Features + Interviews
Armand van Helden verspreidt zijn Duck Sauce

Armand van Helden verspreidt zijn Duck Sauce

08 november 2011
Het was een knaller van een hit vorig jaar. Barbra Streisand, geproduceerd door dj's Armand van Helden en A-Trak onder hun pseudoniem Duck Sauce. En er is meer; een nieuwe single, Big Bad Wolf, en een album. Nee, ze zijn nog niet met je klaar...

Hij was al nooit de persoon om weg te lopen van enig commercieel avontuur, Armand van Helden onderstreept het nog maar eens door tijdens het interview een kleurig Duck Sauce-shirt te dragen. Het is vlak voor zijn gig op Extrema Outdoor, waar hij gereed staat om wat rotzooi te trappen, Big Bad Wolf als hij is. En jawel, niet veel later rockt de Newyorkse houseproducer de festivalweide, ook al regent het (wat hadden we toch een mooie zomer dit jaar), armen en paraplu's gaan massaal in de lucht voor Barbra Streisand, zijn grote hit samen met Canadese dj A-Trak.

Armand van HeldenDaft Punk fan
“We zijn altijd goede vrienden geweest in New York”, zegt Van Helden over deze opvallende collaboratie. “Zodra we samen muziek gingen maken klikte het gewoon. A-Trak wilde vooral heel graag aan de slag met dit project, lekker disco house maken, geïnspireerd op 90's housemuziek. Hij is een grote Daft Punk-fan weet je, hij wilde die energie in onze tracks stoppen. Ik was er niet helemaal zeker over; het leek me te vroeg om nu al terug te blikken op 90's house, het is een geluid dat nog té recent is om al retro te zijn. Maar volgens mij is het allemaal wel goed gekomen.”

Absoluut, Barbra Streisand werd een grote zomerhit vorig jaar. Niet retro klinkend, maar ook niet erg doordacht. “Het is een gek plaatje”, grinnikt Van Helden. “Het heeft een soort universeel reggaegevoel, het is niet echt disco. Het is in ieder geval een duidelijk 'love it or hate it' track. Ik denk dat als ik 'm nu voor het eerst zou horen, zonder de producer erachter te zijn, zou zeggen: wat is dit voor shit? Haha! Maar niet lang daarna zou ik mijn woorden moeten inslikken, want als je ziet wat voor effect het heeft op de dansvloeren, de energie van die kids!...”

Dan nog, sinds vorig jaar moet Van Helden dat verdomde plaatje wel in elke set voorbij laten komen. “Ach, ik vind 'm nog wel leuk! Ik denk dat ik 'm nog zeker zes maanden zal blijven draaien, daarna waarschijnlijk niet voor een paar jaar, haha! Op dit moment hebben we echter een Duck Sauce album dat eraan komt, ik moet zeggen dat we net als met Barbra Streisand veel plezier hebben beleefd aan alle andere tracks. Verwacht meer gekkigheid.”

Ze werken snel, zegt hij. A-Trak, berucht dj/turntablist, recentelijk bekend als de dj tijdens Kanye West's shows, lijkt een productioneel genie te zijn. “Hij is een waanzinnige programmeur. Ik lever vooral de samples, daarna werken we samen aan de muziek. Wat eruit komt is meestal nogal maf materiaal, onzinnige humor. Nee echt, het heeft een gebrek aan volwassenheid haha! Maar het voelt goed, toen we aan onze eerste track bezig waren beseften we al: dit is leuk!”

Hier voor het feest
Ok, dus Duck Sauce is er voor de club. Om mensen aan het bewegen te krijgen, niets meer, niets minder. Of is er toch iets meer? “Ik geloof dat we twee tracks op het album hebben die iets meer serieus zijn”, zegt Van Helden dubieus. “Maar waarom zulke muziek maken? Lijkt mij een verspilling van tijd. Ik bedoel, het duurt net zo lang, waarom niet proberen om elke keer een zo groot mogelijk nummer te maken, een klassieker. Ik bekijk het liever op die manier.”
“Als je muziek maakt moet je het zo ver mogelijk zien te krijgen. Je kunt ook een zo subtiel mogelijke groove maken, iets waar een dj zijn set mee kan beginnen, niets speciaals dus. Maar wordt je erdoor opgemerkt? Ik denk het niet. Te diep gaan, da's niet mijn ding. We zijn hier voor het feest, en dat is wat je krijgt.”

En jawel, hij houdt zijn woord. Terwijl het festivalpubliek los gaat op Van Helden's set vraag je je af hoe een live show met A-Trak erbij zou zijn. Veel meer gescratch, vertelde de Amerikaan al, maar op z'n minst net zoveel feest en uitzinnig publiek als hier op Extrema Outdoor. Disco house voor de massa, de heren zijn er meester in. Nu dat album maar eens horen en daar even helemaal gek van worden...

Duck Sauce met dickheads in Big Bad Wolf | Flabber
Te beginnen met de clip bij nieuwste single Big Bad Wolf, het duo lijkt een nieuw dieptepunt te hebben gevonden.

http://www.facebook.com/ducksaucenyc


txt Nico van der Plas
imgs X-mix productions archive
Advertentie
Party Tips