Features + Evenementen
Anoniem zijn is het devies in De School

Anoniem zijn is het devies in De School

05 januari 2016

Afgelopen zondagavond stond de opening van De School op het programma, de club in Nieuw-West die de opvolger moet zijn van Trouw. Dit feest was hot in alle agenda's. Zo hot dat kaartverkoop 30 seconden duurde.

Ondergetekende zat niet bij die 30 seconden, dus dat wordt vroeg in de rij staan als in de Trouw-tijden. Dit samen met honderden anderen en de regen. Dat lijkt niemand erg te vinden. Blikken bevroren bier gaan broederlijk van hand naar hand, joviale mensen drukken samen onder paraplu's. Regelmatig maakt iemand een grap en lacht de rij mee. Vooral woordgrappen doen het goed.

Kelly staat sinds 17:30 uur op pole position in de rij. Om 21:00 uur mag ze als eerste naar binnen en is ze onderkoeld. Ze rent naar de verwarming, ik loop naar de garderobe. Daar maak ik een foto van een bananenachtige boom omdat het mij een leuke boom lijkt die je bovendien niet elke dag tegenkomt, zeker niet in een club. De foto had ik willen delen ware het niet dat een mevrouw op mij afstapt en mij erop wijst dat foto's niet genomen mogen worden in De School. Zo kan iedereen zichzelf zijn zonder zichzelf als zichzelf op social media te zien verschijnen. Dus geen boom op de foto.

Ik maak een wandeling door het gebouw. De School heeft brede gangen die passen bij een school zoals je je een school misschien voorstelt. Bakstenen muren aan de ene kant, glas aan de andere, spaarzaam verlicht in groen en rood. Veel rook voor het mysterieuze effect. Uitzicht op een binnentuin die in de zomer zal bloeien.

Via de gangen beland ik in de wc’s. Daar een spaarzame spiegel en iets leuks: een cabine waarin twee wc potten tegenover elkaar staan.

Door naar de rookruimte, een voormalig klaslokaal met uitzicht op de A10. Old school hiphop uit de speakers: A Tribe Called Quest, Tupac, De La Soul. Bananenbrood te koop net als een pastamix met courgettes, tomaat en waarschijnlijk ook iets van pijnboompitten en rucola, want een openingsfeest geef je maar een keer. Vanuit hier kan het publiek goed geobserveerd worden. Snorren zijn duidelijk in de mode net als gebreide mutsen die op de tuut van een condoom lijken. Een vrolijke jongen draagt een kleurrijk t-shirt dat met afbeeldingen van rookworsten is bedrukt en onderscheidt zich daarmee van de overheersende zwarte kledingstijl. Meisjes trekken mascaralijnen lang door wat hun ogen iets Aziatisch geeft. Hoeden zijn uit. Piercings in.

Genoeg van deze rondleiding. In de kelder gebeurt het - daar waar Job Jobse de dans opende. In andere tijden stonden er fietsen geparkeerd. Scholieren zullen er eerste zoenen hebben uitgewisseld, nablijvers zullen er hebben geveegd met bezem en blik. Nu is de kelder een clubkelder met aan het ene uiteinde een dj booth omringd door Funktion One speakers, aan de andere kant een brede bar waar bier uit Becks flesjes gaat en waterkannen vriendelijk worden uitgedeeld.

De dj booth staat los van muren en is dus van alle kanten benaderbaar. Geen backstage, geen onderscheid tussen bezoekers. Dat is sfeerverhogend en pleit voor De School. Het geeft het iets Boiler Room-achtigs om van achter de dj naar de eerste linie dansende mensen te kijken. Positief is ook de brede dansvloer en de ruimte die iedereen daarop heeft om met armen te zwaaien.

Verlichting komt van het lage betonnen plafond en beweegt op het ritme van de baslijn. Lampen zijn meer uit dan aan. Zo kan iedereen vooral met zichzelf bezig zijn. En daar moet ik aan wennen. In tijden van Club 11 kon je over de stad uitkijken, je omdraaien en je buren op de dansvloer een glimlach laten zien. In Trouw kon je weliswaar door de hoeden de mensen niet altijd onderscheiden, maar was er toch nog uitzicht aan de horizon. De School kiest voor een andere benadering. Het is er donker en rauw. ‘Net als in Berlijn’ hoor ik anderen zeggen.

Het duistere en individualistische aspect van De School beantwoordt duidelijk aan een behoefte van een grote groep Amsterdamse clubbers: anoniem zijn. En dat begrijp ik wel. Sociaal zijn we genoeg in de bovenwereld. Dan is ontsnappen in een donker hol zaligmakend. Bovendien is De School goed gelegen en heeft het duidelijk bekwame organisatoren aan het roer. Het heeft duidelijk veel potentie. Voor mij zijn het andere aspecten die De School maken tot een club waar ik vaker naar zal gaan: de toegankelijke dj booth, de ruime dansvloer en straks de binnentuin.

Ik voorzie dat De School goed zal varen op de enthousiaste vibe die het zondag heeft gelanceerd.

Txt: Jan van Hövell

Advertentie
Party Tips