Features + Reizen
Special report || Er broeit iets in de hak van Italië

Special report
Er broeit iets in de hak van Italië

23 november 2014

Aan Apulië (misschien beter bekend als Puglia, de Italiaanse benaming) denkt de gemiddelde liefhebber van elektronische muziek niet zomaar. Toch gebeurt er in de meest zuidoostelijke regio van Italië de laatste tijd van alles op dit gebied. Dance.nl ging in het laatste weekend van oktober op onderzoek uit in de provincie Lecce, in de hak van de Laars van Italië, en kwam tot interessante conclusies.

‘Het nieuwe Ibiza’

Aangekomen op de luchthaven van Brindisi, de ‘snelste’ manier om de hak van Italië te bereiken (als Alitalia zijn werk naar behoren doet), vallen meteen de rust en het mooie, vruchtbare landschap op. Het is dan ook niet vreemd dat de streek bekend staat om z’n geweldige wijnen, granen (voor de pasta’s), olijven en citrusvruchten die hier overal verbouwd worden. Alleen al voor het eten wil je hier blijven maar daarvoor zijn we hier natuurlijk niet alleen. Maar aan feestvieren, clubs en technomuziek denk je nog helemaal niet als je hier voor het eerst doorheen rijdt.

Alhoewel, dat laatste is niet helemaal waar. Er zijn in het verleden al verscheidene artikelen verschenen over dit deel van Italië dat door diverse (Italiaanse) media al vaker tot ‘het nieuwe Ibiza’ is gebombardeerd en als zodanig zelfs wordt gepromoot. Nu ging en gaat dat met name over de kustplaats Gallipoli en omgeving in het uiterste zuiden van de hak dat ieder jaar steeds meer (jonge) toeristen weet te trekken. Iets waar dan weer allerlei promoters en evenementenorganisaties handig op in spelen door allerlei EDM-achtige feesten te organiseren op en langs de stranden van de Ionische Zee.  

Gek is deze betiteling van ‘het nieuwe Ibiza’ niet; de streek is nog behoorlijk onontgonnen, het is één van de zonnigste delen van Italië en er is nog volop ruimte voor allerlei initiatieven in de toeristische sfeer. En misschien wel het meest belangrijk: het is hier goedkoop en dat kun je van Ibiza toch allang niet meer zeggen.

Knick Knack

Enfin, in dit artikel laten we Gallipoli even voor wat het is en gaan we eens kijken of er meer is in deze regio dan alleen deze populaire kustplaats. We nemen een kijkje in Lecce, dat op het eerste gezicht een mooi rustig provinciestadje is met ongeveer 90.000 inwoners waar de meeste mensen genieten van de rust, de zon en het eten. Maar de schijn bedriegt wanneer we in contact komen met de broers Ludovico en Lorenzo Esposito die bezige bijen zijn in deze regio als het gaat om het opzetten, managen en organiseren van allerlei initiatieven op het gebied van elektronische muziek, met daarbij de nadruk op techno.

“Het nieuwe Ibiza, tja, daarvoor moet je voornamelijk in Gallipoli zijn, hier niet ver vandaan. Vice heeft daar volgens mij wel eens over geschreven maar wat daar gebeurt is niet echt helemaal ons ding en zo kun je de rest van de provincie Lecce ook eigenlijk niet betitelen”, vertelt Ludovico Esposito.

De broers organiseren samen in en rond Lecce allerlei raves onder de naam Knick Knack. Deze feesten zijn vaak illegaal, omdat het de bedoeling is dat er tot het ochtendgloren doorgegaan wordt, iets dat normaliter niet mogelijk is in deze regio.

Lorenzo Esposito: “Ja, het is niet makkelijk om deze feesten te organiseren, omdat dit soort feesten hier illegaal zijn. Clubs gaan hier om vijf of zes uur ’s ochtends dicht maar wij willen graag doorgaan tot ergens in de ochtend als de zon weer opkomt en dat mag niet. Maar toch lukt het ons vaak wel en weten we gemiddeld 500 bezoekers te trekken met deze feesten.”

Vijfhonderd bezoekers, dat is voor een illegaal feest vrij veel. Zeker aangezien de meeste Knick Knack-feesten in de zomer in de buitenlucht worden gehouden als het veel te warm is om de clubs in te gaan. Daarmee halen de broers zich wel wat moeilijkheden op de hals want in de buitenlucht ben je met een beetje stevig geluidssysteem natuurlijk veel sneller te traceren door de politie.

