Features + Interviews
Anja Schneider - Op zoek naar de juiste atmosfeer

Anja Schneider - Op zoek naar de juiste atmosfeer

04 mei 2010
Anja Schneider is internationaal een welbekende techno-dj, producer en eigenaresse van Mobilee. Met haar drukke schema reist ze de hele wereld over en staat ze in grote clubs als the Fabric en Watergate. Aankomende tijd zal ze niet alleen druk zijn met draaien en produceren maar ook met jureren voor the Next-Girl DJ contest.

We spreken onze vriendelijke ooster buurvrouw vlak nadat ze terug is uit Miami voor de Winter Music Conference (WMC) aldaar. En hoewel meteen al weer druk met de voorbereidingen van het vijfjarige bestaan van haar label Mobilee, heeft ze gelukkig een uurtje tijd voor een interview. “Het gaat geweldig met me”, zegt ze. “Miami was ook echt te gek, de meeste mensen hebben er een hekel aan, maar ik vind het er super. Het is een geweldige plek om het zomerseizoen te starten en er zijn heerlijke feestjes. De WMC is ook altijd een mooie gelegenheid om iedereen uit de scene weer te zien en te spreken en de pool-party's zijn natuurlijk altijd geweldig!”

Next Girl DJ
Maar, terug in Europa heeft Schneider meteen weer nieuwe prioriteiten. Zo is er Next Girl DJ, een nieuwe dj-contest binnen Europa, die op zoek gaat naar de hotste vrouwelijke dj. Als een van de juryleden vindt Anja Schneider het een goed idee van de organisatie om een wedstrijd te houden alleen voor vrouwen. “Ik hoop ook dat veel vrouwen zich nu niet schamen en gewoon durven meedoen.”
Met grote sponsoren zoals JBL en Roxy staat deze contest helemaal in het teken van vrouwen, dit is echter niet om mannen aan de kant te zetten, maar om vrouwelijk talent meer ruimte te geven in deze toch wel 'mannen' scene. “Ik denk dat veel vrouwen teveel twijfelen aan zichzelf en dat ze zichzelf ook teveel bekritiseren, zeker in het bijzijn van mannen. Vroeger toen ik begon had ik zelf ook heel veel twijfels en dat heb ik nu nog steeds wel als ik moet optreden. Vaak vraag ik me af of het publiek het wel leuk genoeg vond of dat ik wel goed genoeg was... Bij mannelijke dj's hoor ik alleen maar zeggen dat ze zo geweldig waren!”

Als grote techno-dj heeft Schneider een bepaalde stijl, dat moet het lastig maken om te jureren in een talentenstrijd waar juist alle muziekstijlen mogelijk zijn. Anja zelf vindt dit voor haar juist wel een uitdaging. “Ik ga het zeker moeilijk vinden, maar dat vind ik ook wel weer leuk. Het is voor mezelf ook een soort wedstrijd om te kijken hoe objectief ik kan zijn. Daarom vind ik het ook erg belangrijk dat de dj me weet te pakken met de atmosfeer tijdens haar gig.”
Dit is dan ook het hoofdpunt waar zij op gaat letten tijdens het jureren. “Het is belangrijk dat de dj's me meenemen op een reis, draaien is spelen met het publiek en dat moeten de deelnemers goed kunnen.”

Vervolgens zal Schneider zich storten op de vijfde verjaardag van haar label Mobilee. Dit wordt eind mei gevierd met ondermeer een compilatie-album waarop alle Mobilee-artiesten (oa. Pan-Pot en Sebo K) te horen zullen zijn. Verder zal er een 5 Square tour plaats vinden die zal starten in Europa, maar daarna ook over de rest van de wereld gaat. En voor de Nederlandse fans is de Duitse in augustus weer te bewonderen, op het Zomerkriebels festival, eind september gevolgd door een gig in de Catwalk, samen met Pan-Pot.

txt Stephanie Popping
imgs Mobilee archief en Stephanie Popping
Advertentie
Party Tips
  • zaterdag 9 februari
    Free Your Mind presents Sasha & John Digweed (Warehouse Edition)
    Elementenstraat, Amsterdam