Features + Interviews
Alter Ego || Luidruchtige buitenbeentjes

Alter Ego
Luidruchtige buitenbeentjes

01 februari 2008

Het geluid van Alter Ego is niet makkelijk, dat weten Roman Flügel en Jörn-Elling Wuttke maar al te goed. De Duitsers benaderen techno met een bepaalde punk-attitude, waardoor ogenschijnlijk eenvoudige platen vaak een verrassend luidruchtige wending kunnen nemen. Die typische sound van Alter Ego, zoals te horen op hun vorig jaar verschenen album ‘Why Not?!’, domineert nu ook de liveset waarmee het duo tourt. Het levert de heren een hoop fans op, al kost het ze wat dj’s.

Een telefoontje naar Wuttke, momenteel met Flügel bezig in de studio. “Ja, we zijn voor Tiga een remix aan het maken van ‘Sunglasses at Night’. Die is natuurlijk al op Gigolo uitgekomen, ze wilden nu ook graag onze versie ervan hebben. Dat wordt een soort high energy discomix; een combinatie van disco met het geluid van ons laatste album. Hij begint dus heel mellow, resulterend in een paar schokkende stukken haha!”
“Ach, dat hoort gewoon bij ons. We stoppen altijd verschillende onderdelen in een track, het is nooit één loop die je hoort, er moet variatie in zitten. Dat is onderhand wel een soort kenmerk van onze muziek geworden, een spel dat we nu al jaren spelen. Maar goed, de sound van Alter Ego bleef veranderen, de ideeën zijn altijd fris gebleven.”
Nog steeds klinkt het duo anders dan de meeste techno-acts, het rock-verleden van de heren is goed hoorbaar. “Onze liveshow is ook erg belangrijk. We willen, net als in onze producties, niet één sound laten horen, daarom hoor je elementen van minimal, hiphop, electro en rock in onze sets. Tegelijk blijven we herkenbaar; Roman en ik houden allebei van acts als Velvet Underground en Queens of the Stone Age, bands met een karakteristieke sound. Die level proberen wij ook te bereiken met onze optredens.”
En dat valt op, heeft Wuttke gemerkt. “Waar we ook optreden, we zijn altijd meer noisy dan de dj’s die er draaien. Komt ook omdat de meeste dj’s tegenwoordig dezelfde muziek draaien, het zijn altijd dezelfde 20, 30 platen die we voorbij horen komen. Vroeger hadden dj’s nog een eigen sound, nu zit iedereen aan de minimal techno. Dat is best moeilijk voor ons; onze muziek wordt nauwelijks gedraaid omdat het te hard en opvallend is voor een minimal set. Gelukkig bestaat ons publiek niet alleen uit minimal-fans, we hebben nog steeds een enorme aanhang. Behalve onder dj’s dan, haha!”
De verleiding om wat meer dj-vriendelijke tracks te produceren is er echter niet. “Ik ben 42, waarom zou ik? Als ik ergens in de 20 was, zou ik wel wat dj-tracks maken, nu doen we gewoon wat we willen. Voor dansbare versies laten we gewoon remixen maken, dan kunnen wij ons focussen op het gevoel van de muziek. Kijk, het noisy-aspect van onze muziek zit gewoon in ons, zowel in de platen als de liveshow. Dat zal altijd zo blijven, of we er nu mee opvallen of niet. Maar de basis is nog wel techno, muziek om mensen te laten dansen, dat vergeten we nooit.”

txt Nico van der Plas
Advertentie
Party Tips