Features + Evenementen
STRP Biënnale || Tien dagen hybrid music, kunst en technologie

STRP Biënnale
Tien dagen hybrid music, kunst en technologie

15 februari 2013
Anno 2013 is STRP uitgegroeid tot het grootste indoor kunst- en technologiefestival van Nederland, misschien zelfs Europa. Dat vraagt om visie op de toekomst. Zeker op het hoge internationale niveau waarop STRP inmiddels opereert. Dance.nl maakte een portret van het evenement, dat tegenwoordig door het leven gaat als een biënnale.

Wat zoveel wilt zeggen dat het festival eens per twee jaar plaatsvindt. Een weloverwogen keuze voor het in het Eindhovense Klokgebouw gepresenteerde event. Van een voornamelijk op elektronische muziek en dance drijvend concept heeft STRP zich door de jaren heen ontwikkeld tot een sterk merk waarin technologie, mediakunst en popcultuur ongeveer net zo belangrijk zijn. Als jaarlijks(en soms anderhalfjaarlijks) festival beleefde het vijf edities en is in die periode, zowel qua publiekbereik als ambitie en reikwijdte, sterk gegroeid.

Spannend
STRP begon ooit op initiatief van een kleine groep cultureel ondernemers in Eindhoven die, inspelend op een groeiende behoefte in de regio, technologisch geschoolde jongeren wilden laten ervaren dat technologie niet alleen een baan met toekomst kan bieden, maar ook inspirerend, vernieuwend en spannend kan zijn.

De drijvende kracht hierachter: nieuwsgierigheid. Zonder behoefte nieuwe terreinen te verkennen en het onbekende te ervaren, geen vooruitgang of ontwikkeling. Dat hoeft niet perse grensverleggend te zijn of in grote stappen te verlopen, als het maar prikkelt en je tot denken zet over de rol die technologie in meer of mindere mate in het leven speelt.

Het thema van de STRP EXPO is dit jaar dan ook ‘City of Cyborgs’. Of zoals het uitgebreid wordt omschreven: “Genetwerkt via internet, vergroeid met onze mobiel, verbeterd door implantaten medische ingrepen en steeds slimmere domotica. Eindhoven als stad vol cyborgs, en dan geen moordmachines als de Terminator, maar mensen van vlees en bloed met hun hoogtechnologische apparaten en gadgets.”

Hybride mix
De spoeling aan bands die op dit moment zalen voor 5000 mensen (als het Klokgebouw) aan kunnen blijkt nogal dun te zijn. Er is een te groot aanbod in festivals en dancemuziek als enige publiekstrekker werkt niet meer. Daarom kiest STRP nu voor een hybride mix van vernieuwende dance in combinatie met spannende elektronische muzikale performances, cinematografische experimenten en robotica, installaties en lezingen van internationale talenten.

“Om echt een level hoger te gaan en ruimte te scheppen om ook zelf nieuwe trajecten uit te kunnen zetten, besloten we om vanaf dit jaar eens in de twee jaar flink uit te pakken”, verklaart Angelique Spaninks van STRP de keuze voor een biënnale. “Zo kunnen we in de tussenliggende periode heel gericht bouwen aan inhoud. Met daarnaast ook een jaarprogramma vol opdrachten, residenties, kleinere festivals en conferenties biedt het ons op alle fronten uiteindelijk meer dan minder mogelijkheden.”

Spaninks noemt het gevarieerde programma, maar ook samenwerkingen met de (technologische) regio Brainport en de banden met het onderwijs (van TU en Design Academy tot Fontys en AKV|St Joost). “Dan zijn er ook nog partners uit het bedrijfsleven, zoals Holst Center , waarmee we een project hebben ontwikkeld waarbij de hartslag van het publiek in real time de visuals op het podium zal beïnvloeden. Andere partners zijn Philips, Sennheiser en Mercedes Benz, dat haar nieuwste model, de hypermoderne CLA, op STRP presenteert –een primeur. Dat hele gezamenlijke pakket is STRP ten voeten uit.”

Cyborg
Je kunt je tijdens deze STRP Biënnale de hele dag, en op zaterdag 2 maart zelfs de hele nacht, laten inspireren en vermaken tegelijk. Met speelse verdieping worden alle zintuigen geprikkeld en zal je er niet onderuit komen om op z'n minst even stil te staan bij bijvoorbeeld; niet de vraag óf je een cyborg wilt zijn, maar wát voor cyborg je wilt zijn.

Je krijgt de kans om erover te praten met kunstenaars die met dezelfde vragen worstelen in hun werk, ziet films van toen en nu die verschillende tijdgeesten voelbaar maken, kan dansen op muziek die veelal niet meer zonder hoogwaardige technologie te maken is of je onderdompelen in de door data en quantummechanica gedreven totaalperformance 'Superposition' van Ryoji Ikeda, door internationale critici al een opera van de 21ste eeuw genoemd.

De verhalen die rond gaan over de EXPO, de Light Lounge en de performances en audiovisuele live shows in het tweede weekend beloven voor de nieuwsgierige bezoeker naar meer te zullen smaken. STRP musician in residence dit jaar is dj Martyn. Hij draait in het eerste weekend van STRP een reguliere set en in het tweede weekend kan je de wereldpremière van zijn nieuwste audiovisuele live show meemaken die vooruitloopt op de release van zijn nieuwe album The Air Between Your Words.

STRP Biënnale vindt plaats van 1 t/m 10 maart in het Klokgebouw op Strijp-S in Eindhoven. Ga voor meer info naar de website van het festival.

txt Asrin
imgs STRP archief


Advertentie
Party Tips