“We proberen ons ten eerste altijd een beetje in te dekken door geen entree te vragen”, vertelt Lorenzo, “zodat we, als de politie ons vindt, ons tegenover hen kunnen verdedigen door te zeggen dat het een privéfeestje is of een uit de hand gelopen verjaardag. Natuurlijk heeft de politie dat wel door, zeker als er vijfhonderd man uit z’n dak staat te gaan, maar goed, daarmee komen we er dan vaak wel zonder boete of wellicht meer vanaf, al betekent het sowieso wel einde feest. Vandaar dat we ook elke editie weer op een andere locatie houden om het hen niet te makkelijk te maken.”

Op zich dus een bijzonder initiatief, en dat niet alleen. Op de laatste edities van Knick Knack hebben niet de minste namen gedraaid. Behoorlijk grote undergroundnamen als Adam X, Inigo Kennedy en Zadig stonden achter de decks op de laatste paar edities. Waar worden die dj’s dan van betaald als je geen entree vraagt?

Lorenzo: “DJ’s als Adam X, Inigo Kennedy, Zadig en nog wat anderen zijn eigenlijk gewoon vrienden van ons. Zij weten op wat voor een feest ze komen draaien en dat het op elk moment van de nacht ook stil kan worden gelegd. Toch komen ze erg graag en vaak krijgen ze dan een soort van onkostenvergoeding, zij het een zeer respectabele. We betalen daarnaast hun vlucht en geven ze zeer comfortabel onderdak bij ons thuis. Dat is allemaal goed te doen qua kosten.”

Naast Knick Knack doen de broers echter nog veel meer. Lorenzo is zelf ook dj (onder de naam Haiku), Ludovico doet veel werk in de pers- en promotiesfeer. Onder de naam Re.Birth Distribution doet Ludovico de distributie, vinylpersing en promotie voor verscheidene techno- en houselabels en daarnaast is hij de persagent voor Out-Er, Inkblots en Raw Waxes, stuk voor stuk platenlabels met de nadruk op (Italiaanse) technomuziek. 

Maffia

Dit weekend wordt er op de zondag door Out-Er een workshop georganiseerd over (elektronische) muziek en het produceren daarvan, met aansluitend enkele vinylsessies van plaatselijke helden als Simone Gatto, Limo, Santorini en Buck met als uitsmijter een sessie door special guest Orlando Voorn. Ja, die Orlando Voorn uit ons eigen Nederland, die nu na tien jaar in de States gewoond te hebben, dit najaar weer terugkeert in Amsterdam.

Maar voordat het zover is, dompelen we ons op de zaterdag eerst onder in het nachtleven van Lecce. Dat nachtleven vindt voornamelijk plaats rondom het stadje, want daar liggen de clubs. In het centrum zul je behalve wat verlaten café’s weinig tot niets vinden na middernacht.

We gaan deze zaterdag naar de club Livello 11/8 (in het Italiaans ‘Livello Undici Ottavi’), waar een technoavond staat gepland. Dat schijnt niet erg vaak te gebeuren hier, maar we hebben geluk vanavond. Bij binnenkomst in de grote hal, waar wel enkele duizenden mensen in passen, staat Gianni Sabato te draaien. Hij houdt er vooral van om alles te draaien wat hoog staat in de Beatport Top 100, een echt verhaal vertelt hij niet met zijn set. We horen recent uitgekomen en populaire undergroundtracks van onder andere Rødhåd (Haumea) en Orlando Voorn (Gain Upwards) en die doen het goed bij het publiek, al wordt het nooit echt druk in deze wat zielloze hal. Aan decoratie, lichten of visuals doen de Italianen niet of nauwelijks; het kost de organisaties voornamelijk veel geld, geld dat ze niet hebben. Wat wel opvalt zijn de verlichte letters boven de dj: CRIME staat er, waarbij de E zelfs in de vorm van een rood pistool licht geeft. Want natuurlijk, we moeten niet vergeten dat we in Zuid-Italië zijn waar de rol van de maffia nog steeds evident is.

Dat blijkt ook wel uit navraag bij de bezoekers: vele clubs in de regio spelen handjeklap met de maffia. Wie drugs wil kopen, wordt door de maffia verzocht om dit op te komen halen in de club. De portiers weten daarvan en doen dus niet moeilijk bij de deur, en de clubeigenaar heeft er weer extra bezoekers bij. Maar aan het einde van de avond strijkt de onderwereld wel een deel van de opbrengst van de avond op als onderdeel van deze deal. De dj’s die op dit soort avonden staan te draaien kunnen vaak fluiten naar een vergoeding en zelfs buitenlandse gasten hebben soms veel moeite om hun gage op te strijken. Er wordt verteld over behoorlijk bekende dj’s die veel moeite hebben moeten doen om hun geld (deels) te krijgen. Sommige, (voornamelijk lokale) dj’s draaien dan ook niet meer in bepaalde clubs in dit deel van Italië omdat ze al bij voorbaat weten dat ze niet betaald gaan krijgen. Het treurige daarbij is ook nog dat zelfs de politie en lokale overheden van deze toestanden weten, maar het allemaal op z’n beloop laten. Er zijn wel belangrijkere dingen te doen.

