grenzen verlegd dit jaar. Het combineren van hun productionele talent met een serie live shows heeft de ster van Frank Wiedemann en Kristian Beyer alleen maar feller doen schijnen. In gesprek over deze nieuwe ontwikkeling kijkt Frank met enthousiasme naar wat komen gaat.

“Het is een stap die ik altijd al wilde maken”, zegt de helft van het Duitse houseduo over hun nieuwste excursie in het live circuit. “Het voelde goed om geen dj meer te zijn. Ik ben toch altijd meer de muzikant geweest, speelde vroeger ook in bandjes, en een live show voelt persoonlijk ook meer intens en technisch uitdagender. Dus ja, ik ben blij met die live shows afgelopen jaar, de muziek is zeg maar dichter bij me komen te staan.”

Frank Wiedemann (Âme)Tijdens het ADE speelden hij en kompaan Kristian Beyer op de Innervisions-avond in Trouw. Omdat hij hier al tweemaal live had gestaan moesten de heren wel met iets nieuws komen, grinnikt Wiedemann.
“Ook al was het vorige keer iets anders, toen ik speelde met Henrik (Schwarz, red.). We deden toen een volledig experimentele live set, met een blanco Ableton, gewoon spelen en de juiste loops en samples uitpikken. Ik zie daar wel toekomst in, gewoon twee man en hun computers, improviserend. Natuurlijk krijg je momenten dat je niet weet wat je moet doen, maar in de dance is er gelukkig altijd een beat die loopt, dat geeft je een basis om op verder te gaan.”

De nacht speciaal maken
Net als zijn Innervisions compagnon Dixon heeft Wiedemann een speciaal gevoel bij dit soort momenten. “Wanneer zowel jij als het publiek worden verrast is dat werkelijk uniek. Fouten zijn niet noodzakelijk iets slechts, net als de naalden die in de jaren 90 van platen vlogen. Het zijn simpelweg dingen die een nacht bijzonder maken, iets wat niet overkomt wanneer je alleen de muziek hoort.”

“Je kunt een nacht niet herbeleven met downloads”, zegt Wiedemann. “Als je drie uur draait en het laatste uur een bepaalde classic opzet, misschien nogal een clichéplaat, je zou 'm ook nooit op een mixalbum zetten, maar het past bij het moment. Op internet beleef je dit moment dan niet en snap je dus niet waarom die plaat gedraaid wordt. Daarom hou ik er niet van als mensen alleen de muziek downloaden, je moet er bij zijn!”

Âme is desondanks bezig met een live album. “Het is moeilijk om de muziek van al onze live sets in een complete, luisterbare mix te krijgen. Het heeft bijvoorbeeld geen zin om een track waar je drie minuten geen kickdrum hoort te hebben, terwijl dat in een club goed werkt als je sfeer probeert op te bouwen. Op dit moment zijn we bezig die sfeer over te brengen op een album, wat ons nogal wat tijd kost haha!”

txt Nico van der Plas
imgs Frank Eickhoff

Âme staat vrijdag 11 november op Dekmantel on tour in Perron, Rotterdam.
Advertentie
Party Tips