Features + Interviews
12 vragen aan... Mâhfoud

12 vragen aan... Mâhfoud

03 mei 2019

Mâhfoud is wat je noemt een alleskunner. Zanger, tekstschrijver, muzikant, componist en producer in een persoon. Is eigenlijk z'n hele leven al met niets anders bezig dan creëren en leren. Een persoon met bijzondere opvattingen. Een ideaal persoon om onze twaalf vragen aan voor te leggen.

Wanneer raakte muziek je voor het eerst in je leven?
Dat moet de stem van mijn nicht zijn geweest. Ik weet nog dat onze familie muziekavonden had. Iedereen kwam dan samen om te spelen, te zingen, te koken en van elkaars aanwezigheid te genieten. Toen ik op een van die avonden m’n nicht hoorde zingen merkte ik dat ik er emotioneel van werd en ondersteboven was van zijn talent, ook al was ik nog een klein kind. Iedereen vond het geweldig als zij ging zingen. Het was alsof de stemmen van al onze voorouders tegelijk via haar doorklonken.

Hoe en wanneer is je muzikale carrière van start gegaan?
Ik zou het echt niet weten. Ik maak al m’n hele leven muziek.

Wat zou je nu zijn als je geen artiest was geworden?
Ik denk niet dat er een andere keuze was , ik kan me geen ander leven dan een creatief leven voorstellen. Kunst is overal om ons heen en iedereen is uitgenodigd om het te ervaren. Zo denk ik erover. Ook al was ik geen artiest geworden, dan nog had ik me met deze materie bezig gehouden, de materie van creatie en connectie. Dat is waar ik voor leef.

Waar ben je op het moment druk mee?
Ja! Ik heb net mijn album afgemaakt, The Fear Of Dying With Potential, dat op het label Klassified is uitgebracht in maart. En onlangs was er ook een erg speciaal album release-concert met mijn vrienden die het album tot leven hebben gebracht. Ik speelde alle nummers met een band in een heel mooi theater. Andere artiesten uit Maastricht, zoals Daniel van Hauten, John Franzen en Gabriel Guevara, toonden hun werk dat qua vibe en thema dichtbij het concept van mijn album ligt. Mami Izumi, een bevriende danser, trad ook samen met me op. En nu, na die release, zijn we druk met een kleine album release tour die over de hele wereld zal gaan. Zo speelde ik onlangs tijdens The Gardens of Babylon op Koningsnacht in Amsterdam. Met dank aan de toewijding en het werk van het label en Altitude agency komen we samen zo tot nieuwe grote hoogten.

Wat is op dit moment het belangrijkste in je leven?
Dankbaarheid.

Wat doe je naast muziek?
Ik hou van klimmen. En ik hou me graag met het werk van m’n vrienden bezig, ben altijd benieuwd waar zij mee bezig zijn. Soms krijg ik de kans om in een theater muziekvideo’s te maken of te tonen. Verder houd ik van fotografie en schrijven. Nu, in deze lente, houd ik er ook van om te tuinieren, en als je ooit bij me langs zult komen zul je zien dat ik een echte liefde en interesse voor planten heb.

Wie of wat inspireert je het meest?
Ik vind veel inspiratie in de mensen om me heen. Alle artiesten die aan het album hebben meegewerkt inspireren me enorm. Zij dragen zoveel grootsheid met zich mee. Maar ik vind die inspiratie niet alleen in kunst, maar zie ook dat wanneer de drempel van de weerstand is genomen, een hele gemeenschap in een soort flow kan geraken. Magische dingen kunnen dan gebeuren. Mijn fantastische vriendin, een aspirant-dokter, inspireert me daarnaast ook omdat zij dingen vanuit een compleet ander perspectief ziet. Dat helpt me m’n horizon te verbrenden. En tot slot, het klinkt een beetje freaky, maar ik vind ook veel inspiratie en rust in eenzaamheid, vooral in de natuur.

Waar kunnen we je 's nachts voor wakker maken?
IJs.

Wat vind je van de dancescene in Nederland?
Ik hou van Nederland, maar ook hier is het zo dat het werken in de kunstwereld uitdagingen met zich meebrengt. De muziekscene zelf is er divers en ontvankelijk. Festivals zoals ‘Strange Sounds From Beyond’ en kleine experimentele evenementen zijn de reden dat ik zo van de scene hier houd.

Maak de volgende zin af: Muziek is…
… niet wat je hoort, maar wat verborgen blijft.

Wat zijn je plannen en ambities voor de toekomst?
Een tweede album, meer interdisciplinaire projecten met vrienden, meer film en theater en toeren!

Wat is je motto of heb je een levensles die je wilt delen met onze lezers?
“Once a task has just begun, never leave it til it’s done. Be the labour big or small, do it well or not at all.“ Ik hoorde Quincy Jones dit zeggen en heb het opgeschreven in m’n dagboek.

Meer muziek van Mâhfoud kun je vinden via Spotify en Beatport.

Imgs: Jonas Lollmann (front pic) & Mâhfoud archives

Advertentie
Party Tips