De club waar we vanavond op bezoek zijn schijnt niet tot het rijtje dubieuze clubs te behoren en daarom staat waarschijnlijk ook de in Berlijn woonachtige Morphosis na Sabato achter de decks. Hij wil wel een verhaal vertellen met zijn muziek en begint dan ook met allerlei IDM-achtige break- en offbeats. Dat valt echter verkeerd bij de aanwezigen en de club stroomt leeg. Men is hier, in tegenstelling tot Morphosis’ woonplaats, nog niet klaar voor dit soort muziek. Wij lopen met de meute mee want het is alweer na vieren en morgen staan al vanaf het middaguur de workshops en de vinylsessies op het programma.

Workshops en vinylsessies

De workshops beginnen zondag uiteraard Italiaans laat. Wel op een schitterende locatie overigens, want de Masseria Ospitale is een ietwat afgelegen, schilderachtige plek die aandoet als een soort wellnessresort en voornamelijk voor culturele evenementen als deze wordt gebruikt. Out-Er, de organisatie en het platenlabel achter de workshops en vinylsessies, had hier ook graag feesten georganiseerd maar daar heeft de eigenaar vooralsnog geen trek in.

In ieder geval zijn de oren gespitst als de eerste workshop onder leiding van dj en producer Simone Gatto begint. Gatto vertelt over muziek, communicatie en empathie. Ofwel, wat is de relatie tussen deze drie? Muziek roept bepaalde reacties op omdat bepaalde noten en akkoorden specifieke zones in de hersenen stimuleren en beïnvloeden. Aan de hand van wetenschappelijke onderzoeken die op dit gebied gedaan zijn laat Gatto zien wat er gebeurt met de hersenen als een symfonieorkest klassieke muziek speelt. Ook laat Gatto stukjes van zijn eigen, net uitgebrachte, Holzwege EP horen en peilt daarna de reacties. Welke gevoelens riep de muziek op en op welke manier beïnvloedde de muziek het gedrag? De reacties zijn zeer divers en bij tijd en wijle ook grappig. Al met al een interessante workshop over onderwerpen waar aan de ene kant eigenlijk iedereen wel dagelijks mee te maken heeft, maar eigenlijk niemand echt bij stil staat.

Na de workshop van Gatto vertelt Giuseppe Petrelli (aka Mirror 1) over het produceren van een track met behulp van programma’s als Ableton en ProTools. Een workshop die voor de techneuten zeker interessant is maar voor de beginneling net even een brug te ver; een flink aantal afwezigen haakt dan ook af.

Na de workshops volgen daarna de vinylsessies die onder het genot van een drankje en een hapje bijgewoond kunnen worden. Het is de bedoeling dat alle artiesten van Out-Er hun tien meest favoriete platen draaien, en daarin krijgen ze alle vrijheid. Dat hoeft dus niet persé elektronische muziek te zijn, maar in de praktijk draaien de meeste dj’s dit toch wel.

Maar helaas, omdat het hele programma eigenlijk al flink uitgelopen is beginnen de sessies relatief laat en vertrekken de meeste bezoekers snel huiswaarts. Het is immers ook al zondagavond en er moet de volgende dag weer gewerkt worden. Dit leidt er na een aantal sessies zelfs toe dat de sessie van Orlando Voorn, de special guest, uiteindelijk afgelast wordt bij gebrek aan aanwezigen. Een ietwat teleurstellend maar leerzaam einde voor de organisatie.

Het is het sluitstuk van een weekend waarin is gebleken dat er in de hak van Italië allerlei interessante en diverse initiatieven op het gebied van elektronische muziek worden ontplooid, maar dat het publiek er hier en daar nog een beetje warm voor moet worden gemaakt. Om te spreken van een ‘nieuw Ibiza’ gaat dan ook wel heel ver, maar dat dit een gebied is om de komende jaren in de gaten te houden, dat is zeker, want er broeit iets in de hak van Italië.

txt: Colin Kraan

imgs: Colin Kraan / Out-Er archive

Advertentie
Party Tips