Features + Evenementen
Motel Mozaïque || Artistieke check-in te Rotterdam

Motel Mozaïque
Artistieke check-in te Rotterdam

22 maart 2013
Op vrijdag 5 en zaterdag 6 april is het weer zover, dan slaat Motel Mozaïque haar tenten op in de Rotterdamse binnenstad.Het eigenzinnige niche festival, vooral gericht op menig indiefan onder ons, heeft voor deze 13e editie alweer een prachtige line-up voorzien. Dit jaar legt Motel Mozaïque de focus op het concept Stay Over For The Weekend: "We willen ons publiek 36 uur aan een stuk, los van een paar uurtjes heerlijke slaap, vermaken met een zo mooi mogelijk programma."

Het festival gaat veel verder dan muziek alleen, op het programma staan bijvoorbeeld ook poëzieroutes, rondleidingen in musea, ontmoetingen met cultuurexperts, de befaamde ‘sleeping experience’ en zelfs een speciale boottocht door de haven van Rotterdam.
Het belooft een bruisende editie te worden van het festival en om de sfeer nog beter te kunnen vatten hadden we een gesprek met Derrick Smittenaar van Motel Mozaïque.

Wat maakt Rotterdam zo'n unieke locatie?
"Rotterdam is een jonge stad, heeft prachtige hoogbouw, is nauw verbonden aan de haven, creatief, en staat nooit stil. We hebben met veel partijen uit de stad Motel Mozaïque gemaakt tot wat het nu is. Het festival heeft de afgelopen jaren steeds meer bezit genomen van de binnenstad. In 2001 begonnen we op drie locaties (Rotterdamse Schouwburg, Nighttown en TENT) en in 2013 op maar liefst zeven vaste, uiteenlopende locaties in het Rotterdamse centrum: Rotterdamse Schouwburg, De Gouvernestraat, Rotown, Paradijskerk, Corso, BIRD en Minimall."

Motel Mozaïque is een goudmijn voor de early (muziek)adopter, naar welke groepen kijken jullie het meest uit?
"Goede vraag, hoeveel mogen we er noemen? We hebben dit jaar opvallend veel acts die in de periode van Motel Mozaique hun debuutalbum uitbrengen dus er valt heel wat te ontdekken. Niet alleen voor het publiek maar ook voor ons. We kijken qua muziek erg uit naar Woodkid, AlunaGeorge, Wild Belle, S O H N, Laura Mvula en inc. Ook zijn we erg benieuwd naar de performances van Bryony Kimmings – 7 Day Drunk en Akwasi O. Ansah (Zwart Licht)."

We kunnen ons best voorstellen dat voor de zijprojecten heel wat partnerships moeten worden gezocht?
"We werken voor Motel Mozaïque altijd heel veel samen met andere Rotterdamse spelers. Dit jaar werken we samen met de Wereldhavendagen voor een interessante havenroute. Met Rotterdam Archiguides organiseren we routes over daken van middel- en hoogbouw in het centrum. Op die daken vinden kleine programma's plaats zoals muziekoptredens of verhalen van architecten."

Hoe zou je de doorsnee Motel Mozaïque bezoeker omschrijven?
"Jong, staat op voor nieuwe dingen, wil zich graag laten verrassen. En ons festival trekt opvallend veel vrouwen aan!"

Dat is genoteerd! Wat is het ultieme verschil tussen Motel Mozaïque en andere festivals?
"We keren de stad binnenstebuiten en bieden onze bezoekers een exclusieve slaapplaats aan. Qua programma maken wij een echte mix van de kunstdisciplines. We proberen waar mogelijk de mix van muziek, theater en kunst te presenteren. Je wordt heen en weer geslingerd van indiepop naar soul, van singer-songwriter naar alternatieve R'n'B. Terwijl andere festivals vaak om een bepaald genre of discipline draaien."

Wat kunnen we van de sleep experience, met motto Stay Over For The Weekend, verwachten dit jaar?
"Festivalbezoekers overnachten dit jaar op een bijzondere locatie in de stad: de Doelen. Temidden van alle festivallocaties en met uitzicht op het Schouwburgplein, dat weer transformeert in festivalhart Plaza Mozaïque, laad je je weer op voor een nieuwe dag. In het verleden traden iconen als Ray Charles, Miles Davis, Nina Simone, Nirvana en Bruce Springsteen in de Doelen op. Kunstenares en theatermaakster Yvonne Beelen creeert ‘Zzzt…’, een interactieve slaapvoorstelling. Motel Mozaïque nodigt haar gasten uit om zich onder te laten dompelen in dit onderzoek naar verstilling en overgave: van het je ontdoen van je bagage bij de incheck tot het ultieme vrijgeven bij het ontwaken. Versta jij de kunst van het loslaten?"

Nog niet over nagedacht, maar dat zullen we dan zeker eens proberen! Even kort, voel je dat er nog uitbreidingsmodelijkheden bestaan? In andere steden bijvoorbeeld?
"We zouden in de stad kunnen uitbreiden naar wat grotere locaties zoals de Doelen, maar dan moeten onze budgetten simpelweg meegroeien anders kunnen we daar geen grote acts voor boeken. Veel mensen zijn van mening dat Motel Mozaïque onlosmakelijk is verbonden met Rotterdam. Vooral door de ontstaansgeschiedenis en de vele samenwerkingen. Je zou dit in een andere stad volledig opnieuw moeten opbouwen."

Motel Mozaïque, op 5 en 6 april in Rotterdam. Tickets voor het gehele festival kosten 65 euro, meer informatie vind je op de website, de mobile app en verschillende sociale media kanalen.

txt Kwinten Lambrecht
imgs Motel Mozaïque archief

Advertentie
Party Tips