Features + Interviews
Artikel Dutch Dance || Een vogelvlucht door 25 jaar dance in Nederland

Artikel Dutch Dance
Een vogelvlucht door 25 jaar dance in Nederland

25 september 2013

Deze maand vieren we dat house 25 jaar succesvol is in Nederland. In de zomer van ’88 begon ons land warm te worden voor housemuziek. De trein is sindsdien steeds harder en harder gaan rijden, en nu in september 2013, is house (of dance) groter dan ooit. Nederland vervult een pioniersrol over de hele wereld en het einde lijkt nog lang niet in zicht. Journalist Mark van Bergen, werkzaam voor het Eindhovens Dagblad, besloot ruim drie jaar geleden dat het tijd werd voor een overzicht en naslagwerk. Hij schreef het boek ‘Dutch Dance’ - dat morgen verschijnt - over de geschiedenis en het heden van de Nederlandse dancescene en interviewde maar liefst veertig kopstukken uit de scene, onder wie vele dj’s, organisatoren, wetenschappers en managers. Om de release van het boek te vieren wordt er op zaterdag 5 oktober een heel speciaal feest georganiseerd in 013 in Tilburg waar onder anderen ‘De Grote Drie’ Marcello, Dimitri en Remy zullen draaien. Dance.nl in gesprek met auteur Mark van Bergen en danceprogrammeur van 013, Joost van den Berkmortel. 

“Muziek is al mijn hele leven een passie,” zegt Van Bergen direct wanneer hem gevraagd wordt naar de reden voor het schrijven van het boek. “Ik ben ooit zelf begonnen als dj en begon met uitgaan in 1990. Toen viel ik natuurlijk met mijn neus in de boter. Housemuziek was revolutionair en ik wilde daar bij zijn. Ik ging veel uit, in de begintijd voornamelijk naar hardcore feestjes, omdat ik alleen op vrijdagavond uit mocht en dat de hardcoreavond was in de club waar ik kwam, en ging dan op maandag naar de platenzaak om al die platen te kopen die ik in dat afgelopen weekend had gehoord. Ik begon een drive-in show met een vriend en ging veel draaien op eigen feestjes en werd later ook resident bij wat clubs en podia in het zuiden van het land. Later werd ik journalist voor het Eindhovens Dagblad en DJ Broadcast en zo kreeg ik steeds meer de kans om te schrijven over dance. Tien jaar geleden resulteerde dat al in een groot artikel over 15 jaar house, en toen kwam langzaam het idee voor een boek bovendrijven.”

Aanleiding
“Ik heb altijd al de wens gehad om een boek te schrijven,” zegt Van Bergen enthousiast. “Ik besloot ongeveer 3,5 jaar geleden om de gok eens te wagen. Ik schreef twee hoofdstukken en stuurde die op naar een uitgever en daarna was het redelijk snel beklonken. Ik vond het nodig om het verhaal eens van begin tot heden op te schrijven en de grote ontwikkelingen die zich hadden voorgedaan uitvoerig te beschrijven. En wat helemaal belangrijk was voor mij, was om antwoord te geven op de vraag waarom Nederland het zo goed doet in vergelijking met andere landen. Dat is de centrale vraag die als een rode lijn door het boek loopt. Dat is wel echt een onderzoek geweest.”

Foto: Dutch Dance auteur Mark van Bergen

Bijzondere gesprekken
“Het interview dat ik had met Derrick May was erg bijzonder omdat hij veel te vertellen had over de scene in Nederland. Derrick is een Amerikaan, maar hij kwam begin jaren ’90 naar Nederland omdat de dance in Amerika maar niet groter wilde worden. Het interview vond plaats via Skype terwijl hij in zijn auto door Detroit reed. Door zijn autoraampje kon ik vervolgens via de videoverbinding meekijken naar die vervallen stad. Ik vond het heel bijzonder om zo met hem te praten over Detroit en de opkomst van techno, die zich daar heeft afgespeeld, terwijl ik live mee kon kijken hoe hij zich daar door de vervallen stad heen bewoog.” 

