Features + Interviews
Alex Under || Drijvende kracht van de Spaanse scene

Alex Under
Drijvende kracht van de Spaanse scene

28 juni 2008
Alex Under geldt momenteel als één van de meest vooraanstaande techno-artiesten uit Spanje. De Madrileen combineert verschillende kanten van de techno in zijn producties, of dat nu minimal, Detroit of harder werk betekent, en is daarnaast drijvende kracht achter labels als CMYK en Apnea. Zo heeft hij in de loop der jaren de Spaanse technoscene een eigen gezicht gegeven, ondertussen de wereld veroverend met zijn eigenzinnige dj-sets. Niet slecht voor iemand met een doordeweeks gezinsleven.

“Ja, ik leid een beetje een dubbelleven”, geeft de Spanjaard toe. “Doordeweeks sta ik op tijd op, maak ik met mijn zoontje wandelingen door het park, dat soort dingen. Tussendoor maak ik zoveel mogelijk studiotijd vrij voor mezelf. En dan op vrijdag verandert mijn leven drastisch, dan wordt er ’s nachts opgetreden. Gelukkig word ik omringd door een hoop vakkundige mensen; voor de labels hoef ik bijvoorbeeld niet meer te doen dan wat ideeën aandragen en muziek selecteren.”
Hoewel al jarenlang actief in het buitenland, begon Under’s internationale carrière pas echt na de release van zijn debuutalbum ‘Dispositivos De Mi Granja’ uit 2005. De laatste tijd heeft hij hard gewerkt aan de opvolger hiervan, de release heeft hij echter bewust stopgezet. “Gezien de ontwikkelingen op de vinylmarkt, heb ik op het laatste moment gekozen om het album in losse releases uit te brengen”, klinkt het kort, maar veelzeggend. Losse tracks uitbrengen is meer lonend, weet ook hij. “Ik ben nu ook bezig met mijn derde ‘Multiplicanciones’ EP op Apnea, ook erg belangrijk voor me.”
Het geeft aan hoe goed Alex Under de muziekindustrie kent. Niet voor niets heeft hij met het oprichten van CMYK en distributiekanaal Net28 de Spaanse scene op weg geholpen. “Ik wilde een sterk muziekplatform neerzetten in Spanje”, legt hij uit. “Ik had niet het idee dat we hier enige infrastructuur hadden op het gebied van labels, distributie, boekingskantoren –er moest naar mijn mening een solide Spaanse scene worden ontwikkeld. Nou moet ik zeggen, we hebben zeker bepaalde doelen bereikt, maar andere doelen zijn simpelweg verdwenen. Tien jaar geleden was het bijvoorbeeld heel moeilijk om een label op te starten; duur en veel tijd en moeite. Nu heb je alleen een paar tracks nodig en een internetverbinding en je kunt alles naar een mp3-shop uploaden.”
Die lijn der vooruitgang heeft de Madrileen ook doorgetrokken naar zijn eigen muziek. “Muziek verandert constant. Naar mijn mening moet elke release die je uitbrengt een evolutie zijn. Natuurlijk ontkom je niet aan invloeden van buitenaf, maar probeer die te gebruiken in combinatie met je eigen ideeën en denkpatronen.”
“Ik ben op dit moment bijvoorbeeld heel erg bezig met het dichtmaken van je geluid, iets harder dan eerst, maar minder ritmisch. Ik voel me zeer thuis in de chaos die je krijgt van een paar tegengestelde geluiden die samenkomen. Zo krijg je een soort muur van geluid, met daarachter de kwaliteit van lo-fi-systemen. Klinkt heftig allemaal, maar zo ontdek ik graag nieuwe dingen in de studio. Op het podium is het een ander verhaal; natuurlijk is het nog steeds mijn muziek die ik speel, maar je wilt dan toch een meer intens en energiek geluid laten horen.”
Zoals we al weten van zijn eerdere optredens op Awakenings in 2006 en eerder dit jaar. Alex Under rekent beide gigs tot zijn top 10-shows. “Ik voel me zeer verwant met de hele Awakenings-beweging, alle artiesten die er optreden zullen die mening delen volgens mij. Er hangt iets magisch in de lucht op deze feesten, tel er dan een zomerse atmosfeer bij op, en ik ben helemaal op mijn plek. Al blijft mijn favoriete zomerbezigheid de poolparties; lekker piña colada drinken met dansende dames in bikini… Maar dat blijft tussen ons.”

txt Nico van der Plas
Advertentie
Party Tips