Features + Work In Progress
Artikel 10.000 HOURS || Één met de natuur

Artikel 10.000 HOURS
Één met de natuur

15 augustus 2013

Vijf jaar geleden ontstond door organisatie 10.000 HOURS de eerste vrijwilligersdag waarbij festivalbezoekers van Welcome To The Future de mogelijkheid kregen een positieve bijdrage te leveren aan de omgeving van hun geliefde festivalterrein in recreatiegebied ’t Twiske. Ook werden maatschappelijke organisaties in de buurt geholpen met klussen die té vaak en té lang bleven liggen. Het werd een doorslaand succes voor zowel de organisatie, vrijwilligers als de betrokken instanties.

Geschiedenis
“De natuurgebieden waar de festivals plaatsvinden vinden wij zo mooi, dat we besloten om de omgeving waar wij met z’n allen een feestje vieren een warm hart toe te dragen”, zegt Nienke Basslé, projectmanager van 10.000 HOURS. “Op zo’n dag willen wij graag de gezellige sfeer en de verbondenheid, wat zo belangrijk is bij festivals, doortrekken naar een vrijwilligersdag om samen met bezoekers een gezellige dag te hebben, waarbij we iets kunnen terugdoen voor de omgeving van het festival.”

De naam 10.000 HOURS is begonnen als een ambitie, maar dekt eigenlijk de lading al niet meer. De vraag die de organisatie zichzelf stelde was: Hoe kunnen we samen met festivalbezoekers zo snel mogelijk 10.000 uur vrijwilligerswerk realiseren in de omgeving van een festivallocatie? Afgelopen januari werd deze ambitie werkelijkheid wanneer de 10.000 uren grens gepasseerd werd. Maar wat dan? De naam veranderen? Of gewoonweg stoppen? “Nee, dat was eigenlijk geen optie. Het werk beviel zo goed. Er kwam zoveel positivisme vanaf, dat we eigenlijk direct besloten dat we door moesten gaan. We gaan nu voor de volgende 10.000 uur vrijwilligerswerk”, zegt Nienke enthousiast.

Vrijwilligersdag Mysteryland
Afgelopen weekend organiseerde 10.000 HOURS de Mysteryland vrijwilligersdag. “Het was ontzettend geslaagd”, zegt Nienke. “Het was heel lekker weer en Bram Fidder kwam plaatjes draaien. We hebben onder begeleiding van Landschap Noord Holland oeverplanten geplant. We hebben hout weggezaagd en gesnoeid en we hebben kroos weggehaald uit een vijver zodat waterlelies weer kunnen gaan groeien. We hebben bij Kinderboerderij De Knuffelweide wat schilderwerk gedaan en geholpen met het uitmesten van de stallen. Ook hebben we bij Stichting Jeugdland de zandbak weer aangevuld met nieuw zand en hebben we diverse objecten geschilderd.” 

“Er wordt superhard gewerkt op zo’n dag en de maatschappelijke organisaties waarbij we het werk verrichten zijn altijd heel blij met het vrijwilligerswerk dat wij op zo’n dag verzetten, omdat er vaak maar een paar krachten zijn die de dagelijkse werkzaamheden doen voor zo’n instelling. De extraatjes of de grotere klussen blijven vaak langer liggen omdat daar vaak vrijwilligers voor nodig zijn”, vertelt Nienke. 

Deelnemende dj’s
“In het verleden zagen wij dat er vaak dj’s langskwamen op de vrijwilligersdag om te kijken wat we zoal deden. Sommige dj’s kwamen ook draaien om de vrijwilligers tijdens hun werkzaamheden te vermaken. Wij bedachten toen dat het leuk zou zijn als dj’s ook zelf zouden meewerken aan het project. Voor Mysteryland hebben wij drie dj’s gevraagd of ze mee zouden willen werken en of ze een bepaald onderwerp in gedachten hebben die hun aan het hart gaat. Steve Rachmad gaat een dj booth bouwen voor Stichting Skyway, die muziekevenementen organiseert voor doven en slechthorenden, en Olivier Weiter en Miss Melera gaan koken voor Amsterdamse daklozen”, vertelt Nienke.

Bingo met Psyko Punkz
Het razend populaire hardstyle duo Psyko Punkz is de derde afgevaardigde en koos een wel heel opvallend goed doel. “Wij gaan bingo spelen met ouderen in een verzorgingshuis”, vertelt Sven van Psyko Punkz enthousiast. “Dat is toch super? Het is een belangrijk doel omdat veel ouderen vaak eenzaam zijn en daarnaast heeft het ook een soort humorfactor die ons wel goed ligt. We zijn van plan om eerst wat te gaan praten met de ouderen. Gewoon een beetje kennismaken en daarna gaan we bingo spelen. We laten het gewoon op ons afkomen, maar dat het erg leuk gaat worden staat vast!”

Hoe ziet de toekomst van 10.000 HOURS eruit? “We willen in de toekomst gaan uitbreiden door 10.000 HOURS aan meer festivals te gaan koppelen”, zegt projectmanager Nienke van 10.000 HOURS. “Ieder jaar komt er een festival bij. Sinds vorig jaar doet bijvoorbeeld ook Defqon.1 Australië mee. Het is zeker een ambitie om meer buitenlandse festivals erbij te gaan betrekken en natuurlijk om weer zo snel mogelijk tienduizend uur vrijwilligerswerk te halen. Daar gaat het allemaal om. Dat spreekt voor zich”.

Wil jij je aanmelden als vrijwilliger bij één van de vrijwilligersdagen die 10.000 HOURS organiseert? Je kunt je nog aanmelden bij de volgende dagen:

- Koken met Olivier Weiter en Miss Melera voor Amsterdamse daklozen via: http://bit.ly/14ytA5x
- Help Steve Rachmad een dj Booth te bouwen voor Stichting Skyway die muziekevenementen organiseert voor doven en slechthorenden via: http://bit.ly/19fKuUz

txt Sander van der Meet
imgs 10.000 HOURS | Mysteryland vrijwilligersdag 2013 

Advertentie
Party Tips