Features + Interviews
Armand van Helden - Trendspotter met zakelijk instinct

Armand van Helden - Trendspotter met zakelijk instinct

01 april 2008
Armand van Helden kan worden gezien als één van de meest commerciële uitwassen van de internationale dancescene. Sinds de jaren 90 weet hij met housetracks als Witch Doktor, The Funk Phenomena, U Don’t Know Me en My My My op regelmatige basis een wereldwijd publiek te bereiken. Volgens de Amerikaan gevolg van een neus voor juiste trends, zijn leven in New York en een goed gevoel voor logistiek. “Ik ben meer tacticus dan artiest.”

Hij heeft een druk jaar achter de rug. De promotie van zijn laatste album Ghettoblaster en het touren kostte veel tijd, maar nu is hij weer terug in thuishaven New York. “Het wisselt telkens, periodes met grote optredens over de hele wereld tot tijden waarin ik mijn dagelijkse leven weer kan oppakken. Voor mij maakt het niet zoveel uit, mijn levensstijl is altijd hetzelfde, ook wanneer ik niet in de belangstelling sta.”
Zo leeft Van Helden het leven van een wereldster, in New York contact houdend met de underground-scene. “Al breng ik zelf nog maar nauwelijks underground stuff uit”, zegt hij. “Ik zag het nut er op gegeven moment niet meer van in. Er komen al remixen uit van mijn nummers, waarom zou ik zelf nog allerlei obscure singles gaan uitbrengen? Ik heb nog steeds veel liefde voor de underground, maar het is niet hetzelfde als je het al zo vaak hebt gedaan. Zeker als je in de mainstream terecht ben gekomen, waarom zou je dan nog teruggaan? Ik bedoel; 100 mensen die van je houden, of 1000? Je kunt maar beter zoveel mogelijk mensen tegelijk bereiken, da’s logistiek een stuk handiger haha!”
Een zakelijke aanpak, geeft de Amerikaan toe. “Ik heb gewoon niet zo’n artistieke mindset. Een echte artiest maakt zich altijd druk om het effect van zijn muziek, bang voor commercieel succes omdat dat slecht zou zijn voor zijn naam. Ik ben meer een tacticus; ik maak eeen soort oorlogsplan om zoveel mogelijk hoofden van mensen op hol te laten slaan. Wat dat betreft heb ik weinig vertrouwen in mijn muziek als artistiek product, het is niet bedoeld voor een select groepje mensen, maar voor iedereen die het wil horen.”
“Al moet het wel ergens over gaan”, gaat hij verder. “Ik laat me sterk beïnvloeden door de clubscene in New York, waar je veel dj’s hebt die van alles spelen, van rock naar house, hiphop en alles ertussen. In Europa is dat nu populair, hier is dat altijd al zo geweest. Ik pik dus van alles iets mee, samen met het gevoel van de stad zelf kom ik op die manier tot het maken van een song. Ik zou ook nooit in Europa kunnen leven, ook al ben ik daar erg populair. De dancescene is er zo uiteenlopend, je hoort op feesten óf house óf trance óf techno, mijn muziek zou daardoor ook telkens één sound hebben. Dankzij New York heb ik juist een voor Europa uniek geluid.”

Van Helden noemt een mixalbum waar hij nu mee bezig is in diezelfde mashup-stijl, ditmaal met als belangrijkste invloed de rap en hiphouse van begin jaren 90. “Ik heb die muziek op een paar feesten gehoord, het leek me leuk om daar iets mee te doen. Op Ghettoblaster had ik ook al een paar nummers in die stijl gemaakt. Dat was wel iets van een risico, omdat het zo’n afwijkend geluid is, maar ik heb ook geen zin om alleen maar hypes te volgen.”
“Meestal gaan die nergens over. Minimal is nu bijvoorbeeld het woord, ik snap niet waar al die drukte om wordt gemaakt. Net als bij andere hypes in het verleden ben ik niet onder de indruk, ook minimal zal er volgens mij niet lang zijn. Nee, ik wacht wel op het volgende woord, die komt snel genoeg.”

Armand van Helden staat zaterdag 5 april 2008 op Krush Groove in de Maassilo, Rotterdam. Meer info op www.krushgroove.nl.

txt Nico van der Plas
Advertentie
Party Tips