Van Bergen sprak ook vijf keer met Duncan Stutterheim van ID&T. “Het is vaak niet makkelijk gebleken om binnen te dringen in de wereld van dit soort grote spelers, maar als je dan uiteindelijk binnen bent, ontstaat er wel heel veel goodwill. Wat ik zelf erg leuk vond om te onderzoeken is hoe medio jaren ’90 er een soort omslag plaatsvond van een ‘cowboytijd’ naar een steeds professioneler wordende scene, die steeds groter gegroeid is. Vroeger was het een hoop natte vingerwerk, was er nauwelijks sprake van contracten. Dan komen er ineens boekers, adviseurs en zie je dat ook de artiesten zelf steeds zakelijker beginnen te worden.”Flashforward
Joost van den Berkmortel, danceprogrammeur bij 013, werd ingeschakeld door Van Bergen om het feest Flashforward vorm te geven en om de release van het boek kracht bij te zetten. “Wij wilden hier direct instappen want dit is een heel mooi jubileum wat we niet zomaar voorbij wilden laten gaan”, zegt Van den Berkmortel tegen Dance.nl. “Maar mensen moeten absoluut niet denken dat het een classicsfeest is. Wij zien het zelf meer als een vogelvlucht door de 25 jarige housegeschiedenis. De dubbelzinnigheid van de feestnaam werkt wel grappig. Het idee van Dimitri, Marcello en Remy kwam al vrij snel naar voren toen we aan het praten waren, en dit is dan ook het uitgangspunt van het feest. Ze worden de Grote Drie van de jaren ‘90 genoemd en het is daarom heel mooi dat we ze alle drie in dezelfde zaal achter elkaar kunnen presenteren.” Van Bergen: “Zeker omdat het al zo’n tien jaar geleden is dat ze samen in één line-up hebben gestaan en omdat Dimitri door het recente drama met zijn onderbeen zo snel weer op de been is gekomen – letterlijk.”

We zijn ook blij dat we Lady Aïda hebben staan, die heel belangrijk is geweest voor de housescene in Nederland. We denken dat we een mooie afspiegeling laten zien met deze line-up van dj’s die belangrijk zijn geweest voor de ontwikkeling van de house in Nederland. Een nostalgische blik, maar wel met het idee om vooruit te blijven kijken.” Van Bergen: “Al deze artiesten hebben een roemrijk verleden maar spelen nog steeds een belangrijke rol.”

Van Bergen: “Mijn droom is al uitgekomen door het feit dat ik dit boek uitgegeven kon krijgen, maar nu komen er steeds meer leuke dingen bij zoals de boekpresentatie in Toren Overhoeks met Marcello, maar ook dit Flashforward feest is iets waar ik enorm naar uitkijk. We mogen terugkijken op een bijzonder tijdperk dat ervoor heeft gezorgd dat wij in Nederland vandaag de dag een zeer professionele en gezonde scene hebben ontwikkeld.” Van den Berkmortel: “Er is voor mij geen moment in de geschiedenis geweest dat je kunt pin-pointen. De hele geschiedenis is interessant en de tijd waarin we nu zitten is ook ontzettend interessant. Dat maakt de toekomst ook zo spannend.”

txt Sander van der Meet
imgs Xander Uitgevers en 013 archief

Dutch Dance is vanaf donderdag 26 september te verkrijgen via de boekhandel en online te bestellen via Bol.com. Prijs: 19,95

Flashforward vindt plaats op zaterdag 5 oktober in 013 in Tilburg met Dimitri, Marcello, Remy, Lady Aïda, Secret Cinema en Miss Djax. Win kaarten bij Dance.nl + een gratis exemplaar van het boek Dutch Dance.

Advertentie
Party Tips